Magazin Vojvodina

Kaljeve peći, starinski nameštaj, crno-bele fotografije: U piceriji „Leonardo“ u Odžacima vreme kao da je stalo

Leonardo naslovna

U švapskoj kući staroj preko 100 godina, u centru Odžaka, nalazi se picerija „Leonardo“, za koju biste u prvi mah, da nema na ulazu natpis pomislili da je muzej. Sve u ovom neobičnom restoranu odiše šarmom stare građanske kulture i predstavlja svojevrsni omaž nekadašnjem industrijskom centru ovog dela Vojvodine.

U svakoj prostoriji su kaljeve peći, udobni kanabei i fotelje, lampe, u alt dojč vitrinama je starinsko posuđe, čajnici i šoljice za kafu.

kaljava peć
Foto: Luftika

Gde god se okrenete ugledaćete neki predmet, koji može biti muzejski eksponat. Za sve to je zaslužan vlasnik Igor Andrejek, kolekcionar i pasionirani ljubitelj starina.

Igor Andrejek
Foto: Privatna arhiva

– Ovu kuću sam kupio 2005. godine i otvorio piceriju. Saznao sam da je pripadala nemačkoj porodici Raab, koji su pre Drugog svetskog rata su u prednjem delu do ulice držali foto radnju, a u zadnjem delu su živeli. Pošto sam ljubitelj starina, uredio sam je u tom starinskom stilu i od tada do danas, svake godine nešto dokupljujem, a dosta toga i dobijam od prijatelja i poznanika, priča Igor.

gramofon
Foto: Luftika

Tetka na starim fotografijama

Posebnu draž prošlosti daju stare fotografije po zidovima i uramljene stranice novina iz perioda između dva rata. Sve fotografije su autentične i na njima su nekadašnji stanovnici Odžaka.

fotografije
Foto: Luftika

– Većinu fotografija sam dobio od poznanika. Neke su porodične, a neke su nađene po tavanima i druge po starim kućama. Na fotografijama su uglavnom Nemci koji su pre II svetskog rata živeli u Odžacima kao većinsko stanovništvo.

Tako se desilo da je jedan stariji gospodin od 80 godina, došao iz Nemačke u posetu Odžacima i kod nas u piceriji, na jednoj od fotografija prepoznao svoju tetku. Bilo je vrlo dirljivo, plakao je i pitao da li bih mu dao tu sliku.

Naravno da sam mu je ustupio i sledeće godine, kada je opet došao i Nemačke, posetio nas je i doneo nam bombonjeru, kaže naš sagovornik.

vitrina
Foto: Luftika

Beherer sat 

U piceriji Leonardo nalaze se mnogi zamiljivi predmeti, ali prema rečima vlasnika, njemu je najdraži jedan sat.

ulaz
Foto: Luftika

U centralnoj prostoriji stoji sat čuvene porodice Beherer koja je do II svetskog rata imala fabriku satova u Odžacima. Ova fabrika je posle rata rasformirana i od njenih delova je napravljena nova fabrika satova Insa u Zemunu. Taj sat sam kupio i to mi je najdraži eksponat, a ujedno je i najvredniji, objašnjava Igor.

Bašta kao iz bajke 

Kada je nešto ovako lepo i autentično, pročuje se nadaleko. Gosti picerije „Leonardo“, nisu samo ljudi iz okoline, već i iz raznih delova naše zemlje ali i iz Hrvatske i Bosne. Neretko se desi da gosti iz Beograda i Novog Sada, sednu u auto i dođu čak ovde da ručaju ili popiju piće u ovom nesvakidašnjem restoranu-muzeju.

konjić
Foto: Luftika

Naročit užitak je kada se otvori i letnja bašta u kojoj se gosti osećaju kao u bajci.

bašta
Foto: Luftika

–  Više od mesec dana sređujemo baštu pre zvaničnog otvaranja, kako bi sve bilo kako treba. Uređenje bašte je poseban posao, za koji je zaduženo više ljudi, a cveće nabavljam iz rasadnika u Deronjama.

Poseban osećaj je kada se u bašti čuju ptičice, pa nemate osećaj da ste u gradu. Jedan deo bašte, koji je u zadnjem delu placa, namerno sam ostavio da raste i buja, da bi se tu naselile ptičice, otkriva Igor.

bašta leto
Foto: Privatna arhiva

Na kafu u Gložan: Slovački par napravio etno kuću za ponos svih pravih Vojvođana

146 Shares
146 Shares
Share via
Copy link