Lifestyle

Futuristična ideja o pametnoj kući postaje realnost – Zasenjivanje prozora na dugme

Da li biste voleli da imate roletne, unutrašnje zasenčivače ili zavese koje možete kontrolisati pritiskom na dugme daljinskog upravljača, mobilnim telefonom i glasovnom komandom?

Zasenjivanje prozora na prekidač, pomoću daljinskog upravljača, pa čak i putem mobilnog telefona je moguće.

Kompanija Somfy razvila je nekoliko neverovatnih usluga koje vašu kuću mogu pretvoriti u pravi “pametni dom” i pomoći vam da njime upravljate sa posla, putovanja, pritiskom na dugme pa čak i putem glasovne komande.

Ovo se odnosi na video nadzor, kapije i bezbednost, grejanje, a kontrolisanje prirodnog svetla u prostorijama je samo jedna od usluga.

Stvarna potreba ili pomodarstvo?

Ideja o automatizovanom i motorizovanom zasenjivanju prozora može zvučati elitistično, ali ovakav način kontrole svetla ima vrlo praktične i opravdane razloge.

Ušteda energije i manji troškovi

Zahvaljujući senzorima za sunce, motorizovani unutrašnji zasenčivači postaju pametni i povezani, omogućavajući njihovo automatsko prilagođavanje spoljašnjim uslovima. Kao rezultat toga, pomoći će vam da efikasnije kontrolišete troškove za energiju.

Veća bezbednost i privatnost

Motorizovan sistem za unutrašnje zasenčivače, obične ili panelne zavese vam pruža veći stepen bezbednosti i privatnosti, jer zahvaljujući njemu ne morate prilaziti prozoru da biste spustili ili podigli roletne i zasenčivače ili pomerili zavese.

Daljinsko upravljanje stvara sliku u spoljašnjem svetu da kuća ili stan nisu napušteni i na taj način se smanjuje rizik od provala.

Kancelarije i firme

Ovde se pre svega misli na velike sale za sastanke i kancelarije sa “velikim prozorima” gde fizička snaga i vreme koje je nepophodno da bi se napravila idealna proporcija svetlosti i sene nisu zanemarljiv faktor. Uz motorizovan sistem, sve postaje mnogo lakše i brže.

Biljke i kućni ljubimci

Cveće i kućni ljubmci su kategorija koja je naročito osetljiva na svetlost u kućama i stanovima. Na to posebno utiče i činjenica da su tokom većeg dela dana oni uglavnom sami u našim domovima. Uz motorizovane i “pametne” sisteme, više ne morate brinuti da li je u stanu pretoplo, kao ni da li su biljke izložene odgovarajućoj svetlosti, jer ste zavese, roletne i zasenčivače tog jutra ostavili podignutim.

Urednost i dugotrajnost zavesa

Ovaj sistem sprečava kidanje, prljanje ili cepanje zavesa koje može nastati fizičkim rukovanjem, preteranom upotrebom snage ili sile. Pored ovoga, motorizacija zasenjivanja prozora omogućava savršeno poravnjanje zavesa i zasenčivača, doprinoseći na taj način lepšoj atmosferi i većoj urednosti doma.

Zasenjivanje prozora “smart” sistemom

Pametno rešenje zasenjivanja prozora pruža maksimalan komfor, bezbednost i štedi energiju.

Savremen način života podrazumeva da veći deo dana provodimo van svojih domova. Baš zbog toga, vrlo je važno da budemo sigurni da nam dom bude siguran i bezbedan i kada nismo u njemu.

Zahvaljujući ovom sistemu, bilo kada i bilo gde imaćete tačan uvid u položaj roletni, zasenčivača prozora, panelnih zavesa i sl.

Zahvaljujući odzivu u realnom vremenu, podešavanje međupoložaja je vrlo jednostavno i brzo.

Sistem je obezbeđen šifrom, poput bankomata, pa je razbijanje šifre gotovo nemoguće.

Motor sa daljinskim upravljačem

Daljinski upravljač kojim podešavate zasenčivače prozora i obične ili panelne zavese vam pruža veliki komfor, jer njime možete upravljati i sa kauča, ne prekidajući gledanje filma, utakmice ili drugog interesantnog sadržaja na televiziji.

Motor kojim upravlja zidni prekidač

Samo jedan pritisak na prekidač i roletne su u željenom položaju.

Troškovi održavanja ovog sistema su manje nego troškovi koje iziskuju roletne sa gurnom.

Pogodno sa starije i slabije osobe i decu, jer se teže roletne pomeraju sa lakoćom – pritiskom na prekidač.

Podizanje i spuštanje zasenčivača se dešava ujednačenom brzinom i snagom, te se na taj način produžava njihov vek trajanja.

Tahoma sistem – Pametni dom

Sistem koji podržava automatsko zasenjivanje prozora, ali i druge važne aktivnosti u vašem domu je nazvan Tahoma.

Reč je o najkompleksnijem uređaju za pametni dom i on se ne odnosi samo na zasenjivanje prozora, već i na kontrolisanje grejanja, obezbeđenja, lampi, lustera, kapija i vrata.

Pored komfora, Tahoma pruža osećaj sigurnosti i kontrole čak i kad niste u domu, jer aktivnostima u vašoj kući ili stanu možete upravljati sa daljine, putem tableta, mobilnog telefona, pa čak i glasovnim komandama.

Kako? Vrlo jednostavno, pomoću odgovarajuće aplikacije.

Do sada su razvijene tri aplikacije kojima se upravlja kućnim Somfy proizvodima.

To su Connexoon aplikacije za prozore i zasenčivače, terase i aplikacija za kapije i vrata. Vrlo su jednostavne za korišćenje i pružaju realan uvid u “situaciju” kod kuće.

Zasenjivanje prozora putem smart sistema je dostupno svima

Uz minimalno dodatno ulaganje, obezbedite sebi komfor koji će vaš život olakšati i učiniti bezbednijim.

Više informacija o ovim sistemima i ostalim proizvodima naći ćete na sajtu Somfy.rs ili pozivom na broj 025/841-510.

Upotreba betona u uređenju enterijera

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link