Novi Sad Uncategorized

Petrovaradinska tvrđava, istorija, slike i mnogo više

Veliki filozof Rene Dekart (René Descartes), Josip Broz Tito i nobelovac Ivo Andrić samo su neke od istorijskih ličnost koje su, pre nego što su stekli svetsku slavu – silom ili milom – boravili na Petrovaradinskoj tvrdjavi, pre nego što je Novi Sad nastao. Dekart se priključio vojsci kao mladić, a njegov puk austrijske vojske, u kojem je bilo dosta najamnika, obreo se u okolini Petrovaradina.

Istorija Petrovaradinske tvrdjave

Na sreću nas i filozofije Dekart se nije dugo tu zadržao jer su Turci u datom trenutku bili vojnički slabi za napad, a ubrzo je napustio službu vojnog najamnika.

petrovaradinska-tvrdjava-dunav
Foto: Aleksandar Milutinović

U Petrovaradinskoj tvrđavi je nekoliko dana bio zatvoren i Josip Broz Tito, tada austrijski narednik, pošto se bez dozvole udaljio od svoje jedinice. Ivo Andrić je takođe nakratko tokom Prvog svedskog rata bio zatvrenik na Tvrđavi, zbog njegovih javno izrečenih političkih stavova. Na Tvrđavi je, pre odlaska u Rusiju a posle sloma Prvog srpskog ustanka, bio interniran i vožd Karađorđe.

petrovaradinska-tvrdjava-kasarna
Foto: Milenko Stanković

Svoj današnji oblik Petrovaradinska tvrđava dobila je koncem 18. veka, ali je građena, razgrađivana i dograđivana stolećima unazad, dok neka arheološka istraživanja svedoče o tome da su izvesni oblici ljudskih naselja na „Petrovoj steni“ postojali i pre neverovatnih 15 ili čak 19 milenijuma!

Petrovaradinska tvrdjava – katakombe

U svakom slučaju, Petrovaradinska tvrđava, na koju se Novi Sad i danas „bezbedno“ naslanja, još uvek čvrsto stoji na svom prvobitnom mestu, iako je odavno izgubila stratešku i odbrambenu funkciju.

petrovaradin-citadel
Foto: Aleksandar Milutinović

Ispod površine od 112 hektara, na koliko se Petrovaradinska tvrđava prostire, u nekoliko nivoa, čija dubina seže i do 40 metara ispod zemlje, nalazi se mreža tunela, ili „katakombi“, kako ih, pogrešno ali popularno, Novosađani često zovu, uključujući i podzemne vojne galerije, u ukupnoj dužini od oko 20 kilometara, što predstavlja pravu poslasticu za brojne istraživače, turiste i slučajne posetioce.

petrovaradin-fortress
Foto: Dejan Valek

Jednu od atrakcija predstavlja i Planetarijum, sa teleskopima uprtim u zvezdano nebo, a od važnih institucija na Tvrđavi se nalaze Akademija umetnosti i Muzej Grada Novog Sada. Danas je Tvrđava jedna od najatraktivnijih i najradije posećivanih turističkih atrakcija Novog Sada.

Njenom turističkom potencijalu i primamljivosti za posetioce, tokom poslednjih petnaestak godina, značajno je doprineo i muzički festival Exit, jedan od najvećih i najposećenijih festivala u Evropi. Tokom julskih dana, kada festival traje, Petrovaradinskom tvrđavom i Novim Sadom svake godine prođe po nekoliko stotina hiljada turista iz Srbije, Evrope i čitavog sveta.

Pogledajte još znamenitosti u Novom Sadu

Čitajte Luftiku na Google vestima

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

komentara

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
3.6K Shares
3.6K Shares
Share via
Copy link