Magazin Novi Sad

Vodič kroz Novi Sad: 25 mesta koja morate obići

Koliko puta vam se desilo da negde pročitate naslov “Vodič kroz Novi Sad”, i da naiđete na glup tekst. Pa ovo je sve samo ne to!

U današnje vreme mnogi mladi ljudi koji još uvek vole da izlaze da švrljaju po gradu i da istražuju nova mesta, imaju primedbu da u Novom Sadu nema više ništa zanimljivo niti novo da se vidi. Možda je to istina možda nije, ali smatramo da treba da budete istraživač kao malo dete sa papirnom kapom na glavi, ispred kojeg se nalazi more novih mesta i doživljaja koja još nisu otkivena.

Kao što je rekao naš omiljeni Mika Antić: „Jednom su me pitali zašto sam tako gimnazijski zaljubljen u Novi Sad. Nisam umeo da odgovorim. Jer sa najdražim gradom je kao i sa najdražom ženom: nikada nećemo uspeti da objasnimo ni sebi ni drugima šta nas je to tako vezalo…“ Onako kako je Mika otkrivao i voleo ovaj grad, mi vam donosimo Vodič kroz Novi Sad, da zajedno otkrijemo ono što je možda još uvek sakriveno iza prvog sledećeg  ćoška. Tu istorijske znamenitosti, romantični restorani u Novom Sadu, sjajni festivali, zabavna mesta i još mnogo toga.

Vodič kroz Novi Sad: Restorani

romanticni-restorani-novi-sad-zak

Restoran Pasha

Restoran Pasha se nalazi u središtu Dunavskog parka. Prelep i moderan ambijent je savršeno mesto za vaš poslovni ili privatni ručak. Kuhinja iz koje se šire primamljivi mirisi roštilja i ribe, privlače svakoga ko se nađe u blizini ovog restorana. Veliki izbor jela i slatkiša za sva čula i nepca.

Priredite sebi ručak za pamćenje kao pravi paša.

Restoran Cubo

Šetajući kejom prema Štrandu, istančana čula će vas dovesti do Cubo koncept bara i restorana. Ljubazno osoblje, moderan ambijent  i  lokacija koju od skora deli ovaj koncept bar je neizostavna ruta na vašoj šetalačkoj stazi. Obavezno poslušajte savet konobara ukoliko birate slatkiše, koji su po njihovoj preporuci savršeni. A kada se lepo najedete, lagana šetnja do kuće će vam prijati.

Alaska barka

Na Ribarskom ostrvu se nalazi mnogo restorana, ali mi ovaj put izdvajamo Alasku barku, mesto koje ne smete zaobići u poseti Novom Sadu. Sa pogledom na lepi plavi Dunav, imaćete osećaj da se zaista nalazite na nekoj staroj barci, čije se kormilo ljulja po rečnim talasima. Uživajte u susretu prirode i modernog, sa tišinom koju samo reka može da proizvede.

Restoran Terasa

Ukoliko volite da uz lep i prijatan obrok imate i savršen pogled, onda je za vas idealna petrovaradinska tvrdjava i restoran Terasa. Uživajte u savršenom zalasku sunca, koji se spušta preko grada, ili u noćnim svetlima koja odaju tajne živih ulica. Odlično mesto za čašu crnog vina, opušten prijateljski razgovor ili izlet nedeljom popodne.

Masha

Ipak, ako volie nešto jako moderno  sa nautičkim detaljima, kafe restoran Maša je odličan izbor. Smešten u samom centru grada u Zmaj Jovinoj ulici, Maša  je savršeno mesto za svakoga, pušače i nepušače, gladne i ljubitelje slatkiša, ili za one koji su došli samo na kafu i čašicu razgovora. Ljubazno osoblje, lep ambijent i izvrsna hrana, šta je više od toga neophodno za savršen dan?

Znamenitosti Novog Sada

Najlepše je da znamenitosti obiđete peške. Ali ako imate malo vremena, pogledajte brojeve telefona za taksi u Novom Sadu i pozovite neki od njih.

Katedrala

Na prvo mesto stavljamo ono što je najuočljivije u Novom Sadu i najspektakularnije za svakoga ko dodje do Trga Slobode, a to je rimokatolička crkva Imena Marijinog. Ovakva sa sadašnjim izgledom, podignuta je 1894. godine. Pre nje se na istom mestu nalazila mala skromna crkva iz 18.veka sa grobljem u njenom zaleđu. Sadašnja katedrala dugačka je 52, a široka 25 metara.

