Magazin

Tramp: SAD će Antifa proglasiti terorističkom organizacijom

Američki predsednik Donald Tramp tvitovao je sinoć, povodom demostracija koje se organizuju širom SAD zbog smrti afroamerikanca Džordža Floja, koja se dogodilo u ponedeljak u Mineapolisu, da će Sjedinjene Američke Države ANTIFA imenovati terorističkom organizacijom.

Antifa, odnosno antifašisti, čija politička uverenja naginju na levo, često i krajnje levo, jeste organizacija čiji mnogi članovi protestvuju protiv korporacija i elita. Neki od njih koriste radikalne i militantne taktike, kako bi preneli svoju poruku, a upravo to rade i sada, dok širom Amerike “divljaju” protesti zbog surovog ubistva Džordža Flojda.

Ovakav tvit dolazi nakon što su Tramp i državni tužilac Bil Bar istakli da su krajnje leve grupe odgovorne za mnoge nasilne proteste širom Amerike.

Federalni zvaničnici za zaštitu zakona rekli su za CNN da znaju za spoljnje grupe koje stoje iza nekih uništavanja imovine i da nasilje koriste zarad prikrivanja legitimnih protesta u Mineapolisu i drugim mestima.

Zvaničnici posmatraju Antifa kao domaću ekstremističku grupu, koja uključuje anarhiste i krajnje leve ekstremiste.

Protest zbog smrti Džrdža Flojda, kome je policajac krečao na vratu i tako ga ubio, proširili su se u mnogim gradovima širom SAD. Protesti su se proširili u više od 30 gradova i postali su nasilni. Demonstranti traže da svi policajci koji su učestvovali u hapšenju preminulog Flojda budu procesuirani. Jedan od policajaca optužen je za ubistvo trećeg stepena, i ubistvo bez predumišljaja, ali demonstranti i kritičari veruju da to nije dovoljno.

I srpski narodnjaci su u sukobu sa čikaškom policijom (video)

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

395 Shares
395 Shares
Share via
Copy link