Magazin

Crna Gora od 1. juna otvara granice, ne i prema Srbiji! Brnabić: Vidimo gde smo nepoželjni

Premijer Duško Marković saopštio je da će Crna Gora u prvim danima juna otvoriti granice sa zemljama koje ispunjavaju kriterijume Instituta za javno zdravlje.

Marković je na pres-konferenciji u Podgorici rekao da će kriterijum biti najmanje 25 obolelih na 100.000 stanovnika, prenosi RTCG.

On je najavio da će Crna Gora 1. juna otvoriti granice sa Hrvatskom, Slovenijom, Austrijom, Nemačkom, Poljskom, Češkom, Mađarskom, Albanijom i Grčkomm, javlja Tanjug.

– Granice ćemo otvarati prema zemljama koje imaju sličan epidemiološki status. Nećemo tražiti posebna testiranja, svi će dobiti jasna upustva šta ih očekuje u zemlji i koje propise moraju poštovati – rekao je premijer Crne Gore.

Marković je istakao da je Crna Gora dobila bitku sa koronavirusom i postala prva „korona fri“ država u Evropi.

Plan je da se od naredne sedmice otvore vrtići i bioskopi, a da početkom juna budu dozvoljena javna okupljanja do određenog broja ljudi.

Brnabić: Molim građane da ostanu u Srbiji

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da Srbija neće zatvarati svoje granice za crnogorske građane, kao što je to uradila Podgorica za građane Srbije.

Međutim, ona je dodala da će srpska granica biti zatvorena za crnogorske mafijaše i kriminalne klanove.

Srbija, kaže premijerka, neće uvoditi recipročne mere, ali je istakla da naši građani ne bi trebalo da idu tamo gde su nepoželjni.

Ona je rekla da su naši građani sada mogli da vide da su nepoželjni u Crnoj Gori, jer mi, kako je istakla, nismo lagali da ljudi umiru od gripa, a ne od koronavirusa.

– Nastavićemo i dalje da se ponasamo odgovorno, i da govorimo istinu – rekla je premijerka, iako, kako je dodala, razlog za odluku Crne Gore da otvori granice za niz zemalja, ali ne i za Srbiju nije u epidemiji koronavirusa i broju zaraženih.

Srbija, međutim, neće odgovorati recipročnim merama prema crnogorskim građanima.

– Nećemo sprečavati crnogorskim građanima da uđu u Srbiju, ali hoćemo kriminalcima i mafijaškim klanovima iz Crne Gore – rekla je Brnabićeva.

Ona je istakla da u borbi protiv kriminalaca nećemo imati milosti.

– Ovakav odnos crnogorskog premijera poslao je jasnu poruku građanima. Zamolila bih da građani ostaju u Srbiji i da ne idu tamo gde su Srbi nepoželjni – poručila je premijerka.

Dačič: Potez Crne Gore smešan i besmislen čin

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić smatra da je odluka Crne Gore da ne uvrsti Srbiju u zemlje za koje će otvoriti granice od 1. juna „smešan i besmislen čin“.

On je dodao da taj čin ima svoje posledice, ali koje su direktno i isključivo štetne po građane Crne Gore

Srpski šef diplomatije, komentarišući potez koji su crnogorske vlasti objavile danas popodne, kaže da vlada Mila Đukanovića „namerno nije stavila Srbiju na listu država čiji građani mogu slobodno da uđu na prostor Crne Gore“.

– To pokazuje njihov odnos prema Srbiji. Ako građani Srbije mogu slobodno u Mađarsku, Grčku, Bugarsku, zašto ne bi mogli i u Crnu Goru? Zaista smešno i pokazuje do kog je nivoa došla državna politika Crne Gore. Oni povlače poteze koji su na sopstvenu štetu i koji su porazni za njihove građane – rekao je Dačić za Blic.

Dodaje da je crnogorska vlast zapravo rekla „ne trebaju nam turisti iz Srbije“.

– A koje će onda turiste imati? Crnogorska vlast je time poslala i poruku gde treba da idu naši građani kao turisti i gde da ostave svoje pare – poručuje srpski šef diplomatije.

Na pitanje koje on razloge vidi kao presudne za ovakvu odluku Podgorice, Dačić kaže da su to svakako politički razlozi.

– Kada je o nama reč, mi smo doneli odluku o otvaranju granica i građani Crne Gore mogu nesmetano da uđu u Srbiju bez problema i ograničenja. To je odnos Srbije, a eto kakav je odnos Crne Gore. Oni sve gledaju kroz problem koji imaju sa Srpskom crkvom, odnosno Mitropolijom i što se toliko naroda deklariše kao Srbi ili vernici SPC. Jednostavno, očito imaju problem sa srpskim narodom – ističe Dačić.

Prema njegovim rečima, Srbija za sada neće upućivati protestnu notu Crnoj Gori.

– Umesto da se trude da privuku turiste oni neće da puste slobodan protok ljudi. Ne znam šta građani Crne Gore o svemu ovome misle, posebno oni na primorju. I posle ovog smešnog poteza vlasti u Podgorici mi ostajemo pri našoj odluci da građani Crne Gore mogu u Srbiju – zaključio je šef diplomatije.

Nastavnica u Podgorici dobila otkaz jer je đacima objašnjavala zašto treba da idu na litije

Čitajte Luftiku na Google vestima

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

323 Shares
323 Shares
Share via
Copy link