Lifestyle Zdravlje

Najstarija žena na svetu sa 122 godine jela je čokoladu, pila vino i dala genijalan savet za život

zana kalman
Foto: Profimedija

Istraživanje životnih navika šestoro ljudi koji su imali više od 100 godina dovelo je do zanimljivih zaključaka, a ispitivanje je sprovela britanska kompanija Eden’s Gate.

Očekivano, ključna stavka prilikom istraživanja bila je ishrana ovih ljudi, kao i socioekonomski status i količina stresa kojem su bili izloženi tokom života.

Najstarija osoba na svetu bila je Francuskinja Žana Luiza Kalman koja je živela čak 122 godine, rođena 1875, preminula 1997.

Kada su je jednom prilikom pitali koja je tajna dugovečnosti, otkrila je koje tri namirnice je konzumirala gotovo svakodnevno i dala genijalan savet za dug život.

Čokolada

Žanin je jela čokoladu nakon svakog obroka. Iako nekima može da izgleda čudno, ova namirnica ima brojne zdravstvene prednosti. Istraživanje je pokazalo da je ona korisna za srce, da pomaže u borbi protiv kancera i zaraznih bolesti koje narušavaju imuni sistem.

Naravno ovde se misli na tamnu čokoladu koja je napravljena od 70% kakaa.

Maslinovo ulje

Američko udruženje za bolesti srca navodi da maslinovo ulje između ostalog sadrži vitamin E i smanjuje nivo lošeg holesterola. Samim tim, rizik od srčanih oboljenja je manji.

Rezultati istraživanja su pokazali da je konzumiranje velikih količina maslinovog ulja povezano s dužim životom.

Lekari savetuju da iz ishrane izbacite margarin i majonez, a da uvrstite maslinovo ulje.

Vino

Kalment je navela, prenosi Kliks.ba, da je naročito volela da pije porto, crveno vino koje se pravi u Portugalu. Mnogi ovu vrstu vina konzumiraju kao deo mediteranske dijete, koja je proglašena najzdravijom.

Naravno, bitno je da konzumirate umerenu količinu, ne više od jedne čaše dnevno.

Sestre bliznakinje rođene u razmaku od 3 godine a evo i kako (VIDEO)

Čitajte Luftiku na Google vestima

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
24 Shares
Share via
Copy link