Balkan

Crna Gora: Đukanović i Milatović u drugom krugu predsedničkih izbora

djukanovic_milatovic
Foto: Beta/AP

U Crnoj Gori održan je prvi krug predsedničkih izbora.

U drugi krug odlaze aktuelni predsednik države i lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović sa osvojenih 35,3 odsto glasova i kandidat Pokreta Evropa sad, Jakov Milatović, sa osvojenih 28,9 odsto.

U prvom krugu je, prema podacima Centra za demokratsku tranziciju, glasalo 63,3 odsto od oko 550.000 ljudi sa pravom glasa.

Iz trke su otpali Andrija Mandić (Demokratski front) sa 19 odsto, Aleksa Bečić (Demokrate) sa 11, Draginja Vuksanović (SDP) sa 3, Goran Danilović (Ujedinjena CG) sa 1,5 odsto, te i živopisni influenser Jovan Radulović Jodžir sa manje od jednog procenta glasova, piše 021.rs.

Đukanović: Znamo gde su džepovi buduće podrške

– Znamo gde su džepovi buduće podrške i u sledećih 14 dana ćemo vredno raditi na njihovom aktiviranju i našem konačnom trijumfu, poručio je predsednički kandidat DPS-a Milo Đukanović.

Istakao je da su rezultati potvrdili da su Crnoj Gori potrebni parlamentarni izbori.

Đukanović je rekao da je ostvario 36 odsto glasova, odnosno nešto iznad 120.000 glasova, što smatra veoma vrednim rezultatom. Istakao je i prednost nad kandidatom Pokreta Evropa sad, Jakovom Milatovićem, sa kojim će se takmičiti u drugom krugu.

– Pokušali smo i uspeli da se biračkoj javnosti predstavimo kao politika sa osvedočenim rezultatima, zadovoljni smo stepenom podrške i brojem birača koji veruje u takav profil naše politike, istakao je lider DPS-a.

Dodao je i da je ogromna većina biračkog tela raspoložena da se zaključe politički procesi.

– Projektujem kao konačni rezultat odličan vetar u jedra da na budućim parlamentarnim izborima potvrdimo snagu građanske i evropske Crne Gore, rekao je Đukanović.

Čestitao je protivkandidatima i zahvalio građanima na podršci.

Mandić: Podržaću Milatovića

– Dajem punu podršku Jakovu Milatoviću u drugom krugu predsedničkih izbora, poručio je kandidat Demokratskog fronta Andrija Mandić u prvom obraćanju nakon izbora.

Poručio je da nema pobede Milatovića u drugom krugu bez podrške Demokratskog fronta.

– Dajem večeras u ime Demokratskog fronta punu podršku Milatoviću i pozivam sve građane Crne Gore da ga podrže. Naši glasači, svi do poslednjeg, da izađu i glasaju za Milatovića, bez obzira hoće li on poštovati našu podršku, rekao je Mandić.

Poručio je da Crna Gora mora da krene novim putem, a da politika pomirenja može da bude na korist svakog građanina.

Andrija Mandić osvojio je treće mesto u prvom krugu predsedničkih izbora u Crnoj Gori.

Vuksanović Stanković podnela ostavku na sve stranačke funkcije

Kandidatkinja Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković podnela je ostavku na sve partijske funkcije. Istakla je da je tim činom preuzela odgovornost zbog izbornog rezultata.

Izvor: 021.rs

Omiljena Milova pevačica: Jadranka od Đukanovića zaradila stan od 150.000 evra

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
14 Shares
Share via
Copy link