Toranj je ono što je možda i najupečatljivije na ovoj građevini. Visok je 72 metra sa satom na sve četiri strane.

Cela crkva je rađena u neogotskom stilu, dok su prozori ukrašeni peštanskim vitražima. Velelepna je kako spolja tako i iznutra i naš savet je da ukoliko to već niste, zavirite u ovu mirnu kuću, ako ni zbog čeka drugog onda da se divite prošlosti vremena koji su sačuvani za nas.

Mostovi

Ako ste ljubitelj dugih šetnja i uživanja u okolini, predlažemo vam šetnju preko tri novosadska mosta. Krenite preko mosta Slobode, koji je prvi put otvoren 1981.godine, da bi se posle bombardovanja ponovo obnovio 2005. Vratite se u grad preko mosta Duge, koji osveljava svim bojama svako veče reku Dunav. Ovaj izgled mosta nastao je 2000. godine. Most spaja Novi Sad sa Petrovaradinom, a šetnjom preko njega obavezno mašite kapetanima brodova koji jezde rečnim koritom.

Prvi Žeželjev most završen je davne 1961. da bi ga sada zamenila replika srušenog mosta koji se uskoro otvara za saobraćaj.

Dunavska ulica

Dunavska ulica je glavna riznica koja škrto čuva pravu i najstariju istoriju ovog grada. Ulica vodi od čika Jove Zmaja, do Dunavskog parka, a na njenom samom ulazu se nalaze i dve najznačajnije građevine. Na broju 1. je Gradska biblioteka osnovana 1885 godine, dok se preko puta na broju 2 nalazi kuća ranije poznata pod nazivom „Kod belog lava“. U dvorištu te kuće se nalazi najstariji bunar u gradu koji datira iz 1721 godine. Sprektakularno, zar ne?

Lagana šetnja kroz Dunavsku ulicu, vratiće vas u vreme fijakera i kibic-fenstera, kroz maglu novog doba.

Štrand

Odmaknimo se malo od centra grada i uputimo se uzvodno Dunavom preko keja do plaže Štrand. Ova gradska plaža zvanično je otvorena 1911 godine. Do Štranda je vozio tramvaj Trčika koji je polazio iz Železničke ulice. Na plažu se dolazilo lađama i fijakerima. Danas je to mesto glavnih letnjih dešavanja, a takođe i beg od užarenog gradskog asfalta.

Novosađani za ovu plažu i reku koja zapljuskuje peščane obale kažu, da je Dunav njihovo more. Mnogo zelenila, drveća, igrališta za decu i razne sportove za odrasle nudi ovaj raj u Novom Sadu, koji je neizbežna destinacija svih toplih meseci.

Petrovaradinska tvrdjava

petrovaradin-gradic
Petrovaradin: Vodič kroz Novi Sad / Foto: Irma Mićanović

Definitivno ono po čemu je Novi Sad prepoznatljiv jeste Petrovaradinska tvrđava. U svojim zidinama krije priče generacija i generacija naraštaja, bitaka i poraza. Izgradila je Austrija u periodu od 1692.do 1780. godine kao odbranu od Turaka. Najvažniji „stanovnik“ tvrđave jeste petrovaradisnki sat, kojeg nazivaju još i „pijani sat“.

Datira iz perioda oko 1750. godine. Autentičan je zbog toga što mala kazaljka pokazuje minute a velika sate. Razlog tome je da bi se vreme na satu moglo videti sa veće udaljenosti, sa Dunava ili iz Novog Sada.

Kafići bez kojih se ne može

Irish pub

Irish pub, mesto koje se nalazi u kući sa najstarijim bunarom, čuva godinama reputaciju Irskog puba. Autentičan po pivu i profesoru Peđi koji će vas sa osmehom uslužiti svaki put kada vas noge dovedu pred ova zelena vrata.

Kuhinja im je savršena, tako da uz dobro piće sigurno nećete ostati ni praznih stomaka. Idealno za bilo koje doba dana ili večeri, zavalite se u svoj omiljeni ćošak i uživajte u dobroj atmosferi. Ako imate sreće, možda se tu zadesi i neki Škot, da na gajdama u suknji odsvira neku svoju poznatu melodiju.

The Pub

The Pub, mesto koje budno čuva raskrsnicu Bulevara oslobođenja i Maksima Gorkog, poznato kao kafić ispred koga ćete videti najviše motora i bajkera. Bilo da sedite leti u bašti ili zimi ispod drvenog potkrovlja, ovo mesto pruža atmosferu prijatelja kojeg ste juče videli, ali još uvek imate mnogo nedorečenih  tema da načnete.

