Balkan Magazin

Srpske puške završavaju u Siriji, Amerikanci preko Zastave snabdevaju teroriste

klinja alahu akbar
Printscreen

Bugarska istraživavčka novinarka Dilijana Gajtandžijeva iznela je niz optužbi na račun Sjedinjenih Američkih Država da svesno snabdevaju, preko treće strane, čitav niz terorističkih organizacija u svetu, a naročito u Siriji. Među tom trećom stranom spominje se i Srbija, odnosno Zastava oružje kao proizvođač i učesnik u toj sumnjivoj trgovini naoružanjem koje dolazi u ruke terorista povezanih sa nekadašnjom Al Kaidom.

Bugarska novinarka prva je pisala o Krušiku i javno je podržala istupanje kasnijeg uzbunjivača Aleksandra Obradovića. Tada je postala poznata domaćoj javnosti, a sada je ponovo pisala o vezama Srbije sa sumnjivom trgovinom oružjem za koje se sumnja da završava u rukama terorističkih organizacija.

Kreator čitave mreže odnosa su po njenim rečima Sjedinjene Države, a svoj interes u njihovoj kombinatorici našle su i političke ličnosti i funkcioneri iz Srbije, Hrvatske, Bugarske i Rumunije. Problem je što su očigledno, sudeći po pisanju hrabre novinarke, po sredi globalne igre velikih sila i njima znanih ciljeva, a u celoj priči se nalazi i Srbija kao jedan od proizvođača i izvoznika oružja.

Gajtandžijeva u uvodu svog članka navodi da Pentagon kupuje oružje u vrednosti od 2,8 milijardi dolara za zone sukoba širom sveta, ali da je, po podacima kojima raspolaže, većina oružja namenjena Siriji.

Kao jedan od dokaza da Amerika stoji iza naoružavanja terorista ona je objavila propagandni video terorističke organizacije Haiat Tahrir Al Sham (ranije poznat kao Al Nusra Front – podružnica Al Kaide u Siriji) na kome se vidi da su teroristi već snabdeveni sofisticiranim američkim protivtenkovskim raketama TOV.

Članovi ove terorističke organizacije gađali su američkom protivtenkovskom raketom TOV po vojnicima sirijske vojske u provinciji Idlib, ubivši tom prilikom njih osmoricu.

Amerikanci ih proglasili teroristima, a onda ih snabdevaju oružjem

Iako su SAD odredile Haiat Tahrir al-Sham (HTS) kao terorističku organizaciju, američke rakete pojavljuju se na liniji fronta u Siriji, a koristi ih ista grupa označena kao teroristička organizacija.

Gajtandžijeva piše da je ove sisteme oružja TOV trupama američkih marinaca isporučila kompanija Raitheon, prema ugovoru vrednom 1,4 milijarde dolara (2012-2019), kao i da je deo njih je kasnije otpremljen u Siriju.

Američki Stejt dipartment za informacije koje bi dovele do hapšenja Abu Mohamada al Julanija, vođe ove terorističke organizacije, nudi 10 miliona dolara. On je na listi „specijalno naznačenih globalnih terorista“, dok je njegova organizacija odlično opremljena američkim raketnim sistemima u Siriji.

Jolani
Foto: dilyana.bg

Curenjem izvesnog broja poverljivih dokumenata tokom poslednjih godina već je razotkrivena vodeća uloga SAD-a u naoružavanju terorističkih organizacija u Siriji, piše bugarska novinarka.

Teroristi Julanijeve organizacije opremljeni su za rukovanje složenim raketnim sistemima, a osnovano se sumnja da vlada SAD-a stoji i iza obuke ovih militanata.

Nestandardno oružje

Dokumenti dobijeni iz registra saveznih ugovora SAD otkrivaju da je Komanda za ugovaranje, američke vojske, kontaktirala osam američkih kompanija za nabavku oružja van američkih standarda u periodu od 2020. do 2025. godine. Prema zahtevu Pentagona pod šifrom V15KKN-19-R-0049 nabavlja se “Nestandardno oružje, delovi i pribor “, a isporuke će uključivati takozvana „pozorišta sukoba“.

Tow-missile-HTS
Foto: A militant from the terrorist group HTS fires a US-made BGM-71 TOW missile in the city of Jarjanaz, Syria (Telegram @new_militarycolumnist)

Izvođači radova iz Pentagona

Potencijalna vrednost osam ugovora iznosi 350 miliona dolara za petogodišnji period – od 2020. do 2025. godine, piše Gajtandžijeva, i navodi imena svih osam američkih kompanija koje su obuhvaćene sporazumom o nabavci zaliha neameričkog oružja – TLG Vorldvide, LLC, Multinational Defense Services LLC, Greistone CS3 LLC, Global Ordnance LLC, UDC USA, Inc., Culmen International, LLC, Blane International Group, Inc ., Sierra Four Industries Corp.

Prema američkom Federalnom sistemu podataka o nabavkama, osam kompanija je već dobilo porudžbine čija procenjena vrednost iznosi 25 miliona dolara po narudžbini ili 200 miliona dolara zajedno u okviru petogodišnjeg programa Pentagona za standardne zalihe oružja koje nisu američke. To je strano oružje koje nije kompatibilno sa američkim vojnim standardom, pa ga američka vojska ne može koristiti i biva isporučeno kao vojna pomoć trećim stranama.

