Magazin Srbija

Srbi u seoskim sredinama sve češće se žene Albankama iz 3 jaka razloga

Albanske žene
Foto: Zvonimir Atletic / Alamy / Alamy / Profimedia

Mlađi muškarci, a posebno devojke, uglavnom ne vide svoju budućnost u seoskim sredinama u Srbiji, pa već decenijama unazad važi trend masovnog odlaska u gradove, gde traže svoju sreću na poslovnom, ali i privatnom planu.

Zbog toga su nam sela gotovo u potpunosti opustela, a poljoprivredom se dalje uglavnom bave muškarci srednje i starije životne dobi, koji neretko ostaju sami i odlučuju se da svoje životne partnerke pronađu putem interneta.

Kada se govori o selima u centralnoj i južnoj Srbiji, sve češće se radi o ugovorenim brakovima sa Albankama, preko agencija za posredovanje, koje važe za prirodne i krotke žene, koje ne beže od seoskih poslova.

U Albaniji postoji veliki broj neudatih žena, a postoji i sličnost u mentalitetu

Kako objašnjavaju, ove devojke i žene žele da se udaju baš za Srbe.

Istina, za na ovaj način ugovoren brak potrebno je da plate i do 3.000 evra. Kako je došlo do toga da su ovi brakovi sve češći u Srbiji?

Sociolog Srđan Šljukić je objasnio da zapravo kulturološke razlike između nas i nisu toliko velike kao što se veruje.

– U našim selima je veći broj muškaraca koji su ostali neoženjeni, dok je u Albaniji obrnut slučaj. Naši međunarodni odnosi često zamagljuju činjenicu da postoji sličnost u mentalitetu.

U pitanju su balkanska područja, delovi koji su pretežno ruralni, koji imaju slična razmišljanja i shvatanja – objasnio je za Mondo i dodao da je sklapanje ovih brakova postala neka vrsta tržišta, čim su u sve uključene i agencije, prenosi Espreso.

Miks mediteranske i istočnoevropske lepote

Kao što Spkinje prati glas da su izuzetno lepe, isto važi i za Albanke. Setite se da su neke poznate lepotice potekle upravo iz ove zemlje – čuvena italijanska pevačica Ana Oksa, današnje pop ikone Rita Ora, Bebe Redža i Dua Lipa, glumica Eliza Dušku…

Tipična Albanka ima gustu, tamnu kosu, izražene jagodice, krupne oči i pune usne. Ono što doprinosi njihovoj lepoti jeste i to što mnogo polažu na zdravu ishranu, zbog čega ih krasi lep ten.

Mnogi njihov izgled opisuju kao miks mediteranske i istočnoevropske lepote. Slično kao i Ruskinje i devojke iz Albanije nose u sebi dozu misterije i neotkrivenog. Osobine koje deluju kao magnet na muškarce.

Izuzetno su aktivne, radne, ali i najčešće vrlo patrijarhalnog vaspitanja, što su sve razlozi zbog kojeg su privlačne našim muškarcima.

Otvorene za vezu sa strancima, porodica im na prvom mestu, ali drže do svojih običaja i kulture

Po nekim istraživanjima o sterotipima, čini se da su Albanke u samom vrhu dama kojima ne smeta multikulturalnost u porodici, kao ni partneri druge vere.

Nemaju problem da budu u vezi sa strancima i zato ljubav često traže na društvenim mrežama.

Pitanje koje, pak, svi postavljaju jeste da li je razlog tome materijalizam i potreba za finansijskom sigurnošću, pogotovo kada se uzme u obzir da je Albanija siromašna zemlja.

S druge strane, psiholozi sklonost ka vezama sa strancima objašnjavaju na drugi način – po njima je najčešće reč o želji da pronađu pouzdanog muškarca sa kojim će stvoriti zdravu porodicu.

Ono što je posebno uočljivo jeste da Albanke poštuju svoju kulturu, običaje, tradiciju, a porodica igra veoma važnu ulogu u njihovim životima.

Naravno, ovi stereotipi se ne mogu primeniti na celokupnu žensku populaciju Albanki, ali daju uvid u neke opšte karakteristike.

Izvor: Espreso

Na Romskoj pijaci nevesta najtraženije su devojke od 15 godina, vrednuje se isključivo nevinost

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

43 Shares
Share via
Copy link