Top 10 Vojvodina

Iriške vinarije u kojima ćete uživati u „piću bogova“ i slasnom sremačkom mezetluku (FOTO)

Vinarije irig fuškogorske vinarije
Foto: Collage/Screenshot/YouTube

Kada iz pravca Novog Sada, preko Iriškog venca, krenete prema Rumi, naići ćete na dugačko, a pitomo selo, koje se nalazi u srcu brdovitog Srema, gde su se smestile brojne fruškogorske vinarije.

Reč je o Irigu, a vozači ga dobro znaju po rekordnom broju ležećih policajaca i čuvenoj krivini „na lakat“, gde oni nesavesnji često plaćaju saobraćajne kazne, usled neprilagođene brzine.

U ovom malom gradiću, tokom turbulentne istorije smenjivali su se srpski despoti (kada su i sagrađeni prelepi srednjevekovni manastiri), Osmanlije i Habzburška monarhija, a pored tradicionalnog sremačkog gostoprimstva, čuven je po odličnim vinima.

Nije ni čudo, pošto na južnim padinama Fruške gore, obasjanim suncem, vlada specifična mikroklima, koja je izuzetno pogodna za uzgajanje različitih sorti grožđa i drugih voćnih kultura.

Baš zato su u Irigu i okolini dom pronašle mnogobrojne vinarije, čiji su podrumi otvoreni za posetioce, koji rado svraćaju da degustiraju i kupe njihove prvoklasne proizvode, koji su slavu ovog kraja proneli i van granica Srbije.

Pošto je septembar mesec berbe grožđa, mi vam preporučujemo da obiđete lokalne proizvođače vina i rakije, čak i ukoliko ste promašili čuvene „Pudarske dane“.

Tamo ćete se, uz dobar mezetluk, na licu mesta uveriti u kvalitet omiljenog Dionisovog pića, a savetujemo da ne propustite da posetite ni vinarije u Banoštoru , taman da uporedite kakvo vino prave na severnim padinama vojvođanske planinske lepotice.

Gastronomski ugođaj uz uslugu za pamćenje

Vinarija „Kovačević“ je u poslednje dve decenije postala verovatno najpoznatiji proizvođač vina iz Iriga, ali i čitavog Srema.

Njihova vina se mogu naći u svakoj bolje opremljenoj specijalizovanoj prodavnici, a deo proizvodnje rade i za izvoz, tako da u „napitku bogova“ iz njihovih podruma mogu da uživaju hedonisti i enolozi širom sveta.

Za vaše uživanje tu su Aurelius, Chardonnay, Sauvignon, Rajnski rizling, Rosetto, Cuvee Piquant, OrpheLine (crveni, beli i roze), Fresco Bianco, Fresco Rose i Pinot Noir, a u ponudi imaju vina koja proizvode u limitiranim edicijama za prave vinske sladokusce.

Naravno, bio bi greh ne spomenuti bermet „Simfonija“(u crvenoj i beloj varijanti), čuveno desertno vino – delikates kojim se diče fruškogorske vinarije.

Raspametiće vam sva čula, baš kao i različite vrste rakija, a njihovu celokupnu ponudu najbolje je da pogledate na zvaničnom sajtu.

Luksuz u bajkovitom ambijentu

Reč je o vinariji sa porodičnom tradicijom, koja je počela svoju ekspanziju početkom novog milenijuma, da bi vremenom, kako je rasla, preuzimala i druge „vinske prostore“ u selu, poput legendarnog „Podruma 1930“, kojeg je ponovo oživela i vratila mu nekadašnji sjaj.

Organizuju i vinske ture (koje možete ugovoriti telefonom – 063 1044934), tokom kojih možete obići vinariju i podrum i saznati detalje o proizvodnom procesu, a zatim degustaciju vina nastaviti u „Vinskoj kući Kovačević“, elitnom restoranu koji se nalazi na samom ulasku u Irig, kada dolazite iz pravca Novog Sada.

Smešten je u zaista bajkovitom ambijentu sa pogledom na obronke Fruške gore, a sam enterijer odiše luksuzom, baš kao i gastronomska ponuda, koja je osmišljena da zadovolji i najzahtevije gurmane i odlično upotpunjuje ponudu vina.

Ovde će vaša nepca uživati u domaćoj pašteti, vrhunskim sirevima, odličnom pečenju, preukusnim perkeltima i gulašima – ponuda je zaista ogromna – od stejkova, preko ribe do klasičnih vojvođanskih jela, a o neospornom kvalitetu hrane i usluge svedoče brojne domaće i internacionalne nagrade i priznanja.

Po lepom vremenu, poseban užitak je sedeti u fenomenalno uređenoj bašti, a o popularnosti ovog restorana ne treba trošiti previše reči, jer se uvek traži mesto više, pa je rezervacija stola neophodna, a u ponudi imaju i nekoliko ukusno uređenih soba, ukoliko želite da prespavate.

