Magazin Srbija

Finansijeru SNS-a ne smetaju sankcije SAD-a da bude Vučićev čovek za trgovinu oružjem

tešić
Printscreen

Nedavno je objavljena vest da je nadzorni odbor kompanije „Krušik“ smenio direktora Vladana Lukića, a Marinika Tepić je ovu vest ocenila kao ražimski spin, te je pozvala javnost da ne naseda na priču o razrešenju afere oko nelagalne trgovine oružjem jer i dalje sve konce povlače „Vučićevi ljudi“, u prvom redu finansijer Srpske napredne stranke Slobodan Tešić koji se i dalje nalazi na crnoj listi SAD-a.

– Na vest o smeni direktora „Krušika“ – ne nasedajte. Kao ni na vest da se policija uključila u istragu afere ‘Krušik’ tek od kada im Nebojša Stefanović nije šef, odnosno da se policija tek sa dolaskom čuvenog zaštitnika zakona i borca protiv korupcije Aleksandra Vulina. Afera ‘Krušik’ koju je otvorio i zbog nje stradao radnik ove namenske fabrike Aleksandar Obradović nije ni blizu rešavanja. Niti stvari stoje onako kako Vučić sa klikom pokušava da ih plasira, jer istina je sledeća:

Firma GIM za koju je radio otac Nebojše Stefanovića, jeste trgovala oružjem „Krušika“ po damping cenama. I saglasnosti su joj potpisivali redom Vučićevi ministri, pa i dotični Vulin, kao i načelnik BIA Bratislav Gašić.

Međutim, ko dobro poznaje prilike u trgovini oružjem, a naročito švercerima, zna da je u celoj situaciji ključan Vučićev omiljeni trgovac Slobodan Tešić, sponzor Srpske napredne stranke, koji se i dalje nalazi na „crnoj listi“ američke Vlade – saopštila je između ostalog Tepić.

Firma Slobodana Tešića sa Britanskih devičanskih ostrva je i pored sankcija vlasniku bila posrednik u trgovini između “Zastave oružje” i Ministarstva odbrane Kraljevine Saudijske Arabije.

– Tu je i firma Larkmont, koja je registrovana na Britanskim devičanskim ostrvima i za koju poznavaoci prilika tvrde da je zapravo Tešićeva. Za nju su takođe Vučićevi ministri odobrili izvoz u Saudijsku Arabiju, iako znaju da je zbog američkih sankcija Tešiću zabranjeno da prometuje u dolarima – napisala je Tepić u saopštenju.

Nedavno je portal Nova.rs eksluzivno objavio ugovore na osnovu kojih se vidi da je iz Srbije tokom prošle godine, samo na osnovu tri ugovora, izvezeno oružje u vrednosti od skoro dva miliona evra u Saudijsku Arabiju. 

Ono što je sporno u pomenutom poslu, pored učešća aktera koji su javnosti poznati po umešanosti u aferu “Krušik”, jeste i činjenica da je između fabrike “Zastava oružje”, kao proizvođača i Ministarstva odbrane Kraljevine Saudijske Arabije, kao krajnjeg korisnika, stoje čak dva posrednika (gorepomenute firme) i da nije poznato koliko su novca te firme zaradile na osnovu provizije. Takođe, nije poznato da li su posrednici ispunili svoju zakonsku obavezu i novac od provizije, odnosno zarade stečene preprodajom oružja, uplatili fabrici “Zastava oružje”, piše nova.rs.

– Preporučujemo tužilaštvu da pokrene istragu i da krene od veoma neobičnih ugovora i dozvola za firme GIM i ubačene firme Larkmont, registrovane na Britanskim devičanskim ostrvima, za koju poznavaoci prilika tvrde da je zapravo Tešićeva, i za koju su Vučićevi ministri odobrili izvoz u Saudijsku Arabiju, iako znaju da je zbog američkih sankcija Tešiću zabranjeno da prometuje u dolarima – navela je Marinika.

Vuletić dokazao direktnu vezu između SNS-a i klana Velje Nevolje, dokaze predao SBPOK-u

 

246 Shares
246 Shares
Share via
Copy link