Magazin Putovanja

Hrvatska uvodi ekološku taksu za turiste, plaća se i prilikom jednodnevne posete

dubrovnik
Printscreen

Hrvatska uvodi ekološke takse za turiste, a i jednodnevni posetioci će imati obavezu da je plaćaju, piše Večernji list.

Navodeći da će o propisivanju ove nadoknade i njenom iznosu odlučivati gradovi i opštine nakon što iduće godine stupi na snagu Zakon o turizmu.

Koja će mesta za svoje jednodnevne posetioce, ali i goste na dužem boravku, propisati ekološku taksu odlučivaće lokalne vlasti, a gradovi i opštine određivaće i za koje razdoblje te u kojim iznosima.

Ništa od toga ne bi smelo biti proizvoljno, već prema kriterijumima posećenosti i turističke razvijenosti iz Zakona o turizmu koji je u pripremi.

Turisti sada po svakom noćenju plaćaju boravišnu taksu, koja iznosi otprilike od jedan do tri evra, u zavisnosti od destinacije i razdoblja turističke godine, a o eventualnim iznosima eko-takse još nema informacija.

No, kako je Večernjem listu ovih dana načelno rekla ministarka turizma Nikolina Brnjac, bez namere da se meša u odluke lokalnih vlasti, moglo bi se raditi od jedan do tri evra po danu provedenom u nekoj turističkoj destinaciji.

– Odlučivaće o tome jedinice lokalne samouprave, koje mogu, ali ne moraju propisati ekološku taksu. Činjenica je da su neke destinacije preopterećene, nekima su, pak, veliki problem jednodnevni posetioci, a od prekomernog broja svakako trpi i prirodna i kulturna baština, ali i te kako i život lokalnog stanovništva. A turizam ne bi smio ići na uštrb lokalnih ljudi, što je, u celini gledano, i smer u kojem idu odrednice našeg prvog krovnog turističkog zakona koji bi do leta trebao u javno savetovanje – kaže ministarka Brnjac.

Izvor: Večernji list / Fenix-magazin / SČ / Hina

Novosadski ekološki aktivisti žrtve političkog progona, dok su batinaši bezbedni pred zakonom

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link