Magazin Recepti

Jedete je danima, a ne znate ko je njen tvorac – Njeno visočanstvo ruska salata

Rusku salatu jedete već danima, a sigurno niste znali ko je njen tvorac i kako je ovo veličanstveno jelo nastalo. Nekada je ovaj recept bio strogo čuvana tajna, a danas je svi spremaju.

Zovemo je original ruska salata iako zapravo nema nikakve veze sa Rusijom.

A post shared by Slavorum (@slavorum_official) on

Lusijen Olivije je tvorac ruske salate. On je bio Belgijanac koji je 1860-tih godina, držao jedan od najpoznatijih restorana u Moskvi, “Ermitaž”, i bio je šef kuhinje.

U to vreme, njegova salata bila je veliki hit i mnogi ljudi su dolazili u restoran samo zbog nje. Recept je bio strogo čuvana tajna koju nikom nije odao do smrti. Salatu je spremao sam, uveče, i nikom nije dozvoljavao da mu uđe u kuhinju da ne bi otkrio tajnu.

Jedno veče, Olivije je morao da izađe usred spremanja salate zbog hitnog slučaja. Njegov asistent Ivan Ivanov iskoristio je to da uđe u kuhinju, i tom prilikom je popisao sve sastojke i odokativni proces izrade.

Nakon Olivijeove smrti, Ivanov je prodao recept poznatim novinskim kućama, koje su objavljivanjem tajnog recepta Olivijeove salate proširile i popularisale ovaj mit.

Ipak, ljudi koji su probali originalnu Olivijeovu salatu u njegovom restoranu, tvrdili su da niko nije uspeo da je napravi tako ukusnu kao što je to mogao on.

https://www.instagram.com/p/BH2OMxmhRlA/?tagged=ruskasalata

Vremenom, ova salata se proširila iz Rusije i postala je popularna u većini Evropskih zemalja, na Bliskom istoku, pa čak i u nekim državama Južne Amerike.

U Slovenskim zemljama, ova salata je postala tradicionalni simbol Nove godine i služi se za stolom u svim porodicama.

Recept za pripremu ruske salate

Sastojci: Količina:
•sveže ili zamrznuto povrće (krompir, šargarepa, grašak) 500gr
•šunka 250gr
•kiseli krastavci 2 komada
•kuvana jaja 2 komada
•majonez 250gr

Postupak:

Skuvati sveže ili zamrznuto povrće iseckano na sitne kockice (krompir, grašak, šargarepa).

Kada se povrće ohladi dodati sitno seckanu šunku, kisele krastavce iseckane na sitne komadice i tvrdo kuvana jaja.

Sjediniti smesu i dekorisati po zelji.

Više o receptima pročitajte ovde

Čitajte Luftiku na Google vestima

Marina Mandadžić

Veliki zaljubljenik u modu i autorka bloga "Modni trendovi u ogledalu". Voli dobre žurke. Posvađana sa telefonom.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

40 Shares
Share via
Copy link