Ovakav gastronomski užitak, dostojan restorana svetske klase, dolazi uz pripadajuću cenu, pa se nemojte iznenaditi ako po završetku posete iznos na vašem bankovnom kontu bude drastično manji.

Vina od iriških starosedelaca u „Mačkovom podrumu“

Ukoliko želite da odlično iriško vino degustirate u nešto opuštenijem ambijentu, nemojte propustiti da obiđete vinariju „Mačkov podrum“, čiji je moto „Znati piti – znati živeti“. Kada se pomenu fruškogorske vinarije, ovo je prava vinarija sa dušom, čiji će proizvodi ugrejati i vašu.

Porodica Jojić vinogradarstvo i vinarstvo ima u krvi – pet generacija se bavi tim „zanatom“ skoro dva veka, koji su usavršili do perfekcije, a domaćin, gospodin Sava, poznatiji po nadimku (ili kako to vole da kažu u Sremu – špicnametu) Mačak, dao je čitavog sebe u tu priču.

Iako je pomislio da u jednom trenutku odustane od svega, zasadio je, srećom, nove čokote početkom ovog milenijuma, tako da danas ponovo svi vinoljupci mogu da uživaju u vrhunskim proizvodima njegove vinarije, koja se nalazi na samom „obodu“ sela.

Posebno su poznati po Portugizeru, autohtonoj fruškogorskoj sorti, koju svega još nekoliko vinarija ima u ponudi, a reč je o mladom i laganom vinu, poznatom još i pod nazivom svatovac.

Degustacija vrhunskih vina uz „mesnu svinjsku zimnicu“

Kod ovih iriških strosedelaca postoji mogućnost degustacije i obilaska podruma i vinograda, tokom koje će vam Sava, ukoliko želite, do tančina objasniti svaki aspekt procesa pravljenja vina.

Pravo je uživanje slušati ovog pričljivog, razdraganog i duhovitog sremačkog gospodina starog kova, a vina iz Mačkovog podruma najbolje klize uz „mesnu svinjsku zimnicu“ – slaninu, šunku, kulen i kobasicu – koju sami prave, uz po koje parče ukusnog domaćeg sira.

U toplom kafanskom ambijentu, uz neizbežne karirane stolnjake, pored Portugizera, možete da uživate u belim (Chardonnay, Sauvignon Blanc, Rajnski rizling „Incognito“, ili mirisavi Traminac) i crvenim vinima (Pinot Noir, Merlot i Cabernet), a od kupaže tu su izvrsni „Camerlot“ (mešavina kabernea i merloa) i roze „Frajla“ (kombinacija Portugizera i Pinot Noir-a).

Obožavaoci bermeta mogu da se prepuste aromatičnoj „Diškreciji“, a svi ljubitelji vina i poezije ne bi trebalo da propuste Mačkov dan mladog portugizera, kada se uz pesmu i tamburaše, uživa uz ovo voćkasto crveno vino u boemskoj atmosferi.

Užitak po meri bogova u „Komuni“

U netaknutoj prirodi, u okolini Borkovačkog jezera, u ataru sela Rivica, između Iriga i Rume, pronaći ćete ušuškani prirodni raj, koji je pravim ljubiteljima vina već dobro poznat, iako je reč o dosta mladoj vinariji.

Na nekadašnjem napuštenom salašu smestila se „Komuna“, koju od „civilizacije“ deli kilometar neasfaltiranog puta.

Vinarija komuna fruškogorske vinarije
Foto: Facebook/vinarijakomuna

Čitava priča je nastala kao plod druženja veoma mladih i obrazovanih entuzijasta, kojima su hobi i strast prema vinima prerasli u ozbiljan posao. Ime se nametnulo samo, pošto porodice koje drže vinariju funkcionišu kao prava mala komuna.

Ovde dominiraju divni zeleni tonovi, a psi, guske, domaćini i gosti uživaju u potpunoj harmoniji, uz šum potoka koji protiče kroz imanje i deluje kao prirodni sedativ, za preko potreban odmor od svakodnevne halabuke.

Vinarija komuna irig fruškogorske vinarije
Foto: Facebook/vinarijakomuna

Na velikom imanju možete posvedočiti i delu istorije ovog kraja, pošto očuvana „Deda Đurina“ vodenica, iz 1800. godine, predstavlja najstariji „objekat“ ove vrste na Fruškoj gori. Ima jedinstven točak koji se okreće suprotno od kazaljke na satu.

Vinski podrum, u kojem odležavaju plodovi njihovih vrednih ruku, star je koliko i vodenica, dok su ostali objekti sagrađeni u tipičnom sremačkom stilu, puni interesantnih detalja, novijeg datuma.

