Top 10 Vojvodina

Najbolje vinarije u Banoštoru, selu sa “dva Sunca”, gde ćete uživati kao rimski car (FOTO, VIDEO)

Vinarije banoštor Vinarije u banoštoru
Foto: Collage/Screenshot/YouTube

Vinarije u Banoštoru poznate su od pamtiveka po vrhunskim “specijalitetima” od grožđa, jer ovo malo mesto na severnim padinama Fruške gore ima izuzetan geografski položaj, sa izuzetno velikim brojem sunčanih dana.

Reč je o jednom od najstarijih sremačkih sela, a legenda kaže da su još stari Rimljani, čije se naselje Malata Bononia nalazilo baš negde na ovim prostorima, imali bogate zasade vinove loze.

Banoštor je poznat i kao selo sa “dva Sunca” – jedno, čiji nas zraci greju sa nebeskog plavetnila i drugo, koje dolazi od refleksije Dunava.

Pored uživanja u najromantičnijem zalasku, ova refleksija omogućava dodatnu osunčanost vinograda, što rezultira većim sadržajem šečera u grožđu, pa je ukus finalnog proizvoda nešto drugačiji od onog koje nude vinarije u Irigu.

Takođe, ovde grožđe ranije sazreva, pa se i tradicionalni Grožđebal održava ranije nego u drugim vojvođanskim mestima, već početkom septembra.

Zato i ne čudi što se gotovo u svakoj kući pravi vino i odlična rakija, a u selu koje ima oko 750 stanovnika, postoji čak 12 registrovanih vinarija.

Nemaju nikakav problem sa plasmanom proizvoda, jer su gotovo sve količine rasprodate unapred, što dovoljno govori o kvalitetu vina, a među vinarima vlada zdrava konkurencija i prijateljska atmosfera – svi se međusobno ispomažu.

Iskoristili smo lepo vreme da obiđemo ovaj seoski gastro raj na idiličnoj lokaciji, gde Fruška gora zaranja u Dunav i odabrali pet vinarija koje su se najviše svidele nepcima naše redakcije.

Vinarija “Šijački” – najlepša vina na samoj obali Dunava

Jedna od najprepoznatljivijih dama na vinarskoj sceni Srbije svakako je Ivana Šijački, koja je nastavila dugu porodičnu proizvodnje vrhunskih vina, koja se proteže kroz četiri generacije.

“Vinarija Šijački” je zvanično osnovana 2009. godine, a nalazi se na samoj obali Dunava, nedaleko od poznate sremačke čarde, u koju meštani rado svrate da uživaju u odličnoj ribi i banoštorskom vinu.

Ivanin otac je osnivač moderne vinarije, koji je dodatno proširio postojeće porodične zasade, a kako je ona završila tehnologiju, a njen brat voćarstvo i vinogradarstvo, kvalitet proizvodnje vina podigli su na još viši nivo.

Većinu proizvodnje čine sortna bela vina – Italijanski i Rajnski rizling, Chardonnay, ali i Neoplanta – kako mu i samo ime kaže, reč je o pravom “novosadskom” vinu. Ova sorta nastala je ukrštanjem smederevke i traminca, na Departmanu za vinogradarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

Mlada gazdarica je posebno ponosna na Rose “Ivana” – predivno mirišljivo lagano vino – njenih ruku delo, a crvena vina, koja sazrevaju u drvenim buradima, proizvode na tradicionalan način.

Možete se opredeliti za Frankovku ili Merlot, a poseban kuriozitet je Seduša, koju prave od autohtone sorte grožđa, gotovo iskorenjene na ovim prostorima. Proizvodi se u izuzetno malim serijama, ima izrazitu voćnu aromu i veoma lagano telo, pa prosto klizi, posebno kada se upari sa ribom ili belim vrstama mesa.

Dašak fruškogorskog povetarca i svežina Dunava u čaši

Pored prepoznatljivih ukusa vina, koja su brzo postala omiljena među istinskim vinoljupcima, sve četiri generacije porodice Šijački možete upoznati i preko vrlo specifičnih etiketa na njihovim bocama. Tako se na Neoplanti nalaze otisci ručica Ivanine dece, a Sedušu krasi lik Ivanine pokojne bake, koja je čitav život provela u vinogradu.

Obilazak same vinarije predstavlja jedinstvveno iskustvo i to je idealno mesto gde u čaši možete osetiti dašak povetarca sa Fruške gore i svežinu Dunava – baš na njegovoj obali.

