Preporučujemo

Upotreba betona u uređenju enterijera

Beton smo do samo pre nekoliko godina viđali isključivo u podrumima, garažama i prostoru oko kuće. On najčešće nije posmatran kao materijal koji bi trebalo unositi u dom, jer odiše hladnim i industrijskim izgledom, ali to se od skora poprilično promenilo.

Sve više raste popularnost trenda korišćenja betona u uređenju enterijera, tako da ga sve češće možemo videti u moderno opremljenim domovima i to u raznim varijantama, za opremanje svih prostorija u domu. 

Beton se tako može koristiti za oblaganja podova, izradu polica, umivaonika, kuhinjskih elemenata i različitih vrsta nameštaja, a pored toga i betonski paneli za zidove su sve popularniji, zbog svoje zanimljive teksture i poprilično modernog izgleda. 

Industrijski dizajn u uređenju enterijera sve više uzima primat, pa se čini da se beton pretvara u globalni trend za dizajnere enterijera. Ipak, važno je da budete posebno pažljivi kada koristite beton, jer se on mora uklapati sa toplim materijalima kao što je drvo i sa toplim šarenim detaljima.

Predstavljamo vam nekoliko ideja kako možete upotrebiti beton prilikom uređenja enterijera.

Pravila za uređenje prostorija u kojima dominira beton

Opšte pravilo je da se u prostorima koji su kreirani betonom, slike, fotografije i skulpture vrlo često koriste kako bi ublažile čvrstinu i hladnoću enterijera. Ovakve prostore krase sivi ogoljeni zidovi dizajnirani od ovog materijala, a intimni ambijent postiže se sa toplim sistemom osvetljenja. Posedovanje balkona koji se otvara direktno ka prirodi je još jedan od načina kako celokupna atmosfera ovog dizajna može biti veoma lako oživljena.

Ako se odlučite za kreiranje spavaće sobe korišćenjem betona kao osnovnog elementa, obavezno se opredelite za velike prozorske površine koje će svojom prozirnošću stvoriti jaku vezu sa prirodnim okruženjem vani, dok će ovaj postupak u međuvremenu ublažiti i osećaj težine koji betonski zidovi nose sa sobom. 

Bilo da samo akcentujete svoju prostoriju betonskim zidovima ili pak konstruišete celu sobu, moraćete da se pridržavate ovih pravila dekorisanja kako biste izbegli siguran osećaj preterane zatvorenosti vašeg prostora, ali i hladnoće kojom ovaj materijal odiše. 

Beton kao hit element za uređenje kupatila

Jedna od prostorija koja najbolje “trpi” beton u svom enterijeru jeste kupatilo. U njemu se ionako uglavnom masovno koriste keramičke pločice, a kao odlična zamena može se upotrebiti betonski materijal. Ono što je takođe veoma popularno jeste izrada određenih sanitarnih elemenata od ovog materijala, a posebno lavaboa ili kade. 

Lavabo od betona

Beton je sam po sebi veoma jak i izdržljiv materijal koji se može iskoristiti za izradu umivaonika u kupatilu. Lavabo sa svojom svetlom i suptilnom paletom, savršeno može pristajati uz ostatak elemenata u kupatilu, posebno ako su oni u nekim toplijim bojama. Osim toga, ovakav umivaonik predstavljaće i najupečatljiviji dekorativni element u inače minimalističkom prostoru.

Kada od betona

Teško da možete imati atraktivniji element u kupatilu od kade koja je izrađena od ovog materijala. Vlasnici domova vole betonske kade zbog luksuznog izgleda, kvaliteta i mogućnosti njenog korišćenja za duge, tople kupke. Ipak, postavljanje kade poput ove nije nimalo jednostavno budući da su ovakve kade često veoma teške i potrebna je zavidna ekspertiza kako bi se ona implementirala na pravi način.

U kuhinjama je beton posebno atraktivan

U moderno uređenim kuhinjama beton često igra veoma važnu ulogu. Beton možete implementirati u ovu prostoriju u domu na jednostavan način putem kuhinjskog ostrva. Ovaj element u vaš dom može uneti mnoge prednosti kao što je moderan izgled kuhinje, dodatna radna površina i više prostora za odlaganje. 

Iz ovih razloga, ostrvo je vrlo pogodno za male stanove. Ukoliko vam se baš dopada trend betona u enterijeru, a posebno u kuhinji, onda ne morate tu stati već ga možete iskoristite i za druge delove ove prostorije poput poda, kuhinjskih elemenata ili čak pozadine u kuhinji. Siva boja betona obično se odlično uklapa sa ostatkom elemenata u kuhinji.

Podovi od betona kao apsolutni hit u modernom dizajnu

Beton posebno može dospeti u centar pažnje i biti apsolutna atrakcija u domu, ukoliko ga iskoristite za oblaganje podova. Samim tim on predstavlja odličnu neutralnu podlogu za postavku nameštaja u jarkim bojama, kao i tepiha u interesantnim etno šarama. 

Iako vam možda na prvi pogled ne deluje tako, itekako se može stvoriti sofisticirani i elegantni enterijer, čak i kada u prostoriji dominira beton, stoga nema razloga da bežite od ovog materijala. Naprotiv! Beton je globalni trend u dizajnu enterijera, a pravilnim kombinovanjem, zaista se može stvoriti prijatan i ugodan životni prostor u kojem možete beskrajno uživati.

Fotografija enterijera sobe u kojoj dominira sivi beton

0 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap