Rusku salatu jedete već danima, a sigurno niste znali ko je njen tvorac i kako je ovo veličanstveno jelo nastalo. Nekada je ovaj recept bio strogo čuvana tajna, a danas je svi spremaju.
Zovemo je original ruska salata iako zapravo nema nikakve veze sa Rusijom.
Lusijen Olivije je tvorac ruske salate. On je bio Belgijanac koji je 1860-tih godina, držao jedan od najpoznatijih restorana u Moskvi, „Ermitaž“, i bio je šef kuhinje.
U to vreme, njegova salata bila je veliki hit i mnogi ljudi su dolazili u restoran samo zbog nje. Recept je bio strogo čuvana tajna koju nikom nije odao do smrti. Salatu je spremao sam, uveče, i nikom nije dozvoljavao da mu uđe u kuhinju da ne bi otkrio tajnu.
Jedno veče, Olivije je morao da izađe usred spremanja salate zbog hitnog slučaja. Njegov asistent Ivan Ivanov iskoristio je to da uđe u kuhinju, i tom prilikom je popisao sve sastojke i odokativni proces izrade.
Nakon Olivijeove smrti, Ivanov je prodao recept poznatim novinskim kućama, koje su objavljivanjem tajnog recepta Olivijeove salate proširile i popularisale ovaj mit.
Ipak, ljudi koji su probali originalnu Olivijeovu salatu u njegovom restoranu, tvrdili su da niko nije uspeo da je napravi tako ukusnu kao što je to mogao on.
https://www.instagram.com/p/BH2OMxmhRlA/?tagged=ruskasalata
Vremenom, ova salata se proširila iz Rusije i postala je popularna u većini Evropskih zemalja, na Bliskom istoku, pa čak i u nekim državama Južne Amerike.
U Slovenskim zemljama, ova salata je postala tradicionalni simbol Nove godine i služi se za stolom u svim porodicama.
Recept za pripremu ruske salate
Sastojci: | Količina: |
•sveže ili zamrznuto povrće (krompir, šargarepa, grašak) | 500gr |
•šunka | 250gr |
•kiseli krastavci | 2 komada |
•kuvana jaja | 2 komada |
•majonez | 250gr |
Postupak:
Skuvati sveže ili zamrznuto povrće iseckano na sitne kockice (krompir, grašak, šargarepa).
Kada se povrće ohladi dodati sitno seckanu šunku, kisele krastavce iseckane na sitne komadice i tvrdo kuvana jaja.
Sjediniti smesu i dekorisati po zelji.
Dodaj komentar