Srbija Vesti

Dok Vučić i Vučević huškaju narod, Srba na moru u Hrvatskoj 60% više nego lane

plaža gradac
Foto: Holiday link

Dok se predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, i gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević, ne mogu čudom načuditi kako Srbi mogu da letuju u Hrvatskoj, njih je, ove godine, u Dalmaciji i Istri čak 60 odsto više nego lane. U odnosu na rekordnu 2019. čak ih je 20 odsto više, piše Večernji list.

Iako se za turističke odnose dveju zemalja može reći da su poslednjih godina ušli u normalu, svakog avgusta situacija se uskomeša. Obeležavanje Oluje u dve države doživljava se potpuno suprotno i ne prolazi bez ogorčenih komentara.

Tako je gradonačelnik Novog Sada briljirao svojim – da “nikada neće razumeti Srbe koji se na taj dan zateknu na odmoru u Dalmaciji, Istri, na ostrvima”.

Upravo toga dana u Hrvatskoj se odmaralo oko 13.500 gostiju iz Srbije. Od početka ove godine 127.000 srpskih turista je izabralo Hrvatsku za odmor.

– Nisu gosti iz Srbije drugačiji od turista iz drugih evropskih zemalja. Menjaju destinacije, istražuju i dolaze onoliko koliko imaju interesa i mogućnosti, a domaćini u Hrvatskoj ih dočekuju jednako kao i druge. Naši turistički radnici nisu opterećeni politkom i nacionalnostima i sigurnost njihovog boravka je prestala biti tema još pre sedam-osam godina. Ne kažem da neki gosti iz Srbije nisu kod nas doživeli neku neprijatnost, obijanje automobila i slično, ali to se isto tako dogodi i nekom Nemcu, Italijanu, kaže predsednik Udruženja putničkih agencija HGK i predstavnik turističke kompanije Uniline, Boris Žgomba.

Ove godine njegova agencija beleži pojačano zanimanje srpskih turista za odmor u Hrvatskoj u odnosu na prošlu, a interes se još pre nekoliko godina proširio sa istarskih i kvarnerskih destinacija i na Dalmaciju.

Izvor: Večernji list

Hrvatski novinar: Srbi rade sve što je gradonačelniku Novog Sada najgori košmar

OGLAS

208 Shares
208 Shares
Share via
Copy link