Bez kraljice praznične trpeze ruske salate gotovo da ne prolazi slavlje ni u jednoj kući. Ipak, recepti su razni, varijacija na temu je bezbroj – sa mesom ili sa šunkom, samo sa povrćem, domaći ili kupovni majonez, jabuka, limun, sa graškom ili bez… Mi vam donosimo naš izbor najboljih recepata.
Ruska salata (klasika)
Sastojci
- 500 gr povrća za rusku salatu (krompir, šargarepa, grašak)
- 100 gr majoneza
- 5-6 kiselih krastavčića
- 200 grama šunkarice
- 2 tvrdo kuvana jajeta
- so i biber po ukusu

Na neki način slična ruskoj jeste mimoza salata, pa vam savetujemo da probate i nju.
Priprema
Obariti zaleđeno povrće ili skuvati dva-tri krompira, tri veće šargarepe i šolju graška pa iseckati na kockice. U ohlađeno dodati sitno iseckane krastavčiće, šunkaricu, i naribati jaja.
Masu sjediniti majonezom, dobro promešati i začiniti po ukusu. Servirati hladnu salatu iz frižidera.

Posna ruska (francuska) salata
Posna ruska salata je idealne za slave u vreme posta. Pogledajte neke recepte za posne kolače.
Sastojci
- 500 gr povrća za rusku salatu (krompir, šargarepa, grašak)
- 5-6 kiselih krastavčića
- 1 manja kisela jabuka
- so i biber po ukusu
- 100 gr posnog majoneza po želji
Priprema
Obariti zaleđeno povrće ili skuvati dva-tri krompira, tri veće šargarepe i šolju graška pa iseckati na kockice. U ohlađeno dodati sitno iseckane krastavčiće i kiselu jabuku.
Masu dobro promešati pa začiniti po ukusu, a po želji dodati posni majonez. Servirati hladnu salatu iz frižidera.
Turbo ruska salata
Sastojci
- 500 gr povrća za rusku salatu (krompir, šargarepa, grašak)
- 100 gr majoneza
- desetak kiselih krastavčića
- 200 gr šunkarice
- 200 gr barenog pilećeg belog mesa
- 4 tvrdo kuvana jajeta
- so i biber po ukusu
Priprema
Obariti zaleđeno povrće ili skuvati dva-tri krompira, tri veće šargarepe i šolju graška pa iseckati na sitne kockice. Pileće belo meso obariti ili izvaditi iz supe pa iseckati veoma sitno.
U ohlađeno povrće i meso dodati sitno iseckane krastavčiće, šunkaricu i tanko isečena kuvana jaja. Masu dobro promešati pa dodati majonez i začine po ukusu. Servirati hladnu salatu iz frižidera.

Delikates ruska salata
Sastojci
- pola pilećeg filea
- 150 gr praške šunke
- 3 krompira srednje veličine
- 300 gr šargarepe
- pola tegle kiselih krastavaca
- pola šolje barenog graška
- kašičica senfa
- 2 barena jajeta
- 300 gr kvalitetnog majoneza
Priprema
Pileći file obariti i sitno iseckati. Krompir skuvati u ljusci i odmah ga prebaciti u hladnu vodu da se ne bi ukašio. Obariti šargarepu i grašak i paziti da se ne prekuva jer mora zadržati boju i određenu čvrstinu.
Povrće iseckati na što finije kockice jer od toga zavisi i ukus salate. Sitno iseckati i prašku šunku, krastavčiće i jaja pa sve dobro promešati. Dodati senf, so, biber i malo limuna po ukusu. Na kraju dodati dosta majoneza da masa bude sočna i fina.
Domaći majonez
Iskusne domaćice kažu da nema dobre ruske salate bez starog dobrog domaćeg majoneza, zato evo recepta pa, ako imate vremena i želje, možete se okušati u mućkanju. Nije komplikovano 😉
Sastojci
- 1 žumance
- 1 kašičica senfa
- 1 kašičica limunovog soka ili jabukovog sirćeta
- so, biber i neki drugi začin po ukusu
- oko 250 ml ulja

Priprema
Žumance, senf, limunov sok ili sirće i začine staviti u teglu pa dobro umutiti mikserom, postepeno u veoma veoma tankom mlazu sipati ulje i konstantno mutiti dok se masa ne zgusne. U zavisnosti od veličine jajeta možda će biti potrebno i nešto više ulja. Po ukusu, umesto suncokretovog, možete koristiti i maslinovo ulje.
Majonez je nezaobilazan sastojak za rusku salatu.
Dodaj komentar