Beograd Magazin

Ima nade: Devojčice pod prozorom klinike u Tiršovoj čekaju da mahnu operisanoj drugarici

tiršova FB
Foto: FB/Neverovali ili da

U vremenima kada nas ne uče vrednostima zajedništva, solidarnosti i humanizma, kada se uspeh tumači isključivo kroz uvećanje materijalne dobiti i sve oko nas se svodi na individualni napredak u okvirima postojećeg i do srži iskvarenog sistema, nastaje jedna fotografija koja pokazuje svu lepotu života, dečjeg čistog srca i drugarstva kao ideala kojeg su se odrasli, pod izgovorom istog tog života i njegove brzine, tako bezobzirno odrekli.

Na vrlo popularnoj Fejsbuk stranici „Neverovali ili da“ objavljena je fotografija nastala ispred dečje klinike u Tiršovoj na kojoj grupa devojčica stoji ispod prozora, u bolničkom krugu, kako bi pozdravila jednu svoju drugaricu koja je dan ranije imala operaciju.

Teško da ćemo danas imati prilike da vidimo nešto smislenije i lepše od ovoga.

Nekada se smatralo da se ovake scene podrazumevaju, ali prethodnih nekoliko godina mnogo toga se izmenilo u našim društvenim odnosima. Zato vaspitači i učitelji, danas kao nikada ranije, imaju sveti zadatak da od novih generacija ne načine robote i zveri, da im usade ljubav prema bližnjem, prema drugu i svim životnim saputnicima koje će sretati na svom putu.

Šteta je što za taj posao nikada neće biti materijalno nagrađeni s obzirom na misiju koju imaju, ali taj posao je jedan ideološki zadatak koji se vrednuje u srcima onih koji dalje prenose stečeno znanje i usvojene esencijalne vrednosti.

Ovaj primer greje naše uplašene duše, ohrabruje i daje nadu za opravdani opstanak planete i ljudskih bića, ali i postavlja pitanje gde to u odrastanju i sazrevanju, privikavanju na svet odraslih, deca kao neiskvarena stvorenja skrenu i pohitaju u propast preživljavanja i gomilanja materijalnog nauštrb duhovnog razvoja, duševnog mira i ljubavi prema sebi i drugima?

10 razloga zbog kojih planinarenje treba uvesti kao obavezan školski predmet

Čitajte Luftiku na Google vestima

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

270 Shares
270 Shares
Share via
Copy link