Balkan

“Lažna trava” prskana hemikalijama upalila alarm u regionu, stručnjaci upozoravaju na opasnosti konzumacije

spice galaxy lažna trava hrvatska
Foto: Vitalii Vodolazskyi/Shutterstock

Sve veća dostupnost droge koja kola hrvatskim podzemljem i naziva Galaxy ili Spice, a zapravo se radi o sintetičkoj marihuani koja se prska nepoznatim hemijskim supstancama, izaziva zabrinutost roditelja, nadležnih istitucija i stručnjaka.

Poslednja akcija dovela je do hapšenja mladića (19) u Rijeci koji je kod kuće imao kilogram te droge.

Reč je o sintetičkoj marihuani, ali zapravo o širokom spektru biljnih mešavina.

Iskustva slična konzumiranju kanabisa, a prodaje se kao “sigurna” alternativa

Opasnost se skriva u tome, što etikete često tvrde da sadrže prirodne psihoaktivne materijale od različitih biljaka, a zapravo se radi o sintetičkim kanabinoidnim supstancama, piše N1.

Kancelarija za suzbijanje droge upozorava na opasnosti konzumacije, a kako prepoznati drogu i koje mogu biti posledice, objavili su i na svojim stranicama.

Sintetička marihuana ili Spice, odnosi se na širok spektar biljnih mešavina, koje izazivaju iskustva slična onim pri konzumiranju marihuane (kanabisa) i koji se prodaju kao “sigurne” legalne alternative te droge.

Prodaje se pod mnogim imenima uključujući K2, lažna trava (fake weed), Yucatan Fire, Skunk, Moon Rocks, Galaxy, Rainbow itd, a navedeno je da “nisu za ljudsku upotrebu”.

Ti proizvodi sadrže sasušene iseckane biljke i hemijske aditive, koji su odgovorni za psihoaktivne efekte, odnosno menjaju stanje svesti.

Lažno reklamiranje i popularnost među mladima

Etikete na proizvodu Spice često tvrde da sadrže “prirodne” psihoaktivne materijale koji se dobijaju od različitih biljaka. Proizvod Spice zaista sadrži osušene biljke, ali hemijska analiza pokazuje da su njeni sastojci sintetičke kanabinoidne supstance.

Proizvodi Spice su popularni među mladim ljudima, te ih najčešće konzumiraju stariji srednjoškolci.

Popularnosti ove droge doprineo je olakšani pristup drogi i pogrešna percepcija Spice-a kao “prirodnog” proizvoda, koji je navodno i bezopasan.

Još jedan faktor ključan za prodaju, je taj što se hemikalije upotrebljavane za proizvodnju Spice-a ne detektuju lako u standardnim testovima na droge.

Kao i marihuana, Spice se najčešće konzumira pušenjem. Ponekad se Spice meša s marihuanom, ili se priprema kao biljna infuzija za piće.

Koji su efekti na mozak i telo?

Neki konzumenti su se izjasnili o psihičkim efektima poput anksioznosti, paranoje i halucincija.

Do sada nije bilo naučnih istraživanja o efektima delovanja Spice-a na ljudski mozak, ali ono što do sada znamo jeste da smesa kanabinoida pronađena u proizvodima Spice-a utiče na iste ćelijske receptore kao i THC (glavni psihoaktivni sastojak marihuane).

Neke od smesa pronađenih u Spice-u mnogo jače utiču na te receptore, što može dovesti do mnogo jačih i nepredvidivih posledica.

Upravo iz razloga što je hemijski sastav mnogih proizvoda prodavanih kao Spice nepoznat, moguće je da neke vrste sadrže supstance koje mogu imati izuzetno različite posledice od očekivanih.

Konzumenti Spice-a izveštavaju o simptomima koji uključuju ubrzani rad srca, povraćanje, uzrujanost, zbunjenost i halucinacije.

Spice može takođe povećati krvni pritisak i prouzrokovati smanjenje dotoka krvi do srca (myocardial ischemia). U nekoliko slučajeva povezan je sa srčanim udarima.

Česti korisnici mogu iskusiti i simptome zavisnosti.

Potencijalno prisustvo teških metala, zabeležen i smrtni slučaj

Još uvek nema dovoljno podataka o uticaju ovih proizvoda na ljudsko zdravlje i nivo toksičnosti, ali zabrinjava potencijalna prisutnost štetnih teških metala u Spice mešavinama.

Bez daljih analiza teško je utvrditi kolika je ta bojaznost opravdana.

U decembru 2014. godine, u Hrvatskoj generička grupa ovih vrsta supstanci stavljena na listu droga, čime su brojna jedinjenja postala ilegalna.

U Hrvatskoj je zabeleženo više trovanja i smrtni slučaj uzrokovan zloupotrebom ove vrste supstanci.

Posebnu opasnost predstavlja što nije poznato kojim hemijskim aditivima se navedene droge prskaju, kao i u kojim količinama.

Izvor: N1

Novi Sad na listi 20 svetskih gradova sa najjeftinijom “vutrom”, Kanada i SAD dominiraju

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link