ruska salata naslovna
Magazin Recepti

Praznična trpeza: Najbolji recepti za rusku salatu

Bez kraljice praznične trpeze ruske salate gotovo da ne prolazi slavlje ni u jednoj kući. Ipak, recepti su razni, varijacija na temu je bezbroj – sa mesom ili sa šunkom, samo sa povrćem, domaći ili kupovni majonez, jabuka, limun, sa graškom ili bez… Mi vam donosimo naš izbor najboljih recepata.

Ruska salata (klasika)

Sastojci

  • 500 gr povrća za rusku salatu (krompir, šargarepa, grašak)
  • 100 gr majoneza
  • 5-6 kiselih krastavčića
  • 200 grama šunkarice
  • 2 tvrdo kuvana jajeta
  • so i biber po ukusu

ruska salata 4

 

Priprema

Obariti zaleđeno povrće ili skuvati dva-tri krompira, tri veće šargarepe i šolju graška pa iseckati na kockice. U ohlađeno dodati sitno iseckane krastavčiće, šunkaricu, i naribati jaja.

Masu sjediniti majonezom, dobro promešati i začiniti po ukusu. Servirati hladnu salatu iz frižidera.

Posna ruska (francuska) salata

Posna ruska salata je idealne za slave u vreme posta. Pogledajte neke recepte za posne kolače.

Sastojci

  • 500 gr povrća za rusku salatu (krompir, šargarepa, grašak)
  • 5-6 kiselih krastavčića
  • 1 manja kisela jabuka
  • so i biber po ukusu
  • 100 gr posnog majoneza po želji

ruska salata 3

 

Priprema

Obariti zaleđeno povrće ili skuvati dva-tri krompira, tri veće šargarepe i šolju graška pa iseckati na kockice. U ohlađeno dodati sitno iseckane krastavčiće i kiselu jabuku.

Masu dobro promešati pa začiniti po ukusu, a po želji dodati posni majonez. Servirati hladnu salatu iz frižidera.

Turbo ruska salata

Sastojci

  • 500 gr povrća za rusku salatu (krompir, šargarepa, grašak)
  • 100 gr majoneza
  • desetak kiselih krastavčića
  • 200 gr šunkarice
  • 200 gr barenog pilećeg belog mesa
  • 4 tvrdo kuvana jajeta
  • so i biber po ukusu

ruska salata 1

 

Priprema

Obariti zaleđeno povrće ili skuvati dva-tri krompira, tri veće šargarepe i šolju graška pa iseckati na sitne kockice. Pileće belo meso obariti ili izvaditi iz supe pa iseckati veoma sitno.

U ohlađeno povrće i meso dodati sitno iseckane krastavčiće, šunkaricu i tanko isečena kuvana jaja. Masu dobro promešati pa dodati majonez i začine po ukusu. Servirati hladnu salatu iz frižidera.

Delikates ruska salata

Sastojci

  • pola pilećeg filea
  • 150 gr praške šunke
  • 3 krompira srednje veličine
  • 300 gr šargarepe
  • pola tegle kiselih krastavaca
  • pola šolje barenog graška
  • kašičica senfa
  • 2 barena jajeta
  • 300 gr kvalitetnog majoneza

ruska salata

 

Priprema

Pileći file obariti i sitno iseckati. Krompir skuvati u ljusci i odmah ga prebaciti u hladnu vodu da se ne bi ukašio. Obariti šargarepu i grašak i paziti da se ne prekuva jer mora zadržati boju i određenu čvrstinu.

Povrće iseckati na što finije kockice jer od toga zavisi i ukus salate. Sitno iseckati i prašku šunku, krastavčiće i jaja pa sve dobro promešati. Dodati senf, so, biber i malo limuna po ukusu. Na kraju dodati dosta majoneza da masa bude sočna i fina.

Domaći majonez

Iskusne domaćice kažu da nema dobre ruske salate bez starog dobrog domaćeg majoneza, zato evo recepta pa, ako imate vremena i želje, možete se okušati u mućkanju. Nije komplikovano 😉

Sastojci

  • 1 žumance
  • 1 kašičica senfa
  • 1 kašičica limunovog soka ili jabukovog sirćeta
  • so, biber i neki drugi začin po ukusu
  • oko 250 ml ulja

majonez

 

Priprema

Žumance, senf, limunov sok ili sirće i začine staviti u teglu pa dobro umutiti mikserom, postepeno u veoma veoma tankom mlazu sipati ulje i konstantno mutiti dok se masa ne zgusne. U zavisnosti od veličine jajeta možda će biti potrebno i nešto više ulja. Po ukusu, umesto suncokretovog, možete koristiti i maslinovo ulje.

Kako da ispečete jagnjetinu ispod sača u kućnoj varijanti

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Dragana Vidić

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi već 10 godina. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da komentarišeš

SABRA