Sa degustacione terase puca prelep pogled na reku, gde možete uživati u najromantičjem zalasku sunca, a poseta tradiconalnom lagumu, u kojem sazrevaju vina, predstavlja još jednu atrakciju za posetioce.

Vinarija rado otvara svoja vrata za individualne posete, ali i grupne obilaske i timbildinge. Vrhunska vina ćete ovde degustirati uz banoštorske proizvode, poput sira, domaćeg hleba i kolača, koje nabavljaju od lokalnih proizvođača.

Ne propustite da sebi priuštite nekoliko sati opuštanja i čistog hedonizma, a posetu možete najaviti na telefon 063 467006.

Vinarija “Stojković”- mesto gde dan započinje i završava čašom vina

Ako želite da degustirate neka od najpoznatijih banoštorskih vina, koja se nalaze u ponudi mnogobrojnih čardi i prestižnih restorana širom Vojvodine, nemojte propustiti posetu vinariji “Stojković”.

Tradicija je prava reč koja opisuje ovu vinariju – podrum datira iz davne 1912. godine, a da je reč o pravim starosedeocima Banoštora, svedoči i bogato porodično stablo.

Vinarija stojković vinarije u banoštoru
Foto: Screenshot/YouTube/Televizija Bačka Palanka

Mladi gazda Vasa je čitav život u proizvodnji vina, a brigu o vinariji preuzeo od oca. Svoj uspeh baziraju na postepenom rastu, kako vrhunska vina iz njihove proizvodnje ne bi izgubila na kvalitetu, a glavni degustatori su upravo Vasa i njegov tata Jovan.

Prave uglavnom sortna vina, a kako autohtona fruškogorska sorta grašac zeleni daje najbolje rezultate, od nje prave čuveni Italijanski rizling. To je uglavnom najprodavanije vino koje u ponudi imaju vinarije u Banoštoru, a selekciju belih sorti upotpunjuje nežni Chardonnay.

roze stojković vinarije u banoštoru
Foto: Stanislav Beti

Mirisni Rose od muskat hamburga je jedan od favorita naše redakcije, pa koristimo priliku da u njemu uživamo kad god se ukaže priika. Čast crvenog vina “brane” Cabernet Souvignon i Vranac, izuzetno bogatog ukusa, koji savršeno pašu uz lovačke specijalitete.

Bela vina odležavaju u inox sudovima, a crvena vina u hrastovim burićima. Verovatno ćete prilikom obilaska podruma uočiti i specijalno bure sa natpisom “za moju dušu” – možemo samo da maštamo kakva se špecija krije unutra.

Burad podrum stojković vinarije u banoštoru
Foto: Screenshot/YouTube/AgroTV Srbija

Inače, pravi vinoljupci mogu pronaći neka od ovih vina i u barikiranoj varijanti, a možete ih poručiti i onlajn, na sajtu dvasunca.com.

Šmek banoštorskog gostoprimstva kod starosedelaca

Naravno, mnogo je lepše ukoliko ste u mogućnosti da u njima uživate na “izvoru”, u lepo uređenoj sali za degustaciju koja odiše prirodnim materijalima i tradicijom.

Sala za degustaciju Stojković vinarije u banoštoru
Foto: Screenshot/YouTube/AgroTV Srbija

Može da primi 50-ak gostiju, a kroz staklene otvore na podu, posetioci mogu da zavire i u lepo uređen vinski podrum. Ukusi hrane koju domaćini spremaju u kuhinji sasvim sigurno će vam dodatno otvoriti “diznu”, a posebno su ponosni na sremački “lupani” ćevap.

Za sve koji se prepuste čarima vina i popiju koji bokal više, postoji mogućnost smeštaja u staroj porodičnoj kući gde ćete osetiti pravi šmek banoštorskog gostoprimstva.

Sobe su opremljene autentičnim repariranim nameštajem, starim preko jednog veka, a kada se pošteno odmorite i otreznite, pre nego što krenete na put, okrepite se pravim sremačkim fruštukom.

Najbolje je da posetu najavite na telefon 063 471591 i o svemu se natetnane dogovorite sa domaćinima.

Vinarija “Urošević” – porodična manufaktura “napitka bogova”

Ljubav prema prirodi i porodična tradicija bili su dovoljan razlog da Jovan Urošević ceo svoj život poseti poljoprivredi i vinogradarstvu, a čitava porodica je uključena u vinsku priču – od proizvodnje, preko vinskog turizma, do marketinga.

Kao i u drugim banoštorskim vinarijama, od belih sorti najzastupljeniji je Italijanski, ali Rajnski rizling, kojeg prave u nešto manjim količinama, kao i laganu Župljanku.