Od belih sorti, možete probati Chardonnay, Rajnski rizling i Muscat „Petit Grain“ – veoma aromatičan i jedan od favorita posetilaca. Roze prave od merloa, a od crvenih vina u ponudi imaju Merlot i Cabernet Sauvignon. Iako koriste internacionalne sorte grožđa, specifična sremačka klima im je dala gotovo domaći šmek.

Vina vinarije komuna fruškogorske vinarije
Foto: Instagram/vinarija_komuna

Velika pažnja posvećena je i dizajnu, pa su etikete, koje krase njihove boce posebno interesantne. Na svakoj se nalazi različita ptica, deo faune Fruške gore, a sve ih možete videti uživo, tokom boravka u vinariji. Izabrali su moto „Taman koliko treba“, koji odlično odslikava balans i ukus njihovih vina.

Dobar glas se daleko čuje

Pored vina, peku i rakiju od raznih vrsta voća (loze, šljive, dunje, kajsije), a brend su nazvali „Kolektiv“, u duhu čitave priče. Sami proizvode voćne sokove, med, povrće, kao i jedinstveni sajder od domaćih jabuka sa sokom od zove – idealno osveženje za vrele dane.

Sve ove proizvode gosti mogu da degustiraju u kafanici „Vodenica“, uz lepo serviran mezetluk – sireve nabavljaju od malih proizvođača iz homoljskog kraja i sa Stare planine, a ono „nakoso“ iz okoline, u Sremu.

Mezetluk komuna
Foto: Facebook/vinarijakomuna

Često menjaju meni, a od glavnih jela koje služe, posebno je slastan gulaš u crvenom vinu, a po ukusu malo podseća na srneći, kojeg služe lovački restorani u Novom Sadu i okolini.

Ljubitelji slatkog ne bi trebalo da propuste domaće deserte, poput pite od jabuka i štrudle sa orasima, ili makom.

Naravno, prethodna najava i rezervacija je obavezna ako želite uživate u bajkovitom ambijentu ove fruškogorske vinarije (064 3009876), a broj posetilaca je ograničen (imaju oko 70 mesta).

Gosti često naprave pravi piknik na travi, pored jezerceta obraslog u trsku i šaš, gde može da se zabaci i udica.

Komuna jezero fruškogorske vinarije
Foto: Facebook/vinarijakomuna

Iako praktično nemaju nikakvu reklamu, dobar glas putuje daleko, pa u „Komunu“ često navrate i stranci, da iz prve ruke iskuse ovo parče netaknutog raja.

Seoski sremački užitak u vinariji „Odrovački“

Kada ste već u okolini Rivice, prava je gre’ota da ne svratite u vinariju „Odrovački“, koja se nalazi u samom selu u okviru porodičnog domaćinstva, u ulici Maršala Tita.

Reč je o tipičnoj sremačkoj seoskoj kući, čije dvorište krasi veliki dud, koja čuva porodičnu tradiciju vinogradarstva i vinarstva.

Gospodin Sava je mali proizvođač, koji dobro poznaje svaki grozd iz svog vinograda, sve se radi ručno, na starinski način, pa su vina koje proizvodi izrazito kvalitetna.

Specijalizovali su se za nekoliko sorti vina, kako bi bili prepoznatljivi vernim kupcima, a brend su nazvali vrlo jednostavno i efektno – „SaVino“.

SaVino Odrovački fruškogorske vinarije
Foto: Facebook/Vinarija Odrovački

Vinoljupci mogu da se odluče između višestruko nagrađivanog Italijanskog rizlinga, rozea, Vranca i Cabernet Sauvignon-a, a godišnje proizvedu oko 20.000 litara, koje uglavnom prodaju sa kućnog praga ili na različitim vinskim feštama.

Naravno, za zainteresovane posetioce, moguć je obilazak vinograda i vinarije i podruma uz prethodnu najavu (064 1921252), posebno ako dolaze u većim grupama. Tamo će iz prve ruke saznati sve o pojedinostima procesa proizvodnje, a zatim uživati u vinima kuće, uz sremački mezetluk, u maloj i lepo uređenoj degustacionoj sali.

Podrum odrovački
Foto: Facebook/Vinarija Odrovački

Trud koji vredni domaćini ulože u svaku flašu čine ova vina izuzetnim, a cena je veoma pristupačna u odnosu na poznatije brendirane sorte, posebno ukoliko se uzme u obzir neosporni kvalitet.

Porodični duh u svakoj boci

Relativno mlada zvezda na fruškogorskom pudarskom nebu je vinarija „KM“, na koju ćete naići u neposrednoj blizini manastira Novo Hopovo, na putu za Irig, kada prođete „Vinsku kuću Kovačević“.

Naime, porodica Milosavljević se već nekoliko decenija bavi proizvodnjom vina i rakije, a za kratko vreme (vinarija je osnovana 2010. godine) proizvodi njihovih vrednih ruku osvojili su brojne nagrade na domaćim i inostranim takmičenjima.