The Pub pruža doživljaj lokalnog mesta, u koji  „zalutaju“ svi stanovnici grada.

Pivnica Gusan

Gusan, mesto koje je preteča svih cool kafića u gradu. Njegovom šarmu niko ne može da odoli, a najviše privlači studente koji svoje dane ispunjene knjigama zamenjuju sedenjem u Gusanu, zamišljajući da su neki veliki boemi, iz 19.veka, čija ih svetla budućnost čeka čim se popnu uz stepenice stare pivnice.

Ako volite nešto neobično i drugačije, dobar razgovor potpomognite njihovim crvenim pivom.

kafici-vodic-novi-sad
Kafići: Vodič kroz Novi Sad / Foto: Irma Mićanović

Lazino tele

Lazino tele je klub koji odoleva novim modernim vremenima turbo-folka i odvažno se drži na Rock nogama. Svirke koje se dešavaju svaki dan sem vikenda, su idealne za upotpunjavanje dobre atmosfere radnih dana. Naša preporuka je nastup benda Amateri, iako ime kaže jedno, oni to uopšte nisu.

Ljubitelji domaćeg rocka će se oduševiti, a ostalima preporučujemo neki drugi dan u Teletu, gde će svako naći nešto po svom ukusu.

Giardino

Ljudima u ravnici, svako malo izdizanje iznad tla, pruža prelep pogled na predeo oko sebe. Giardino je mesto koje će vam to sa osmehom omogućiti. Bašta okupana suncem, sa modernom muzikom i udobnim, mekanim naslonjačama su pravo mesto za popodnevnu kafu ili nedeljni odmor posle šetnje sa prijateljem.

Iskoristite ovaj prelepi pogled, da napravite zanimljivu fotografiju sa pogledom na centar grada, ili za upijanje vrelih sunčevih zraka.

Atrakcije – Vodič kroz Novi Sad

Ulica Laze Telečkog

Glavna štrada za provod u gradu. Nezaobilazna je destinacija svakoga ko dođe u Novi Sad, pa makar i na par sati. Sa kafićima načičkanim jedan pored drugog,  ulica Laze Telečkog nudi svaku vrstu zabave od starog dobrog rocka do narodnjaka koji će vas ugostiti i u najsitnije sate.

Ono što mnogi ne znaju, a svakodnevni su posetioci ove ulice jeste malo više o samom Lazi Telečkom. Bio je pozorišni glumac i reditelj i istaknuti član Srpskog narodnog pozoriša u Novom Sadu. Verujemo da Laza u svoje vreme nije ni sanjao da će njegova ulica biti jedna od najposećenijih destinacija grada.

Ledena šuma

Ukoliko ste zimsko dete  sigurni smo da će vam se svideti Ledena šuma, klizalište na površini od 1350m2 sa mnoštvom svakodnevnih događaja, muzike, hrane i toplog napitka. Od malih do veliki u Dunavskom parku možete doživeti bliski susret sa ledom i dobro se provesti.

Smene su raspoređene po satnici, a Ledena šuma je sa nama od polovine decembra do kraja januara, svake godine.

novi-sad-fijaker

Vožnja fijakerom

Definitivno atrakcija koja vraća u prošlost, a koja savršeno stoji ovom gradu jeste vožnja fijakerom. Oko Nove godine  možete da se vratite 50. godina u nazad i da se provozate pešačkom zonom, na čezama. U vožnji uživaju svi od malih do onih starijih koji pamte neka prošla vremena, a samu vožnju upotpunjuje lepo okićen novogodišnji grad  sa lampicama kroz celu ulicu  kao sa sjajnim zvezdama. Zamislite želju, sve je moguće.

Plovidba Dunavom

Kada dođe lepo vreme otiđite na plovidbu Dunavom, da na najširem delu reke posmatrate prelepi, narandžasti zalazak sunca. Dunavski rafting koji organizuje kajakaški klub, je savršen izbor za upotpunjavanje vrelih letnjih dana na reci. U miru prirode i sa voljenom osobom ili najboljim prijateljem, posmatrajte ove boje prirode  i događaj koji važi za najlepši zalazak u našem gradu.

