Moja ćerkica ima dvadeset meseci i do sada nije jela kupovne slatkiše. Pravimo joj voćne užine. To je naš izbor, što ne znači da na bilo koji način osuđem roditelje koji deci daju čokolade, sladolede, lizalice.

Svako radi kako želi. Ja se vodim onim dok mogu da kontrolišem šta jede, to ću i raditi. I dobro nam ide, ne histeriše u prodavnici da joj kupujemo slatkiše, jer joj je takav ukus nepoznat.

Nisam nikada umela da pravim kolače, osim onog sa višnjama koje se pobacaju u onu žutu smesu. Onog što su i naše bake pravile i prave još uvek.

Zato pred vama nisu moji recepti, nego nekih veštih žena koje su se potrudile da osmisle zdrave poslastice za svoje klince, i za svoju porodicu. Tražila sam ih po internetu i naišla sam na neke koje ću ovih dana i sama probati. Javite kako vam se čini.

BOUNTY KUGLICE

kuglice

Sastojci:

2 zrele banane

100g kokosova brašna

40g susama

1 kašika kakaa u prahu

Priprema: Samleti susam u seckalici ili mlinu za kafu, tako da bude brašnaste strukture. Izgnječiti banane pa izmešati sve sastojke, kokos dodati koliko je potrebno da se smesa lepo sjedini da se mogu oblikovati kuglice, a ostatak iskoristiti za valjanje kuglica.

Možete umesto susama koristiti lešnike, orahe, bademe, pustite mašti na volju. Takođe po želji možete dodati suvo grožđe, urme ili rogač, crnu čokoladu, med. Kombinujte i uživajte u novim ukusima.

Posluživanje: Čuvajte u frižideru i služite.

PALAČINKE SA JABUKAMA

palacinke

Sastojci:

(za 8 palačinki)

125 g integralnog brašna

1 jaje

1/2 šoljice mleka

2 jabuke

1/2 kašikice meda

1 kašikica maslaca

po želji cimeta

Priprema:

Izrendati jabuke. Sve sastojke umutiti u jednu smesu. Po potrebi dodati mleka, ako je smesa pregusta. Peći palačinke. Možete ih poslužiti sa voćem.

KOLAČ OD HELJDE I JABUKA

kolac-od-heljde

Sastojci:

150 g heljdinog brašna

1/2 kesice praška za pecivo

2 kašičice cimeta

1 jaje

75 g dekstroze

3 kašike meda

200 ml mleka

4 jabuke

100 g mlevenih orasa

50 g pšeničnih klica (pečene)

Za čokoladnu glazuru (a može i bez nje):

100 g crne čokolade

3 kašike mleka

1 kašika ulja

Priprema:

Jaje umutite mikserom sa dekstrozom i medom, dodajte mleko, brašno pomešano sa praškom za pecivo i cimetom, mlevene orase, pšenične klice i rendane jabuke (ostavite koru) pa sve dobro izmešajte i sjedinite. Ulijte smesu u podmazan manji pleh i pecite 35-40 minuta u prethodno zagrejanoj pećnici na 180 stepeni.

Kolač ohladite i premažite čokoladnom glazurom.

UKUSNE ŠAPICE

sapice

Sastojci:

Veća čaša speltinog brašna

180 gr istopljenog putera

50 gr kokosovog šećera

100 g rogača

jedno jaje

pola kesice praška za pecivo

Priprema:

Pomešajte sve suve sastojke i dodajte rastopljeni puter i jaje. Polako mešajte dok smesa ne postane jednaka i glatka.

Smesu možete staviti u kalupe za šapice ili druge dekorativne kalupe. Peći u zagrejanoj rerni 20 minuta na 200 stepeni.

Iz knjige “Moj prvi zalogaj”

OVSENI KEKSIĆI

keksic

Sastojci:

šolja ovsenih pahuljica

supena kašika kokosovog brašna

1/3 istopljenog putera

mleveni badem, lešnik

po izboru brusnice ili suve trešnje ili šljive…

malo kisele vode

Priprema:

Pomešati suve sastojke, u dobijenu smesu dodati istopljen puter, suvo voće i vodu po potrebi. Potrebno je da se dobije kašasta smesa. Rernu zagrejti na oko 200 stepeni, na pleh staviti pek papir i supenom kašikom vaditi smesu i ređati. Vreme potrebno da ovseni keksići budu gotovi je 15 minuta.

KOLAČ OD PROSA I JABUKE

od-prosa

Sastojci:

300 gr prosa

4-5 jabuka

5-10 kašika šećera (fruktoza) zavisno koliko slatko želite da bude

1/2 l mleka (može kokosovog) ili vode

mala šoljica maslinovog ulja (može i obično)

kesica cimeta

narendana korica jednog limuna (može i malo soka ko voli kiselkasto)

Priprema:

Oguliti i izrendati jabuke. Dodati šećer, ulje, cimet i koricu limuna. Proso samleti u mlinu za kafu ili nekom multipraktiku, ali ne sasvim. Dodati proso u jabuke i preliti mlekom. Sve dobro izmešati i izliti u podmazan pleh (koji se predhodno zagreje u rerni). Veličina pleha je 20 puta 30.

Peći na 200 stepeni u zagrejanoj rerni, oko 40 minuta dok ne porumeni lepo. Mora sva voda da ispari i da se lepo zapeče.

Prijatno!

Uz jednu sitnicu svaka lubenica će biti slatka kao med

Lajkujte stranicu Luftika i prvi pročitajte nove tekstove ↴

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here