Citati Lifestyle Magazin

Mudrost Šaolina: Idite polako i pre ćete stići!

Oni pronalaze način da žive u skladu sa sobom i prirodom već dve hiljade godina. Veruju da svako od nas u sebi nosi svoju istinu do koje sam mora doći i to određenim tehnikama, na primer meditacijom ili borilačkim veštinama.

Iako ih zapadni svet povezuje isključivo sa kung fu, tai či i či gong borilačkim veštinama, Šaolin sveštenici o životu znaju mnogo mnogo više.

Žive zdravo i dugo, vitalni su i smireni. Njihovo učenje predstavlja spoj učenja i verovanja budizma i taoizma. Njihove veštine ne mogu stvarnost učiniti lepšom, jer stvarnost zavisi od toga kako vidimo sebe i svoj odnos sa svetom.

Principi njihove filozofije se mogu primeniti gde god da živite i čime god da se bavite, a zdravlje i dug život su osigurani.

saolini-trening

Jedan od Šaolin sveštenika napisao je nekoliko saveta za sve koji žele da žive dugo, zdravo i da sačuvaju vitalnost.

Ovo su njegove izreke o životu:                                                                        

Nemojte mnogo da mislite. Razmišljanje troši mnogo energije. Od previše razmišljanja starite.

Nemojte mnogo da pričate. Većina ljudi ili priča ili radi. Bolje radite.

Kada radite, radite 40 minuta, a zatim napravite pauzu 10 minuta. Kada duži vremenski period gledate u nešto, u bilo šta, narušavate vid, unutrašnje organe i pre svega unutrašnji mir.

Kada ste srećni, kontrolišite taj osećaj. Ne dozvolite sebi nikad da izgubite kontrolu, jer time uništavate energiju u plućima.

Nemojte previše da brinete ili da se ljutite, time kvarite energiju jetre i creva.

Kada jedete, ne jedite previše. Kada se prejedete, remetite rad slezine. Jedite malo kad osetite malu glad.

Kad nešto radite, ne žurite, radite polako. „Idite polako i pre ćete stići“.

Ako radite samo fizičke vežbe bez meditacije, postaćete veoma nestrpljivi i nervozni. Izgubićete balans u svom telu, izgubićete Jin (ženski princip) u svom telu. Vežbanje balansira Jin i Jang.

saolini

Ako nikada ne vežbate, već samo meditirate u miru, uz mekan trening, opet gubite sklad i nećete imati Jang energiju (muški princip – duh, ljubav, svetlo, dobro).

Snaga dolazi iz uma

Manastir Šaolin, koji je jedan od najvećih duhovnih centara velike Kine, smešten je u provinciji Henan, 700 kilometara od Pekinga. Za zvanje majstora borilačkih veština u manastiru Šaolin trenira se najkraće 15 godina. Roditelji u Kini redovno šalju dečake i devojčice od desetak godina u privatne škole šaolin kung fua, koje su smeštene u okolini manastira. Dečacima je najveća želja da jednog dana postanu monasi u manastiru Šaolin, koji je 495. godine izgradio car Ksajo Vena.

Prema verovanju šaolin majstora kung fu-a snaga dolazi iz uma,a granice gotovo da ne postoje kada posmatrate njihova tela dok treniraju. Vežbaju tehnike koje se usredseđuju na balans, snagu, izdržljivost i samodbranu. Mogu izdržati neverovatnu količinu bola bez gotovo treptaja.

saolinii

Ono što je najimpresivnije dok gledate Šaolin monahe je njihovo potpuno odsustvo osećaja za sopstvenu sigurnost. Ali to je samo naizgled, u stvari uz pravilan trening ovi zahtevni pokreti nisu tako opasni.

Uverenje da njihovo telo može izdržati gotovo sve, u osnovi podrazumeva jačinu njihog uma i duše.

Monasi treniraju sedam dana u nedelji, od pola šest ujutru do šest sati popodne uz pauzu za ručak. Posle ručka sledi polučasovna dremka koja im služi da obnove energiju za ostatak dana. Istraživanja su pokazala da je upravo tridesetominutni san najbolji za poboljšavanje vremena reakcije, budnosti i učinkovitosti.

Na pitanje kako uspevaju da izvode ove intenzivne treninge bez izgradnje snažne mišićne osnove, odgovor leži u Šaolin dijeti koja se zove mantau, a sadrži beli hleb pripremljen na pari, obilne porcije povrća i riba.

POVEZANO: Lekcije Dalai Lame za sreću

Čitajte Luftiku na Google vestima

Jovana Kešanski

Ja sam novinar, kolumnista. Nisam zapisničar. Prenosim svoje utiske o onome što me pokrene.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

65 Shares
Share via
Copy link