Vožnja biciklom

Ko voli malo aktivnije da se pokrene, neka sačeka novosadsku kritičnu masu, bicikliste koji su se okupljali poslednjeg petka u mesecu i promovisali biciklizam kao savršen vid zabave i lakog prevoznog sredstva. Novi Sad je obezbeđen biciklističkim stazama  kroz celi grad tako da ova maniefstacija, iako je trenutno prekinuta, nije potpuno skinuta sa repertoara gradskih dešavanja. Zapamtite, sledeći put kada se skupi malo veći broj dvotočkaša, krenite sa njima na rutu oko grada u kojoj ćete uživati i vi i posmatrači.

Najvažniji događaji u Novom Sadu

Cubanero festival

Ko voli Cubu i salsu i za vas imamo ponešto. Najveći salsa festival u Srbiji Cubanero, održava se zadnje nedelje meseca maja. Radionice praćene poznatim instruktorima ovog vrckavog plesa, koji dolaze specijalno kod nas da nam donesu duh svoje kulture i još više nas zaraze ovim prelepim ritmom. Uživajte uz zvuke kizombe, baćate, regetona i salse, razmrdajte kukove i dobro se preznojite, jer znate kako kažu “ples je život, ostalo su sitnice”.

Festival uličnih svirača

Još jedno mesto sa muzikom je Festival Uličnih svirača, koji se održava u gradiću tj.na Perovaradinu. Krajem avgusta i početkom septembra, svratite na ulice malog grada, gde će vas na svakom ćošku dočekati neka zanimljiva atrakcija i performans.  Doživite umetnike iz raznih delova sveta, koji svoju kulturu i razdragane ulice donose u naš grad.

Exit festival

exit-fest-novi-sad
Exit festival: Vodič kroz Novi Sad / Foto: Irma Mićanović

Exit festival nadaleko poznat ne samo u zemlji i regionu  nego i na širem području Evrope, jeste ono što vrele letnje julske dane ispunjava pozitivnom energijom, ljubavlju i prijateljstvom. Nezaobilazna tura po đavi i bedemima, donosi spoj istorije zidova i modernih zvukova koji sjedinjeni zajedno daju Exitu posebnu čar i svetski poznato ime. Upoznajte zvuke raznih destinacija, popijte pivo sa turistima iz udaljenih delova Evorpe i sačekajte zoru na Dance areni  uz more ljudi kojima muzika juri kroz vene.

Noć muzeja

Istina da se Noć muzeja dešava i u drugim gradovima, ali svaki grad nosi neke svoje istorijske uspomene koje obavezno morate pogledati. Ima li išta zanimmljivije šetati do 2 ujutro po raznim kulturnim ustanovama, otkrivati istoriju našeg postanka, upoznati se sa našim precima i ostavljati otiske zajednišva? Prolećna majska noć je idealna za takvu vrstu događaja, koju nikako ne smete propustiti.

Zmajeve dečije igre

Čika Jova Zmaj je voleo decu, a danas deca vole njega. Zmajeve dečije igre okupljaju mališane svih uzrasta, da se kroz pesmu i ples predstave ovom šarenom svetu i jako ga stegnu u svoj mali zagrljaj. Vodič kroz Novi Sad vam preporučuje da u  junskom mesecu, kada je toplo i savršeno za šetnju po centru grada, izvedite mališane da ulepšaju još više naš prelepi grad. Makirajte ih u omiljenog lika, ili podstaknite da recituju omiljenu pesmicu  jer sve je lepo i sve je šareno kada ima veze sa decom.

Koje stvari biste vi uvrstili u vodič kroz Novi Sad?

Čitajte Luftiku na Google vestima

Irma Mićanović

Večiti sanjar, veruje u dobro u ljudima, a svet posmatra kroz šarene naočare. Poklonite joj dobru knjigu i bićete na spisku njenih najboljih prijatelja, celi život. U sledećem životu želi da živi u svetu Terija Pračeta.

komentara

Klikni da objaviš komentar

  • Ja bih svakako dodala i festival Dani brazila, koji se 10 godina odrzavaju drugog vikenda avgusta. 3 dana se samba plesacice, samba perkusionisti i kapueristi pripremaju za povorku kojs se odrzava u nedelju predvede (18 ili 19) kada se napravi karnevalska povorka po ugledu na karneval u Rio de Zaneiru.

    • E, baš to htedoh i ja da dodam. Ali, ako se ne varam, ove godine su datumi održavanja Dana Brazila 23-25.8.

  • A muzej, ništa? I za Boga miloga, upamtite ljudi već jednom da to u Novom Sadu nije katedrala već obična rimokatolička crkva. Katedrala (saborna crkva) se nalazi u Subotici. Ccc

1.1K Share
1.1K Share
Share via
Copy link