Magazin Recepti

Božićna trpeza: Najbolji recepti za česnicu

slava specijaliteti
Printscreen

Rano ujutru na Božić, domaćica mesi testo od kojeg će praviti česnicu ili božićnu pogaču.  U česnicu se stavlja novčić koji će onom ko ga pronađe doneti sreću i blagostanje. Novčić se daje domaćinu koji ga stavlja u ikonu. Kada je pečena, iznosi se na trpezu i okreće se i lomi kao i slavski kolač.

Najvažnija stavka na Božićnoj trpezi je česnica, a tek onda idu sarma, ruska salata i pečenje.

U zavisnosti iz kojeg ste kraja, česnica se pravi kao slana pogača ili kao slatka pita sa orasima (u Vojvodini se pravi slatka varijanta).

Izvorno, česnica se mesi bez kvasca i osnovni recept je da se pomešaju brašno, puter, jedno celo jaje i jedno žumance. Mesi se i dodaje pomešano mlako mleko i mlaka voda u koje smo prethodno rastvorili šećer i so. Sve se zajedno mesi petnaestak minuta, pre pečenja se stavi novčić ili zlatnik, oblikuje i stavi u podmazan pleh. Pogača se premaže žumancetom.

Pogledajte još neke ideje za česnice.

Zorina česnica

zorina-cesnica
Foto: Zorica Stajić

Ovo je klasičan recept za česnicu, sa tim što se koristi kvasac, i to onaj u kocki. Za pripremu ove prave domaće božićne pogače, pogledajte recept korak po korak.

Vojvođanska česnica

vojvodjanska-cesnica
Foto: domacirecepti.net

Vojvođanska česnica se pravi sa tankim korama, najbolje bi bilo domaćim, a ako niste u mogućnosti da ih razvijate, mogu da posluže i kupovne, šećerom, orasima, medom, suvim grožđem i margarinom. Za tačan redosled ređanja fila i kora vidite recept.

Slatka česnica

cesnica-slatka

Ovaj recept je sličan vojvođanskoj česnici, s tim što više podseća na baklavu. Čak se i preliv pravi kao i za baklavu, pa ko voli može i tako. Recept je na sledećoj stranici.

Božićna česnica

bozicna_cesnica
Foto: erecepti.com

Recept je za slanu česnicu, sličan onom osnovnom, jedino što se pravi sa kvascem, i lepo je objašnjeno kako je oblikovati kako bi bila lepa i za nepce i na oko. Ako vam je izgled hrane važan koliko i ukus, pogledajte kako da napravite pravo umetničko delo od česnice.

Veliki kolač

Na sajtu Kuvajmo blogovski je detaljno opisano razvijanje i slaganje testa za klasičnu božićnu česnicu. Pogledajte recept za Veliki kolač.

5 sjajnih recepata za jela od ribe

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

163 Shares
163 Shares
Share via
Copy link