Magazin Putovanja

“Da sam znao kako je u Hrvatskoj na letovanju nikad ne bih dolazio”

Dubrovnik letovanje
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Hrvatska rivijera svake godine privlači milione turista prelepom obalom, odličnim provodom i visokim kvalitetom usluge.

Prirodne lepote, krajolici, odlična mreža puteva i relativno niske cene, za zapadne standarde, su plusevi zbog kojih turisti preporučuju jedni drugima Hrvatsku kao odlično mesto za odmor.

Međutim, postoje i oni koji nisu zadovoljni letovanjem kod naših suseda, a smetaju im gužve, kiša, haotični red vožnje trajekata, a prema turističkim forumima i blogovima, najviše se žale – na druge turiste!

Horde turista, a redovi svuda

Postoji žal za vremenima kada su posetioci zaobilazili Hrvatsku i odlazili u Španiju i Italiju, pa je bilo više mesta za njih.

Dubrovnik
Foto: Unsplash

– Hrvatska je nekad bila jeftina destinacija, jer su ljudi većinom hrlili u Španiju i Italiju. Sada su svugde prisutne horde turista. Karte za trajekt se rano rasprodaju i ne možete ih kupiti unapred onlajn. Airbnb i hoteli su popunjeni.

Turističke zamke su svuda – naplatiće vam flašu vode 50 kuna. Ne možeš ni Uber dobiti. Ispred svih blagajni su dugački redovi. Sva mesta, od restorana do atrakcija puna su turista, a kretanje stepenicama kroz reke turista je zaista grozno – napisao je razočarani turista na Redditu, a prenosi portal Pun kufer.

Konfuzan javni prevoz i nemogućnost onlajn kupovine karata

On dodaje da je neshvatljivo da je prevoz vrlo zbunjujuć, uprkos činjenici da je Hrvatska turističko žarište.

– Vozni red trajekata je konfuzan. Postoje otprilike četiri različita operatera s različitim radnim vremenom. Kućice za prodaju karata nije lako pronaći jer ih Google ne prikazuje. Kada pokušate kupiti karte online, kaže da su karte nedostupne, bez objašnjenja zašto, ali kada dođete na blagajnu, možete kupiti karte bez problema.

Za autobuske stanice od Starog grada do grada Hvara treba pitati meštane, pošto se onlajn ne mogu pronaći. I da, ironično je da se žalim da je mesto turističko kao turista, ali da sam sve to znao, ne bih došao u Hrvatsku – završio je on svoju ispovest na ovoj društvenoj mreži.

Hvar
Foto: Marko Dimic/PIXSELL

Ostali korisnici su ga posavetovali da ne putuje za vreme najvećih gužvi, ili da odabere mirnije destinacije, pošto Hrvatska ima dovoljno dugačku obalu, na kojoj svako može pronaći mesto po sopstvenom ukusu.

Ovaj turista, kojem smetaju drugi turisti, nije bio jedini koji se požalio na hrvatski prevoz.

– Vožnja autobusima po Hrvatskoj je lutrija, pogotovo usred sezone, kada često kasne. Ima svakojakih vozača: od onih koji će pomoći i našaliti se, do bezobraznih i bahatih – podelio je svoje iskustvo njegov kolega u “nevolji”.

“Ne vidim vodopade od gužve”

Ni posetioci prelepih Plitvica nisu bili bez zamerki.

– Nacionalni park Plitvice u Hrvatskoj je bio razočaranje. Očekivao sam manje gužve u ponedeljak ujutro u septembru (nije puna sezona, nije vikend). U stvarnosti, park je apsolutno krcat hiperaktivnim, sebičnim posetiocima, koji se neprestano deru.

U jednom trenutku bio sam zarobljen na stazi, očajnički pokušavajući da se provučem između ljudi, kako bih video vodopade –  kaže turista kojem su predložili da umesto Plitvica poseti Krku, ako mu smetaju gužve.

Kiša, navalentni ugostitelji i manjak toaleta

Jedan Danac se požalio na kišu koja pada svaki dan na Plitvicama, čak i leti, kao i na premalo toaleta u nacionalnom parku.

Zagreb mu se svideo zbog dobre ekipe u hostelu, a za Dubrovnik kaže da tamo ne treba potrošiti više od dva dana, pošto su gužve nesnosne, zbog kruzera koji izbacuju gomile ljudi.

Smetali su mu i ugostiteljski radnici koji stoje na putu i prolaznike “vuku za rukav”. Danski turista je pohvalio hrvatske puteve, ali smatra da je putarina skupa, a da su vozači agresivni i brzi.

Osim toga, upozorava na minska polja u šumama, i u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini.

Na popisu stvari koje oduševljavaju turiste su predivna priroda i arhitektura, kao i činjenica da zbog niske stope kriminala možete slobodno hodati i noću, bez straha da će vas opljačkati.

Niske cene i ljude, koji su generalno srdačni, zapadni turisti takođe navode kao veliki plus.

Izvor: Pun kufer

Razglednica iz Istre: Tirkizno plavo more, fuži sa tartufima, malvazija i pank (FOTO)

OGLAS

13 Shares
Share via
Copy link