Modeli i zemlja porekla oružja: Opet Srbija

Prema opisima oružja, ovo neameričko standardno oružje vodi poreklo iz Bugarske, Srbije i Rumunije. Zahtev Pentagona V15KKN19R0049 precizira da će „uputstva za otpremu primaoca biti dostavljena pre zakazanog datuma isporuke za predmete koji se zahtevaju u ovoj porudžbini“.

Američki dobavljači moraju nabaviti sledeće proizvode baš iz ovih fabrika u Bugarskoj, Srbiji i Rumuniji:

Nova proizvodna puška Arsenal, Bugarska, model AR-M1

Nova proizvodna mitraljez M84 marke Zastava, Srbija

Nova produkcija U.M. Cugir, Rumunija 12,7 mm mitraljez sličan DShK (M)

Nova proizvodnja Carfil, Rumunija AG7S

Novi proizvodni Arsenal, bugarski model ATGL-H

zastava dilijana
Foto: dilyana.bg

Dobavljačima koji rade u okviru programa nije dozvoljeno da govore ili na drugi način javno objavljuju detalje informacija o ugovoru, kao što su količina robe ili njihova odredišta. Dobavljačima takođe nije dozvoljeno da javno objavljuju identifikovane slike ili identitete vladinog osoblja uključenog u program bez posebnog odobrenja. To uključuje marketinški materijal kao i objavljivanje na društvenim mrežama, prenosi bugarska istraživačka novinarka.

Sertifikat krajnjeg korisnika

U zahtevu Pentagona opisan je sledeći „scenario isporuke“:

15.000 kom. svaka puška 7,62k39 mm AK / AKM treba da bude isporučena u Podum, Hrvatska. Vlada SAD namerava da obezbedi CAT 1 sertifikat krajnjeg korisnika (EUC).

Potvrdu za krajnjeg korisnika kategorije 1 (EUC) izdaje američka vlada trećim stranama koje se mogu razlikovati od zvaničnih vlada stranih država, a sve to pod izgovorom da je cilj “odbrambena svrha“. To praktično znači da SAD pod izgovorom „za odbranu“ mogu davati oružje militantima i raznim organizacijama koje deluju u različitim državama.

Oružje koje služi u „odbrambene svrhe“ namenjeno je kao krajnjem korisniku, između ostalog, vladi Burkine Faso, zatim za Kancelariji u okviru UN-a u Somaliji, vladi Avganistana, kao i vladi Iraka. Zanimljivo je da, iako se oružje treba izvoziti uz Potvrdu krajnjeg korisnika koju potpisuje iračka vlada, njegovo odredište nije Irak, već američki vojni kamp Arifjan u Kuvajtu.

Država Srbija i tajna jedinica „Task Force Smoking Gun“

Zašto Pentagon planira da isporuči 15.000 kom. pušaka u stilu AK47 (iz Bugarske i Srbije) u skladište u Podumu u Hrvatskoj, iako Hrvatska nije krajnji korisnik ovih pušaka, pita se bugarska novinarka.

Pentagon je u Hrvatsku još 2017. godine rasporedio tajnu jedinicu Komande američkih specijalnih operacija pod kodnim imenom „Task Force Smoking Gun“, kao podršku programu obuke i opreme američke Komande za specijalne operacije (USSOCOM) u Siriji.

Prema procurelim mejlovima, koje je objavio Arms Vatch 2019. godine, jedinica „Task Force Smoking Gun“ upravlja skladištem oružja u hrvatskom gradu Podumu u blizini aerodroma Rijeka, odakle američki prevoznici (Atlas Air i Kalitta Air), po narudžbi Pentagona, isporučuju vojni teret američkoj vazduhoplovnoj bazi Al Udeid u Kataru.

Prema dokumentima koji su procurili iz 2019. godine, a koje je objavio Arms Vatch, oružje koje je „Task Force Smoking Gun“ preusmerilo u Siriju, potiče iz Srbije. Kupci su bile četiri američke kompanije kojima je američka vlada ugovorila isporuku neameričkog oružja (oružje koje američka vojska ne koristi) – Sierra Four Industries, Orbital ATK, Global Ordnance i UDC.

Procureli pasoši otkrili su koji su službenici američke vlade i privatni dobavljači naručili, pregledali i prihvatili oružje. Ista imena Pentagon je naveo kao primaoce nagrade američke Centralne komande, kao priznanje njihovoj podršci sirijskom programu Obuči i opremi – američkom programu za naoružavanje militanata u Siriji.

Novi ugovori Pentagona za bugarske i srpske puške 2020. godine, namenjeni Podumu u Hrvatskoj, dodeljeni su istim američkim kompanijama: Sierra Four Industries, Global Ordnance i UDC, koje su već bile izložene osudi zbog ilegalne isporuke oružja u Siriju.

Al Kaida u Siriji i pomoć sa Zapada

Trenutno je glavna aktivna vojna grupa u Siriji Haiat Tahrir al-Sham (HTS) u Idlibu. Ova teroristička grupa ranije je bila poznata kao Al Nusra Front – produžena ruka Al Kaide u Siriji, ali se preimenovala u HTS kako bi slobodno dobijala vojnu pomoć od zapadnih zemalja.

Gajtandžijeva postavlja javno pitanje da li je krajnji korisnik ovog silnog naoružanja zapravo Al Kaida koja i dalje ima svoju preimenovanu organizaciju u Siriji.

Kako je 3 miliona komada oružja iz Srbije dospelo u ruke Islamske države u Jemenu

 

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

599 Shares
599 Shares
Share via
Copy link