Lifestyle Vesti Novi Sad

Plovidba Dunavom, iskustvo koje morate doživeti

Znate li da možete da plovite Dunavom i na jesen i zimu? Znate li da je u našim krajevima Dunav najlepši i da stranci dolaze samo zbog njega? Jeste li čuli za Ljubavna ostrva? Gde je Novosadska kapija? Jeste li razmišljali o originalnoj prosidbi ili venčanju na katamaranu?

Moram priznati, nisam ni ja znala odgovore na ova pitanja, sve dok nisam otišla na promo jesenju plovidbu, koju je za novinare organizovao Dunavski rafting. Dočekao nas je pravi kapetan, pun zanimljivih priča, kuvano vino, peć na drva, i topla košava.

turisticka-plovidba-dunavom
Jovana Rakić / foto: Dejan Kolar

Vozili smo se uz ribarsko ostrvo, videli smo novosadske restorane i splavove i sa druge strane, uživali u jesenjim bojama i opalom lišću, a naš kapetan i osnivač Kajak – kanu rafting kluba, Aleksandar Ćirić kaže da Novosađani nisu lenji, nego nisu informisani.

– Ljudi ne znaju da na 20 minuta od Merkatora imaju priliku da budu u poludivljini. Ne znaju koliko potencijal Dunav ima. Za njih posle 1. septembra, sa prvom kišom, Dunav ne postoji. Stranci znaju. Danci, Austrijanci, Slovenci – stalno mi dolaze nove ture. Šteta što Novosađani ne koriste priliku koju niko u Srbiji nema, a to je plovidba najlepšom evropskom rekom tokom cele godine – kaže Aleksandar.

dunavski-rafting-(2)-dunavLepota nam je na dohvat ruke. Beg od stvarnosti, priroda, svež vazduh, a sigurno ćete nešto i naučiti. Možete ići na nekoliko tura. Najpopularnija zimska tura je Zalazak sunca, koja traje oko 2h i realizuje se vikendom. Cena – 700 dinara po osobi. Posetićete Novosadsku kapiju ili Žice i Dalekovode kako ih neki nazivaju. Ugrejaćete se uz kuvano vino, a ako vodostaj bude nizak videćete i Ljubavna ostrva, uzvodno od rakovačkog Dunavca.

Sanja Nikolić je licencirani turistički vodič, i tokom plovidbe ona će sa vama podeliti mnogo korisnih i zanimljivih informacija. I ona kaže da je prava šteta što su gosti uglavnom stranci, ali i Novosađani se polako navikavaju na Dunavski rafting koji stoji na Špicu na Štrandu već 5 godina. Ovog leta, na katamaranu je organizovana mini svadba, a Sanja nam priča kako je to sve izgledalo.

dunavski-rafting-(1)-novisad

– Mladenci su se odlično organizovali, tako da njihovi gosti nisu ni znali šta ih čeka. Bio je tu šampanjac, vatromet, ceremonija na katamaranu, i matičar koji je bio jednako oduševljen, i stalno ponavljao da ovako nešto nikada nije doživeo – kaže Sanja.

Bilo je tu i prosidbi, rođendana i žurki iznenađenja, a devojke uglavnom ne znaju šta ih je snašlo kada ih dragi povede na katamaran. Iznajmljivanje košta 60 evra za sat plovidbe, a postoji mogućnost pravljenja pravog dunavskog ručka, uz riblji kotlić i pečene rečne specijalitete.

turisticka-plovidba-dunavom-novi-sad
Foto: Dejan Kolar

Nemojte biti lenji i neobavešteni, iskoristite ono zbog čega stranci i Beograđani prelaze kilometre, a nama je tu, na Štrandu. Odvojite vikend za sebe, iznenadite dragu osobu originalnim poklonom, doživite Dunav, prirodu, reku, čak i kada je hladno, i kada nema sunca na plaži.

 

 

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Avatar

Slađana Zličić

Voli da putuje i piše, zavisna od slatkiša, lepih gestova, dobrih filmova i šopinga. Diplomirani novinar, zaljubljenik u more i sunce, snalazi se i u kuhinji, a jednog dana živeće u Rimu.

komentara

Klikni da objaviš komentar

 • Pozdrav Luftika,

  da li znate da li još uvek ovaj čovek vozi ture po DUnavu? Kako da dođem do njega?
  Hvala!

  pozdrav,
  Ivana J.

  • +381 (0)62 96 10 339 (Aleksandar Ćirić)
   +381 (0)63 82 51 982 (Sanja Nikolić – English & Deutsch)
   Ovo Vam je njihov kontakt, do jeseni se organizuju voznje po Dunavu.

328 Shares
328 Shares
Share via
Copy link