Magazin

Vladika Joanikije: Đukanović sve više liči na Pavelića, previše se osilio

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije rekao je da je predsednik Crne Gore Milo Đukanović ponudio Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) da likvidira samu sebe i izbriše svoju istoriju.

Povodom Đukanovićeve izjave da je dao ponudu SPC da se napravi „crkva za sve pravoslavne vernike u Crnoj Gori jer će se u suprotnom praviti – crkva nacionalnih Crnogoraca“, Joanikije je rekao da to što je Đukanović ponudio „nije samo pitanje imena“.

– Kada se menja nekome ime, menja se i njegov identitet i njegova istorija i sve iz temelja… Zapravo, dobili smo od predsednika Crne Gore poziv da sami pristanemo na nestanak i brisanje svoje istorije i kanonske tradicije – rekao je episkop Joanikije u intervjuu za „Sputnjik„.

On je naglasio da Đukanović nije video litije koje su u Crnoj Gori nastale zbog diskriminacije SPC, koja kako kaže ne isključuje nikoga i nijednog vernika, niti briše bilo čiju nacionalnost i bilo čije nacionalno osećanje.

– Đukanović kao da ne zna de se vodeća eparhija u Crnoj Gori zove Mitropolija crnogorsko-primorska. Nijednog Srbina nema u Crnoj Gori kome taj naziv smeta – crnogorska mitropolija ili Crna Gora. Dakle, nema nijednog, ja ga još nisam sreo – poručio je episkop budimljansko-nikšićki.

Istakao je da smeta samo kada se značenju Crne Gore dodaju neki proustaški elementi.

– Ti elementi proustaštva nama smetaju jer se sada nekako kače uz zvaničnu državnu ideologiju u Crnoj Gori, a naročito se kače za predsednika Đukanovića, koji sve više, nažalost, liči na poglavnika Antu Pavelića, koji je osnivao ‘hrvatsku pravoslavnu crkvu’. Dakle, čudna je priča šta se događa sa čovekom – konstatovao je episkop Joanikije.

Dodaje da Đukanović želi da diktira SPC „iako nije kršten, niti mu to po Ustavu pripada“.

– Sekularna država, kako je po Ustavu definisana Crna Gora, utemeljena je na načelu odvojenosti crkve i države i, prema tome, vlast mora da bude neutralna. Đukanović se toliko osilio da misli da mu pripada sve, pa i osnivanje crkava. Međutim, čovek ne vidi da radi ćorav posao koji samo izaziva probleme – rekao je episkop.

Episkop Joanikije za sebe kaže da je „sada na tapetu“ i da je postao „neprijatelj Crne Gore do te mere da se svaka kritika vlasti u Crnoj Gori doživljava kao atak na državu“.

– A, upravo je suprotno. Loša vlast treba da bude kritikovana i to je borba za državu i za poredak u državi – ukazuje episkop budimljansko-nikšićki.

Crna Gora od 1. juna otvara granice, ne i prema Srbiji! Brnabić: Vidimo gde smo nepoželjni

14 Shares
Share via
Copy link