Lifestyle

Ishrana i raspoloženje – 5 namirnica koje će vas oraspoložiti

Jesen nam je tek stigla, a vi se već osećate nekako loše, potonulo i tmurno? Možda ste samo postali žrtva jesenje depresije koja svake godine zahvata sve veći broj ljudi. Ali ipak nije sve tako sivo, raspoloženje se možete podići na nebrojeno mnogo načina, druženjem, vežbanjem, gledanjem omiljenih serija i filmova, pa čak i hranom. Da, upravo tako, ishrana i raspoloženje su itekako povezani.

Kao i sa svim drugim stvarima u životu – određena hrana (i piće) može pozitivno uticati i na naše raspoloženje. A stvarno nema boljeg godišnjeg doba od jeseni da ovu tvrdnju stavite na test. U nastavku teksta ćemo vas upoznati sa nekim namirnicama koje će vam pomoći da oterate oblake iz svog uma.

Čokolada

Čokolada je zaslužila da se nađe prva na listi iz dobro poznatih razloga – čokolada nas bez sumnje usrećuje. Glavni “krivac” za to je supstanca pod nazivom N-acil etanolamin, koja stimuliše mozak za izlučivanje endorfinavrste enzima i neuroprenosnika za osećaj zadovoljstva.

Osim toga, istraživanja su pokazala da svakodnevno konzumiranje tamne čokolade (do 40 grama) unutar svega dve nedelje smanjuje holesterol, kao i lučenje hormona stresa. Pa zato nije čudo da je pronalazimo u mnogobrojnim receptima za kolače i poslastice. Ipak, nemojte preterivati kako bi sačuvali dobru liniju za koju ste se borili preko leta.

Mleko

Danas su česte rasprave o tome trebamo li piti mleko ili ga u potpunosti izostaviti iz ishrane. Iskreno, zdravstvene prednosti mleka su nebrojene. Osim što je dobro za kosti, zube, mišiće i krvotok, mleko nam takođe popravlja i raspoloženje.

Pored svega ostalog, mleko u sebi sadrži jod, koji predstavlja izuzetno važan faktor za pravilan rad štitne žlezde koja svojim hormonima upravlja brojnim telesnim procesima, uključujući i pravilne i uravnotežene moždane funkcije. Mleko u nama aktivira osećaje smirenosti i sreće, pa je odlično i za oslobađanje od stresa. A to je ujedno i jedan od razloga zašto mnogi ljudi imaju naviku da ga piju baš pred spavanje.

Borovnice

Ove čudesne bobice u sebi sadrže veću količinu antioksidanasa od svog sličnog voća, pa čak i od velike većine povrća. S obzirom da antioksidansi imaju veliki uticaj na rad našeg mozga, nije čudno zašto se borovnice preporučuju za ublažavanje lošeg raspoloženja i depresije.

Antioksidans flavonoid je onaj koji nosi najveće zasluge jer svojim delovanjem ne samo da poboljšava raspoloženja, nego ima pozitivan efekat na pamćenje, a istovremeno štiti mozak od starenja. Sada vam je verovatno mnogo jasnije zašto naši studenti treba da ih konzumiraju u velikim količinama za vreme ispitnih rokova. A najbolje od svega – borovnice su odličnog ukusa!

Zeleni čaj

Sigurno ne prođe dan a da ne popijete nekoliko šoljica kafe? Ništa čudno, ovo je nešto na šta smo svi navikli. Međutim, možda bi umesto kafe šansu mogli da date zelenom čaju? Šolja toplog i aromatičnog čaja svaki tmurni dan može preokrenuti naglavačke, smiriti vam živce i vratiti dobro raspoloženje. Zeleni čaj je u tome posebno uspešan zbog svog bogatog nutritivnog sastava.

Međutim, pozitivni aspekti zelenog čaja tu ne staju, pomoći će vam u snižavanju vrednosti holesterola, kod upala, podstaći varenje i još mnogo toga. Konzumira se sveže pripremljen, ali nikako ne treba zaboraviti da se zeleni čaj ne priprema sa kipućom vodom, nego sa vodom zagrejanom na 60 do 70 stepani Celzijusa.

Kokos

Kokos je tropsko voće koje u svojem izvornom obliku nije najjednostavnije pronaći u ponudi, ali ako ga vidite, definitivno mu pružite šansu, jer sadrži dobre masti koje pozitivno utiču na rad mozga, metabolizam i uklanjaju simptome umora. Međutim ono što treba zapamtiti je da kokos treba konzumirati svež, nasečen na sitne komade. Prijatnog je ukusa, ima zanimljivu teksturu, kao i dobro poznatu aromu. Sa druge strane, kokosovo mleko ipak nije najzdravije.  

Ovo naravno nije ni blizu kompletne liste namirnica koje nas čine raspoloženijima i poletnijima, ali ove namirnice predstavljaju sasvim dobar početak. Jesen je tek počela i tmurnih dana će biti još dosta, zato uvek pri ruci imajte čokoladicu i malo voća da vam podignu raspoloženje. I uvek planirajte unapred, nazovite društvo i otiđite negde zajedno. Jeste da jesen može da bude dosadna, ali to ne znači da se baš nikako ne možemo zabavljati i dobro osećati.

Najveći mitovi o ishrani u koje svi verujemo

Čitajte Luftiku na Google vestima

Dragan Antić

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link