Srbija Vesti

Deca na rođendanu u Beogradu želela da se zaslade mafinima u obliku mede, pojeli metalnu žicu i završili u Tiršovoj

681081_tirsova01-news1-marina-lopicic_ls
Foto: Marina Lopicic

Trogodišnjak je u subotu na rođendanu kod drugara pojeo mafin sa ukrasom u obliku mede, kog je “držala” jedva primetna metalna žica, zbog čega su i on i njegov kumić, koji je takođe pojeo poslasticu sa komadom ovog predmeta, završili u Univerzitetskoj dečijoj klinici Tiršova.

Ovu vest je redakciji portala Nova.rs ispričala uznemirena majka ovog trogodišnjeg dečaka koja apeluje na celu prehrambenu industriju koja se bavi izradom kolača, torti i ostalih poslastica da ne ubacuju metalne žice i čačkalice u svoje proizvode, samo da bi izgledali lepo, jer su deca u velikoj opasnosti da ih progutaju i ugroze svoje živote.

Lekari navode da roditeljima preostaje jedino da čekaju, da deca strani predmet izbace kroz stolicu i da se nadaju da neće biti nikakvih komplikacija.

Društvenim mrežama kruže objave s Instagrama nekoliko roditelja koji upozoravaju javnost na metalne žice i čačkalice koje su se nalazile u ukrasima na mafinima, koji su činile deo slatkog stola na proslavi rođendana na kom su bili.

Mališani su, nažalost, progutali žicu zajedno s mafinom i zbog toga su hitno odvedeni u Univerzitetsku dečju kliniku Tiršovu.

1698665007-IMG-e55c8093af535133dd00569084ad97f9-V-1
Foto: Printscreen/Instagram

Majka trogodišnjaka koji je progutao metalnu žicu, kaže za isti portal da je jako uznemirena zbog svega što se dogodilo jer joj ni na kraj pameti, kao ni ostalim roditeljima, nije padalo da bi u jestivim mafinama mogla da se nalazi, ni manje ni više nego – metalna žica.

– Nama roditeljima nije u interesu da uništimo tu poslastičarnicu koja je pripremala slatki sto za slavljenika, jer čvrsto verujemo da ona nije jedina koja se time bavi. Nama je u interesu da zastrašimo celu industriju da to ne radi jer su deca u potencijalnoj opasnosti da progutaju ta strana tela, kao što su baš sada uradila. Što je najgore, mi ništa ne možemo da učinimo osim da čekamo da dete iskaki žicu i da se nadamo da neće biti nikakvih komplikacija – kaže ova mama.

Kum uočio žicu u uvetu figurice

Prema njenim rečima, oni su u subotu otišli na prvi rođendan deteta svojih prijatelja, van Beograda. Sve je bilo u savršenom redu, sve dok kum nije uzeo da se zasladi proizvodima sa slatkog stola i tom prilikom naišao na komad metalne žice u medi koji je „stajao“ na mafinu.

– Mi nismo neljudi koji nisu pazili na svoju decu, ali kome bi palo na pamet da će metalna žica da bude u mafinu koji je jestiv? Dakle, ne pričam o figuricama od fondana koji se skidaju sa torte, nego o mafinu. Ovo se sasvim slučajno desilo tako što je naš kum uzeo uvce od mede da pojede i onda je pronašao žicu. Onda smo proverili svakog medu i u svakom je bila žica. Da on to nije uradio, ne bismo ni znali da su pojedina deca progutala žicu – prepričava ona.

Dodaje da su pored mafina, na slatkom stolu bile i krofnice kao i popularni popsi koji i te kako privlače dečiju pažnju.

– To je prvo što deca razgrabe, zato mi nismo mogli ni da pretpostavimo da će u njima biti strano telo – napominje ova potresena majka.

1698665011-IMG-6bd7ea89c4efc6eb9f69270a05489c3b-V-1
Foto: Printscreen/Instagram

Kada su shvatili da je jedan dečak progutao parče žice, pozvali su servis „Halo, beba“ iz kog su im rekli da dete obavezno mora da ide na snimanje.

– Brzo smo krenuli za Beograd. Svi smo mislili da nema šanse da su mališani progutali žicu, ipak bi je osetili. Uvek pljunu kad im nešto ne odgovara. Međutim, kada je kumić stigao u bolnicu, rendgen je pokazao žicu na snimku, tako da smo se i mi uspaničili. Nismo znali koje dete je jelo koji deo kolača. Nama su rekli da sačekamo da prođe noć, s obzirom da je hrana iz želuca već otišla u crevo i da sačekamo da se dete iskaki. Ujutru smo i mi otišli na snimanje. Pronašli su i njemu žicu, srećom što nijedan od njih nemaju nikakve tegobe. Rekli su nam da sačekamo do petka, kada bi predmet, nadamo se, trebalo da izađe kroz stolicu – objašnjava sagovornica portala nova.rs.

Ističe da su joj se javile žene koje se bave proizvodnjom slatkih poslastica, te da su joj objasnile da postoji zamena za žice i čačkalice, a to je prehrambeni lepak.

– Nije bezazleno, da se samo jednom detetu zakomplikuje… Znači, postoje prehrambeni lepkovi koji se koriste u te svrhe. Postoje druge alternative. Zato ogroman apel ovoj industriji – poručuje ona.

1698665009-IMG-9b363e5847cd5859feca95d8b52f7a48-V-1
Foto: Printscreen/Instagram

Poslastičarnica: Na kutiji postoji napomena o nejestivim delovima

Nakon objava uplašenih roditelja o žici u medama na mafinima, poslastičarnica koja je organizovala slatki sto na rođendanu „Pasteli svits“ odgovorila je da na svakoj kutiji stoje napomene da se u figuricama i dekoraciji torte mogu naći nejestivi delovi.

– Veoma nam je žao što se to sve dogodilo i razumemo vašu ljutnju. Na svakoj kutiji stoje napomene da se u figuricama i dekoraciji torte mogu naći nejestivi delovi, jer je to jedini način da se figurica napravi i da bi mogla da izgleda tako. U našim kolačima i tortama nema nejestivih delova, ali jednostavno u dekoraciji moraju da stoje ti nejestivi delovi (čačkalice, žice, stiropir…), da bi se povezale figure. Nadamo se da su sva deca dobro, ako postoji nešto što možemo da učinimo, javite – napisala je ova firma za izradu i proizvodnju torti, kolača i ostalih poslastica.

Više od 90 učenika u Južnoj Africi završilo u bolnici nakon što su “greškom” pojeli mafine sa marihuanom

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link