Putovanja

Isprepadani turisti panično beže iz Hrvatske

“Naši su se nemački gosti prepali zbog novih mera u Austriji i pobegli tri dana ranije iz unapred plaćenog apartmana. Čak ih nije bilo briga za lovu… Samo im je bilo važno da krenu kući. Čim pročitaju kako nešto više nije bezbedno, zavlada panika, gledaju što pre da zbrišu”.

Ovo je rekao jedan iznajmljivač apartmana iz Stobreča u Hrvatskoj Slobodnoj Dalmaciji nakon što su jedan od njegovih apartmana prošle subote iznenada napustili gosti iz Nemačke.

Čuvši kako Austrija uvodi restrikcije za povratnike iz Hrvatske tako su se i pojedini Nemci, u strahu od gužvi i čekanja na granici, proteklog vikenda pridružili hiljadama austrijskih državljana.

Juče od ponoći je za austrijske povratnike iz Hrvatske stupilo na snagu pravilo o obaveznom negativnom PCR testu koji ne sme da bude stariji od 72 sata. Ukoliko ga nemaju moraju se testirati u roku od 48 sati i otići u karantin dok rezultati ne budu dostupni.

Koliko državljana Austrije još uvek provodi godišnji odmor u Hrvatskoj njihove vlasti ne mogu proceniti, ali su odlučne u provođenju aktualnih mera, pa čak sklone i poduzimanju dodatnih provera pri ulasku u zemlju, ipak svjesni činjenice kako “ne mogu na granicu staviti poligraf”. U pojedinim slučajevima mogu zatražiti i precizne podatke o ovdašnjem gradu ili hotelu u kojemu su se odmarali austrijski putnici.

“Austrijanci na granici rade besplatne testove. Svi austrijski državljani koji žele doći u Hrvatsku mogu to mirno činiti ukoliko smatraju da putuju u sigurnu destinaciju, jer će im pri povratku Austrija napraviti test. Isto važi i u Bergamu u Italiji, gde je takođe organizovana tampon zona. Rade se besplatni testovi čiji su rezultati poznati za 15 minuta”, kaže Martina Nimac Kalcina, predsednica Zajednice porodičnog turizma.

Ističe kako u slučaju austrijskih državljana, ali i drugih EU zemalja poput Nemačke, koji žele da putuju na odmor u Hrvatsku, trenutno postoji puno veći problem od straha od aktuelnih restrikcija pri povratku u matičnu zemlju.

“Jako puno poslodavaca preti svojim zaposlenicima ukoliko putuju u države koje su proglašene crvenim zonama. Kažu im kako ih neće primiti nazad na posao ili im neće platiti vreme provedeno u dvonedeljnom karantinu. Isto tako im zdravstvena osiguranja ne pokrivaju eventualne troškove, ne samo za koronu nego navodno bilo šta što im se dogodi u zemlji koja je u crvenoj zoni”, govori Nimac Kalcina navodeći i kako je, prema njoj dostupnim informacijama, proteklog vikenda puno Austrijanaca bežalo kući s odmora u Hrvatskoj naprosto zato što nisu raspolagali svim potrebnim informacijama, a ujedno su strahovali i od novih odluka svojih vlasti.

“U Austriji im navodno ne priznaju testove koji su urađeni u Hrvatskoj. Međutim, sada nema razloga ni da ih rade ovdje kad će ih napraviti pri ulasku u svoju zemlju. Austrijanci su se, čujem, jako brzo i dobro organizovali”, kaže Nimac Kalcina.

Umesto dobrodošlice, turistima u Hrvatskoj razmazali go**a po automobilima

Avatar

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

20 Shares
Share via
Copy link