Lifestyle Recepti

Umami je peti ukus koji zagarantovano smanjuje apetit

Sporo i detaljno žvakanje, manji obroci više puta u toku dana neki su od poznatih metoda za sprečavanje prejedanja. Ipak, jedno novo istraživanje sugeriše da je najbolji trik za smanjenje apetita umami čorba pre glavnog obroka.

Umami je peti ukus, uz četiri osnovna (slatko, slano, kiselo i gorko), a nalazi se u namirnicama kao što su tunjevina, lignje, školjke, škampi, govedina, svinjetina, piletina, paradajz, tartufi, soja, krompir i jaja.

Umami je poznat kao ukusan ukus, a osećamo ga zahvaljujući glutaminskoj kiselini kojoj je izvor mononatrijum glutamat, piše portal “Body and soul”.

Istraživači studija medicine s Harvarda odlučili su da istraže može li hrana bogata umamijem uticati na mozak tako da biramo zdraviju hranu i smanjimo apetit, posebno kod žena kojima preti opasnost od prejedanja i povećanja telesne težine.

Grupa žena je u sklopu istraživanja konzumirala 240 ml pileće supe pre glavnog jela.

Nekima je supa začinjena s 1,44 grama mononatrijumovog glutamata, a drugima nije.

Rezultati su objavljeni u časopisu “Neuropsychopharmacology”, a otkrili su kako su žene koje su konzumirale hranu bogatiju umamijem imale bolju kontrolu i tokom obroka su bile koncentrisanije.

“Mnoge kulture širom sveta zagovaraju supu pre glavnog jela. Ovim rezultatima pokazalo se da ljudi s visokim rizikom od gojaznosti mogu imati koristi ako pre jela konzumiraju supu”, rekao je autor studije dr Migel Alonso.

Koliko kilograma je potrebno da imate u odnosu na vašu visinu

Share via
Copy link