Magazin

Azerbejdžanci tvrde da Jermenija koristi srpske projektile sa najvećim dometom

Jermenska armija koristi projektil 122 mm G-2000, napravljen u Srbiji, kako bi gađala naselja u regionu Fizuli, navodi azerbejdžanski portal Azeri defence.

Prema navodima ovog portala, ostaci projektila koji je ispalila jermenska strana, pokazuju da je poreklo oružja srpska kompanija EDePro, prenosi 021.

Prema katalogu ove kompanije, G-2000 je trenutno projektil sa najdužim dometom koji može da se nađe na tržištu. Težina projektila je 69 kilograma, dok je bojeva glava teška 19,1 kilograma, a dostiže maksimalnu brzinu od 1.100 metara u sekundi.

Portal podseća da je u julu, uoči borbi u regiji Tovuz, pokrenuto pitanje srpskog izvoza oružja u Jermeniju. Kako navodi “Azeri defence”, Beograd je potvrdio da su minobacači i municija vredni nekoliko miliona dolara izvezeni u Jermeniju. Portal je optužio i Srbiju za “neiskrenost”, jer bi navodno upotreba ovih projektila trebalo da bude dokaz da Srbija u Jermeniju izvozi veće sisteme naoružanja.

EDePro kompanija, čije je rakete navodno ispalila jermenska strana, registrovana je u Beogradu i na internetu se zaista može pronaći katalog ove firme za projektil G-2000. Kompanija je osnovana 1997. godine, a prošle godine ostvarila je dobitak od 416,4 miliona dinara.

Azeri Defence sebe opisuje kao “jedini nezavisni militarno-tehnološki magazin koji se objavljuje u Azerbejdžanu”.

Sastanak nakon afere i izvoz obema strana

Ministar unutrašnjoj poslova Nebojša Stefanović sastao se početkom avgusta sa ambasadorom Azerbejdžana u Srbiji Eldarom Hasanovim, nakon afere zbog izvoza oružja u Jermeniju, koja je izbila sredinom jula. Tada je azerbejdžanski internet portal Haqqin.az, označen kao blizak vlastima Azerbejdžana, objavio tvrdnje da su minobacači srpske izrade, kao i municija za njih, isporučeni Jermeniji preko Gruzije, a potom upotrebljeni u smrtonosnim sukobima na jermensko-azerbejdžanskoj granici, 12. jula.

To su dan kasnije potvrdile vlasti u Bakuu koje su iznele optužbe da je Srbija, preko teritorije Gruzije, Jermeniji isporučila minobacače i municiju koji su, kako se tvrdi, korišćeni tokom sukoba koji je 12. jula izbio na azerbejdžansko-jermenskoj granici, preneo je Radio Slobodna Evropa.

Ministarstvo spoljnih poslova (MSP) Gruzije je tada demantovalo navodni tranzit oružja za Jermeniju preko njihove teritorije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tada je izjavio da se i Jermeniji i Azerbejdžanu prodaje naoružanje koje proizvodi Srbija, navodeći da je Azerbejdžanu prodano “desetostruko smo prodali više naoružanja Azerbejdžanu u poslednjih nekoliko godina”.

“U 2020. godini, u maju i junu, Srbija je odobrila dva ugovora za izvoz naoružanja u Jermeniju i u pitanju je bila municija za puške i pištolje. U ranijem periodu, 2015. godine, mislim da je bilo i izvoza te vrste naoružanja o kojoj govori Azerbejdžan”, izjavio je 24. jula za Radio Slobodna Evropa (RSE) ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić.

Nedeljnik NIN je objavio da je firma pod kontrolom Slobodana Tešića, trgovca oružjem kojeg su SAD stavile na takozvanu “crnu listu”, izvozila velike količine oružja iz fabrika “Krušik” iz Valjeva, “Prva petoletka” iz Trstenika i “Zastava oružje” iz Kragujevca u Jermeniju.

Ko je Slobodan Tešić, čovek koji je preko svoje firme izvezao u Jermeniju 1000 tona našeg oružja?

392 Shares
392 Shares
Share via
Copy link