Od crvenih vina tu su Vranac, koji je veoma tražen po restoranima u kojima plasiraju svoje vino, izuzetno je bogatog ukusa i najbolje paše uz masne sireve i jela od divljači, kao i vrhunski Cabernet Franc.

Posebno su ponosni na Rose, izuzetno izražene muskatne arome, koji dobijaju kupažom muskat hamburga, frankovke i slankamenke, stare, autohtone fruškogorske sorte grožđa.

Kao i svaka druga dobra sremačka vinarija, u ponudi imaju i crni i beli Bermet, desertno vino koje se proizvodi isključivo na Fruškoj gori, a  služilo se i na bečkom dvoru.

Postoji i legenda da se par boca nalazilo i na Titaniku – možda je kapetan gucnuo koju čašu više, pa zato nije video ogromnu santu leda…

Šalu na stranu, posetioci mogu da uživaju u vinima porodice Radošević u degustacionoj sali, koja je uređena u tipičnom sremačkom stilu i ukrašena autentičnim predmetima jednog seoskog domaćinstva.

Postoji i otvoreni deo, a po lepom vremenu, gosti mogu da se opuste i u prostranom dvorištu.

Sremački zalogaji da vince bolje “sklizne”

Ako ste raspoloženi za dobar mezetluk, tu su zalogaji za razdvajanje vina, u vidu suhomesnatih proizvoda iz domaće radinosti i kombiacije sireva, kao i proje i domaćih pita i pomalo zaboravljeni vojvođanski specijalitet – ‘leba, masti i paprike.

Za prave gurmane, u ponudi je i degustacija vina sa ručkom, poput sličnog gastro ugađaja koje nude vinarije u Banoštoru, a šta će se naći na astalu stvar je dogovora.

U svakom slučaju podsetićete se ukusa bakine kuhinje, jer sva jela spremaju sa dušom – od domaće supe, riblje čorbe, paprikaša, sremačkog ćevapa, roštilja, sveže dunavske ribe i divljači, do vrhunskih slatkiša.

Nemojte propustiti da probate sremačke krofne sa domaćim pekmezom od šljiva i kajsija, salenjake ili štrudlu, a već od mirisa sveže spremljene pite od jabuka ili grožđa poći će vam voda na usta.

Ako želite da osetite toplinu i gostoprimstvo pravog sremačkog domaćinstva, uz vrhunsko vino, posetu možete najaviti na telefone 021 2979029, 021 2979200 ili 064 6521176.

Vinarija “Adamović” – hedonizam u luksuznoj čardi

Vinarija “Adamović” spada među mlađe proizvođače omiljenog Bahusovog napitka u Banoštoru, međutim, kvalitetom su se za kratko vreme našli na “radaru” istinskih zaljubljenika u vino.

Vinarija je deo ekskluzivnog restoranskog kompleksa-čarde “Atos” na Koruški, na granici vinskog Banoštora i svinjskog Suseka, koji je izrastao iz nekadašnje vikendice.

Vinogradi se praktično “naslanjaju” na sam objekat, koji se nalazi na perfektnoj lokaciji, sa fantastičnim pogledom na Dunav i Šašićevu adu.

O ribljim specijalitetima koje možete probati i boemskoj atmosferi na prelepoj terasi sa malim bazenom, već smo pisali u našem tekstu o čardama u Sremu, a ovo je i idealno mesto da degustirate njihova vina.

Mladi vlasnik Rade je ljubav prema vinu nasledio od oca, a “zanat” enologa usavršio uz pomoć komšije Milana Šijačkog – još jedan dokaz koliko se vinari iz Banoštora međusobno ispomažu i znanje ne čuvaju ljubomorno za sebe.

Sama ideja se rodila iz želje da na idealan način upari hranu koju nude, sa vrhunskim vinima iz sopstvene proizvodnje.

Od belih sorti, u ponudi imaju nagrađivani Chardonnay, Italijanski i Rajnski rizling, tu je i Rose, a od crvenih Muskat Hamburg, Cabernet Sauvignon i Merlot.

Zaista fin izbor etiketa – ponešto za svačiji ukus, a nama je topao jesenji dan osvežila upravo “Ružica”, najmlađe vino iz njihove vinarije, koja je savršeno upotpunila ukus fenomenalne čokoladne torte sa višnjama.