Da je reč o pravoj porodičnoj priči, svedoči i samo ime ove fruškogorske vinarije, koje su nadenuli sinovi, a u stvari predstavlja inicijale roditelja – majke Klare i oca Miroslava.

Njihova sortna vina – Rajnski rizling „Ledeni“, Chardonnay „Familija“, Merlot „Stari“, Frankovka „List“ i roze „Rozi“ (kojeg prave od frankovke), vrlo brzo su pronašla put do srca domaćih ljubitelja dobre kapljice, koje je očarala njihova svežina i aroma.

Priča oko čitavog brenda upotpunjena je originalnim, upečatljivim i slikovitim etiketama, koje ih izdvajaju u moru drugih proizvođača i savršeno sublimiraju duh porodične tradicije u svakoj flaši.

Manje grupe posetilaca, uz prethodan dogovor sa domaćinima (065 5432200 i 060 0518698), dobrodošle su na degustaciju na terasi porodičnog domaćinstva, ušuškanoj u prelepo zelenilo, gde se mogu bolje upoznati sa pričom o vinima i samoj vinariji.

Na navedene brojeve telofona moguće je izvršiti i porudžbine vina po želji.

Vino sa ukusom istorije

„Krstašica“ je još jedna relativno mlada vinarija i destilerija, koja je zaparložene i zakorovljene parcele pretvorila u bogate vinograde i voćnjake, a nalazi na Turskom brdu u Irigu.

Do nje vodi relativno loš put, ali će vam se poseta višestruko isplatiti, jer će vas na osunčanim obroncima Fruške gore domaćini dočekati raširenih ruku, sa izvrsnom ponudom vina i vrhunske rakije.

Pored hedonističkog uživanja, ovde možete naučiti i po koju istorijsku lekciju, jer je vinarija dobila ime po bici kod Krstašice, koja se odigrala kod Iriga 1717. godine. U njoj su život izgubili srpski oberkapetan Adam Monasterlija i njegovih 300 graničara, koji su se do poslednje kapi krvi borili protiv 30 puta brojnijih Turaka.

Danas Monasterlijino telo počiva u manastiru Novo Hopovo, a prema narodnoj legendi na mestu bitke nastao je izvor kristalno čiste vode.

Na ovom bajkovitom mestu, porodica Mučibabić pravi odličan Merlot, Chardonnay, Sauvignon Blanc i roze (koji dobijaju mešavinom slankamenke i merloa), a boce vina krase jednostavne etikete sofisticiranog dizajna.

Rakija uz hercegovački mezetluk

Pored vinarije, imaju i inovativnu destileriju, koja akcenat stavlja na rakiju od različitih vrsta voća iz sopstvenih voćnjaka – u ponudi je 7 vrsta – šljiva, kruška, loza, kajsija, dunja, „Monasterlija“ i „Srce“ – savršen aperitiv ili dežestiv, koji odlično paše uz svaki obrok.

Za prave sladokusce i hedoniste imaju i limitirane serije, poput šljivovice „300“, simbolično nazvanoj po 3 veka od bitke kod Krstašice, kada su izdvojili 300 flaša 17 godina stare rakije – delikates koji je kao stvoren za zdravicu u specijalnim prilikama.

Pored neospornog kvaliteta, velika pažnja je poklonjena i samo dizajnu, pa je tako flaša „Monasterlije“ (rakije od najboljeg voća, koja je 6 godina odležala u hrstovim buradima) opasana kožnim kaišem, u slavu hrabrih srpskih graničara.

Domaćini rado ugošćuju sve zainteresovane koji žele da probaju i kupe njihove proizvode u ukusno uređenom prostoru za degustaciju, na ulazu u vinski podrum, uz obavezan mezetluk u vidu hercegovčkog sira i oraha iz njihovih voćnjaka.

Najbolje je da najavite svoj dolazak na broj telefona 064 7093943 i dogovorite obilazak vinograda, voćnjaka, vinarije i podruma, u toku kojih se možete upoznati sa istorijatom i procesom proizvodnje.

Nadamo se da smo uspeli da vam zagolicamo maštu malim delom onoga što vinski Srem ima da ponudi, gde je tokom istorije gotovo svaka kuća imala vinograde, stoga i ne čudi što danas Irig sa pravom važi za jedno od mesta na Fruškoj gori gde se pije najbolje vino.

Nakon što se okrepite kod gostoljubivih domaćina, predlažemo vam da se prošetate njenim pitomim proplancima, a zatim savršen dan upotpunite posetom nekom od brojnih fruškogorskih manastira, koji se nalaze u blizini.

Somborski salaši koji čuvaju duh Vojvodine i mame tradicionalnim specijalitetima (FOTO)

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link