Magazin Zdravlje

U kom obliku su orašasti plodovi najzdraviji, a kada vam štete

orašasti plodovi
Foto: Pixabay/Kai Reschke

Orašasti plodovi se smatraju zdravom hranom, ali ne i ako su termički obrađeni.

Konzumiranje prženih ili pečenih orašastih plodova neće doneti nikakvu korist, naprotiv, šteti vašem zdravlju.

Prema rečima nutricioniste Marije Mukine, orašasti plodovi gube deo svojih korisnih svojstava tokom prženja. Pored toga, u njima se akumuliraju štetne materije. To se dešava zbog činjenice da se tokom prženja uništavaju mnogi vitamini i zdrava ulja, a umesto njih pojavljuju se nezdrave supstance.

Orašasti plodovi u svom izvornom obliku su najzdraviji. Pre konzumiranja orašaste plodove treba potopiti u vodu sat-dva da bi se lakše svarili.

Ta namirnica je prekrivena fitinskom kiselinom koja se vezuje za minerale u gastrointestinalnom traktu i ne može da se apsorbuje u crevima, što kod nekih može izazvati probleme sa varenjem.

Takođe, potapanjem orašastih plodova dobijemo više proteina, masnih kiselina, vitamina B, kalijuma i magnezijuma.

Orašasti plodovi sadrže i vlakna potrebna za normalizaciju rada creva, regulisanje nivoa šećera u krvi i smanjenje količine „lošeg“ holesterola, prenosi Index.hr.

Ljudima sa alergijama na oršaste plodove savetuje se da budu oprezni. Takođe ih je bolje izbegavati ako patite od gastrointestinalnih bolesti i pankreatitisa.

Izvor: N1

Čitajte Luftiku na Google vestima

Ishrana i raspoloženje: 5 namirnica koje će vas oraspoložiti

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link