Putovanja Srbija

Turistički vodiči ukazuju na probleme po kojima nas gosti iz inostranstva najviše pamte

strani turisti
Foto: printscreen/N1

„Norvežanka pala i slomila nogu prilazeći Hramu. Povreda nastala zbog slomljenih ploča na platou“. Ovo nije naslov iz novina, iako bi lako mogao to da bude.

Na to upozoravaju licencirani turistički vodiči koji žele da skrenu pažnju na nagomilane probleme prestonice i postavljaju pitanje: Da li želite da nas ovako pamte?

Prema rečima reporterke N1, turistički vodiči predočavaju da je 2019. godine priliv turista krenuo da raste, a nakon korone, sada smo u godini kada broj turista iznova kreće da raste.

Međutim, na Pristaništu, turiste sa kruzera dočekuju ispucale ploče. Pločnik je rekonstruisan 2019. godine.

Turistička vodičica Nevena Čvarković Božilov kaže da rekonstrukcija „nije bila srećna“.

– Parking mesta su smanjena sa 21 na 2, pa na 3, sada na 5, još tu prolazi neki deo saobraćaja za dostavu za Beton halu, nezgodno je, neprijatno, opasno – ukazuje ona.

Ističe da se problemi ponavljaju.

– Ovakav pločnik, kakvih ima po gradu, dovodi do ozleda naših gostiju, ostavlja ružnu sliku o gradu. Mi se trudimo da zemlju prikažemo na najbolji mogući način, kada dođe naš gost. Često se desi da neko zapne, padne, zbog pločnika oko Hrama za koji je Grad odgovoran. Kao i mi kad negde putujemo, ako ste otputovali, povredili se, šta god vi uradili ne postoji način da to popravite, utisak je zauvek izgubljen, dolazi do ozbiljnih povreda – kaže ona.

Turisti, kaže ona, pitaju zašto je to tako.

– Kada dolazite sa entuzijazmom da im pokažete grad, Hram, nemamo objašnjenje, moramo da kažemo da su radovi u toku, kako da negiramo da je nemar – kaže ona.

Obraćali su se, ističe, institucijama, razgovarali i sa upravom Hrama.

Drugi problem je, dodaje, problem nelegalnih vodiča.

– Vodiči iz zemalja okruženja, vrlo su popularne kružne balkanske ture, dolaze i nelicencirani vodiči, vode naš grad, našu zemlju, koja godinama nije imala najbolju reputaciju, zato je bitno da to radimo mi licencirani. Nigde u svetu to nije dozvoljeno, sve kolege kada rade u inostranstvu moraju imati lokalnog vodiča, to je apsolutno pod moranjem – kaže ona.

Još jedan problem je, kaže, manjak parking mesta za autobuse.

– Nema dovoljno mesta, potrebna je kontrola. Mesta donekle imamo, ovde ne može da stane dovoljno, ali uspemo da se snađemo, Studentski trg, potrebna je kontrola, Komunalna milicija retko dolazi, jako kasno – kaže.

Mole i apeluju, ističe, na sve gradske službe da im daju dovoljno osoblja.

– Znaju da u Beogradu to može da prođe, parkiraju gde hoće, staju na naša mesta koja su jasno obeležena, zakrčili su Studentski trg, kod Hrama. Bizarne scene da se mi borimo sa njima, zašto da budemo gori od bilo koga u regionu, svi su to regulisali, mi znamo gde se ulazi, gde se parkira – navodi ona.

Izvor: N1

Nova usluga za strane turiste u našoj zemlji – „Iznajmi Srbina“

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link