Magazin

Zašto smo počeli da brijemo šiške ispod miške?

Svi se sećamo vremena (doduše mlađe generacije i ne baš) kada su po plažama šetale starije žene dlakavih nogu i pazuha. Malje su se jedino “skidale” oko donjeg dela kupaćeg, uglavnom nevešto, pa su često umele da izvire pri određenim pokretima tela. Tada je to bio normalan prizor i dlake su se smatrale neodvojivim delom tela žene.

Posebno je bilo zanimljivo, u to vreme, gledati žene na svadbama koje su ispod finih najlon čarapa dostojanstveno nosile svoje malje, a igranje u kolu neretko je otkrivalo i one gusto ugnježdene u pazušnim jamama. Nausnice, iliti brkovi, se nisu skidale, zbog uvreženog verovanja da ako ih jednom skineš, posle će da ti rastu brže i biće bujnije. Ukratko, najebala si. Zbog tog straha „ja vas brijem, vi sve gušće“ žene su iznad narandžastog, tada vrlo popularnog ruža, nosale male tamne brčiće.

devojka-u-kadi-malje
https://www.buzzfeed.com/

Danas, videti maljavu ženu izaziva u najmanju ruku zgražavanje. Jer dlakavo telo „nije trendi i nije lepo“ – kaže društvo koje je oduvek postavljalo surove standarde lepote od poželjne kilaže, visine i tena sve do poželjnog obima grudi, struka i bokova.

A kad su zapravo počele da nam smetaju sopstvene dlake?

Žene su najpre počele da uklanjaju malje ispod pazuha. Glavni „krivac“ za to je magazin „Harper’s Bazaar“ koji je 1915. godine objavio reklamu haljine bez rukava, uz koju je stajala poruka:„Ako želite da nosite ovakvu haljinu, obrijte vaš pazuh!“. Nije trebalo mnogo vremena da ovaj trend zaživi i do ranih dvadesetih većina žena na Zapadu imala je obrijane pazuhe. Do tada, žene nisu imale potrebu da glačaju svoj pazuh jer su malje bile nevidljive, tačnije prekrivene rukavima.

Brijanje nogu je došlo nešto kasnije. Žene su sve do nestašice najlonki za vreme Drugog svetskog rata, hodale maljavih nogu. Pojava sve kraćih suknji i haljina doprinela je njihovoj potrebi da uzmu brijač u ruke i reše se dlaka, jer ih više nisu mogle skrivati.

Kada su se “konačno” rešile dlaka pod pazuhom i na nogama, na red je stigla i intimna zona.

 

Verovali ili ne, uklanjanje malja u predelu bikini zone se već stotinama godina praktikuje među muslimankama. U većem delu Srednjeg istoka i Severne Afrike, devojke bi pre prve bračne noći morale da uklone apsolutno sve malje sa tela. Često su nastavljale da ih uklanjaju i nakon prve bračne noći iz estetskih razloga, što su počeli da praktikuju i neki muškarci.

Indijanci su verovali da je svaka i najmanja dlaka na telu stigla greškom pa su ih otklanjali neumorno ih čupkajući golim prstima. One su za njih bile znak animalnosti, nešto čemu je mesto na životinjskom, nikako na ljudskom telu. Egipćani su u potpunosti uklanjali dlake, od glave do pete. Voleli su takav izgled, ali su činili to i radi prevencije širenja bolesti i štetočina, kao što su vaške. Rimljanke su za uklanjanje dlaka koristile kamen plavac i imale su prvu verziju britvica. U vreme Rimskog Carstva izostanak dlaka bio je znak klasne pripadnosti. Muškarci i žene više klase, uklanjali su većinu dlaka sa tela.

Najmlađi od svih trendova je uklanjanje dlaka sa ruku, za koji možemo slobodno reći da još uvek nije apsolutno zaživeo, jer i dalje po gradu srećemo žene sa dlakavim rukama.

Jedno špansko istraživanje iz 2013. je pokazalo da žene mogu potrošiti i do 72 dana života brijući noge!

‘ebeš muškarca bez dlaka!

Poslednjih godina, muškarci sve više prate žene u stopu, pa redovno briju svoje noge, pazuh, uklanjaju malje sa grudi i leđa, oko intimne regije i čak češće nego žene ovaj posao prepuštaju profesionalcima. I dok jedni smatraju da je to stvar higijene i vrlo dobra optička varka koja uspešno uvećava “ponos”, drugi svoje malje ponosno nose kao simbol muškosti i poručuju: “Ako skinemo malje, šta je sledeće? Piškićemo čučeći?”

madona-instagram

Bilo je i onih koji su odgovarali: “Ne mogu da skraćujem sve te dlake, lenj sam!”

Kada smo pitale žene da li više vole pošumljene ili uglačane muškarce, mahom su se složile da bi trebalo naći meru, što znači ne furati predlakava leđa ili predugačke malje pod pazuhom, kao ni dlake u nosu i ušima. Što se tiče dlakavih grudi, žene većinski vole da se odmaraju na ovom ljubavnom tepihu.

Na kraju su ipak, svojstveno ženama, apsolutno romantičarski dodavale: “Bitno je da ima dušu, onda ne smetaju ni dlake ni velik dlakav stomak”.

Vraćaju li se malje na velika vrata?

Kada je Madona pre tri godine postavila na svoj Instagram fotografiju na kojoj pozira podignute ruke sa maljama u pazuhu, javnost je bila šokirana. Ovih dana na internetu kruži i fotografija njene dvadesetogodišnje ćerke Lurd koja, baš kao i njena majka, pokazuje na plaži dlakav pazuh. Jedni veruju da je u pitanju samo želja da se šokira javnost, dok drugi glasno tapšu, jer su ogorčeni nametnutim standardima lepote koji od žene očekuju da bude izbrijana ili će u suprotnom biti ismejana! Dlakav pazuh vole da “promovišu” i Džulija Roberts (još 1999. godine) i Majli Sajrus koja ih je čak i farbala u roze …

 

Brojne simpatije pokupila je i popularna britanska pevačica Adel kada je nedavno otkrila da je mesec dana bila na turneji neobrijanih nogu. Kada ju je novinar Veniti Fera pitao šta je na to rekao njen momak, odgovorila je: “On nema izbora. Neće mi nijedan muškarac na svetu reći da obrijem svoje jebene noge. Neka obrije svoje”.

Pa ipak, u anketi koju smo uradili na fejsbuku:“Da li biste prihvatile trend povratka malja na telo?”, većina žena je odgovorila sa NE! i izjavile da brijanje dlaka ne doživljava kao nametnutu društvenu normu i da se depiliraju jer se tako osećaju čistije, prijatnije i lepše!

Kakvi su Ideali lepote u 18 različitih zemalja?

Jovana Kešanski

Ja sam novinar, kolumnista. Nisam zapisničar. Prenosim svoje utiske o onome što me pokrene.

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Što manje dlaka, to bolje. Dok smo bili ovisni o prirodi, dlake su čuvale, sada su suvišne i neestetične! Ali kome se sviđaju, nek ih ne skida. To je njihova privatna stvar!

403 Shares
403 Shares
Share via
Copy link