Magazin Putovanja

Plaže u Grčkoj ovog leta nadletaće dronovi: Pripremite se za 7 novih pravila

pravila-na-grckim-plazama-2024

Turiste koji ove godine posete Grčku dočekaće nova pravila na plažama. Ove izmene se pre svega odnose na zaštitu plaža.

Sa donošenjem novog zakon o korišćenju javne imovine na primorju, koji je zvanično usvojila Skupština, Grčka donosi sedam značajnih izmena po pitanju zaštite plaža.

Izuzev zaštite i obezbeđivanja pristupa plažama, nova pravila imaju za cilj i zaštitu životne sredine, ali i zaštitu javnog interesa, te unapređenje turističkog proizvoda.

– Ovog leta mnogo toga će se promeniti na našim plažama – tim povodom je rekao Kostis Hadzidakis, aktuelni ministar nacionalne privrede i finansija, prenosi „Newsbeast“ i dodao:

– Novim zakonom unapređujemo zaštitu naših plaža, postavljamo strožija pravila o njihovom upravljanju i obezbeđujemo slobodan pristup građanima. Istovremeno, stvaramo efikasniji kontrolni mehanizam, uz korišćenje savremenih tehnologija, u vidu dronova i satelita, a kako bismo osigurali da se nova pravila striktno primenjuju.

Ministar je napomenuo i da su prošle godine još svi shvatili da se ne šale po tom pitanju, te da će ove godine biti još efikasniji, piše Ona.rs.

Šta donose nova pravila?

Turisti iz naše zemlje bi pred početak letnje sezone u Grčkoj svakako trebalo da budu upoznati sa novinama, kojih je ukupno sedam.

1. Iako su ranije sve licitacije za najam priobalnih i plažnih delova sprovodile opštine, to sada više neće biti slučaj, jer novi zakon predviđa da će za to biti zadužena Služba za nakretnine. Predviđeno je da licitacija bude organizovana onlajn, te da bude transparentna i da ne postoji mogućnost nikakvih urgencija. Prva primena ovog zakona odnosi se na licitacije koje će biti završene do 15. maja 2025. godine, da bi kasnije te procedure bile završavane do kraja marta.

2. Na plažama koje podležu visokom nivou zaštite i onima, koje se nalaze u takozvanim “Natura zonama”, neće biti dozvoljen najam, što dalje znači da će na njima biti zabranjeno postavljanje plažnog inventara.

3. Pored toga što novo pravilo navodi da površina svakog iznajmljenog dela plaže ne sme biti veća od 500 kvadratnih metara, predviđeno je i da ležaljke smeju da budu postavljene najmanje četiri metra od mora. Uz to, najmanje 50 procenata površine jedne plaže mora da ostane slobodno, dok prostor između površina koje su iznajmljene na jednoj plaži mora biti na rastojanju od minimum šest metara.

4. Stroge obaveze su predviđene i za sve one koji zakupljuju delove plaža u Grčkoj. Ne samo da će biti u obavezi da osiguraju slobodan, nesmetan i bezbedan pristup posetiocima i do same plaže i do mora, već će imati obavezu i da obezbede adekvatan pristup osobama sa invaliditetom i to na onim plažama koje su predviđene zvaničnom Ministarskom odlukom.

Biće u obavezi i da održavaju čistim deo plaže i obale koji iznajmljuju, te da postave jasno uočljiv znak, na kome će precizno biti navedeni svi detalji o površini plaže koju iznajmljiju, poput podataka o koordinatama i drugi detalji o samom iznajmljenom prostoru. U obavezi su i da vode računa o održavanju ravnoteže ekosistema, ali i morfologije same obale.

5. Besplatno će svi građani moći da preuzmu aplikaciju za mobilne telefone, odnosno tablete i generalno takozvane pametne uređaje, a kako bi oni eventualno odmah mogli i da se žale, odnosno da unesu primedbu, u slučaju da uoče bilo kakvo prekoračenje na iznajmljenom delu konkretne grčke plaže.

6. Kontrola sprovođenja novousvojenih pravila će biti vršena uz primenu savremenih tehnologija i to najpre uz pomoć dronova i satelita.

7. Utvrđene su, po prvi put i kazne za ometanje slobodnog pristupa posetilaca moru, odnosno priobalju i samoj plaži. U pitanju su novčane kazne koje se kreću u rasponu od 2.000 pa do čak 60.000 evra. Takođe su zaprećene i krivične sankcije i to za svakoga ko odluči da samoinicijativno menja morsku obalu ili plažu, bez obzira da li ima dozvolu za najam ili ne.

Mesta za izbegavanje u Grčkoj: Gde je more puno trave, a gde ne može da se živi od srpskih turista i narodnjaka

Čitajte Luftiku na Google vestima

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link