Čokoladna torta atos
Foto: Stanislav Beti

 

Inače, pored vina vinarije “Adamović”, u “Atosu” možete degustirati i vina koje znalački prave druge vinarije u Banoštoru, a najbolje je da sto rezervišete unapred na telefon 021 2979384.

Vina adamović frižider
Foto: Stanislav Beti

Vinarija “Quet” – ozbiljna vinska priča

Praktično čim uđete u Banoštor, gotovo je nemoguće da u centru sela ne zapazite ostatke rimokatoličke crkve Svetog Rudolfa u neoromaničkom stilu – zadužbinu grofa Rudolfa Koteka iz Futoga.

Velelpna crkva je odlaskom autohtonog nemačkog stanovništva iz sela, nakon Drugog svetskog rata, prepuštena zubu vremena, pa je danas poluurušena i obrasla u bršljan, a nekadašnji tornjevi postali su staništa roda, čiji dolazak svake godine obraduje meštane.

Međutim, upravo iznad njenih ostataka smestila se vinarija “Fruškogorski vinogradi” ili jednostavno “Quet”, koja je započela sa radom 2006. godine.

Veoma brzo je postala favorit među vinoljupcima, enolozima i somalijerima, a njihova vina možete pronaći u prvoklasnim restoranima u velikim gradovima, na vojvođanskim salašima, pa čak i na Kopaoniku.

Reč je o veoma ozbiljnoj priči i jednoj od najvećih vinarija na području Fruške gore. Postojeće zasade vinove loze stalno povećavaju i obogaćuju novim sortama grožđa, sa željama da dodatno unaprede ponudu i same kapacitete.

Pored domaćeg tržišta, veliki deo proizvodnje rade i za izvoz, prvenstveno za Kinu, Rusku Federaciju i SAD.

U svom bogatom asortimanu imaju dve linije vina – “Fruškać i “Quet”, čiji će ukusi zadovoljiti prefinjena nepca zaljubljenika u “napitak bogova”.

Linija “Quet” sastoji se od premium vina, a sam naziv potiče od keltske tvrđave iz 15. veka, oko koje se razvilo današnje sremačko selo.

Široku paletu belih vina čine Sauvignon Blanc, Pinot Blanc, lagani i lepršavi Grašac, otmeni Chardonnay i mirisni slatki Traminac, na kojeg su posebno ponosni.

Od crvenih vina tu su Merlot (kojeg prave i u specijalnoj 18+ ediciji) i Pinot Noir, a čast rozea brani onaj napravljen od Pinot Noir-a, kao i Probus Rose.

Linija “Fruškać” nastala je sa idejom da se vinoljupcima ponudi kvalitetno vino po prihvatljivoj ceni, a možete se opredeliti za Fruškać beli, crveni ili roze. Prepoznaćete ih po upadljivim, šarenim etiketama.

Fermantacija i odležavanje vina odvija se u inox buradima, dok crvena vina odležavaju u bariku hrastovih buradi, a njihovi proizvodi su tokom godina osvojili brojne prestižne nagrade.

Banoštor kao fruškogorska Toskana

Da je reč o ozbiljnom poslovnom poduhvatu svedoče i planovi za budućnost, koji uključuju dodatno proširenje kapaciteta vinarije (do milion boca godišnje), ali i tri velika projekta kojima bi se promovisala vinska kultura i obogatila turistička ponuda.

Kako je navedeno na zvaničnom sajtu, planirana je revitalizacija i adaptacija pomenute crkve Svetog Rudolfa, u kojoj bi trebao da bude smešten multifunkcionalni centar. Izgradnjom međunarodnog putničkog pristaništa, ispred nekadašnjeg sakralnog objekta, vinarije u Banoštoru će u budućnosti sigurno privlačiti još više posetilaca.

Takođe je u planu uspostavljanje istraživačkog centra za rejon Fruške gore, uz izgradnju laboratorije, pogona za mikrovinifikaciju i degustacione sale sa istraživačkim arhivom, u sklopu kolekcionog vinograda.

Nisu zaboravljeni ni mali lokalni proizvođači, koji bi putem podsticaja, autentičnim organskim proizvodima, upotpunili hedonističku ponudu “sela sa dva sunca”.

Ako vam se njihova priča dopala i želite da u vrhunskim vinima uživate u lepu uređenoj degustacionoj sali, pozovite brojeve telefona 064 8890023 ili 021 6613500, ili ih kontaktirajte preko zvanične Instagram stranice.

Na subotičkim salašima okrepićete dušu, a nepca će vam propevati od zadovoljstva (FOTO, VIDEO)

Čitajte Luftiku na Google vestima

Stanislav Beti

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link