Magazin Srbija

Alisu i Ilju razdvojila korona, posle 8 meseci spojila ih Srbija

rusi-srbija
Printscreen/YouTube/RTS

Da li malo poznate lepote Istočne Srbije mogu biti pozivnica za novu kategoriju mladih ljudi koji rade na daljinu preko interneta? Sudeći prema priči iz planinskog sela Gornjane, udaljenog trideset kilometara od Bora, to bi mogla da bude jedna od mogućnosti za razvoj seoskog turizma.

Ruskinja Alisa uči šestogodišnju ćerku Novu kako izgleda život u selu, dok Ilja dan uglavnom provodi ispred računara, jer radi na daljinu za jednu švedsku kompaniju.

Korona ih je razdvojila, pa su se posle osam meseci ponovo spojili u Srbiji – on je doputovao iz Švedske, a ona sa devojčicom i mačkom iz Belorusije.

„Krasiva Srbija, veoma je lepo, mnogo lepo, lepa su mesta, dobri ljudi, mnogo životinja, ukusna hrana“, kaže Alisa iz Rusije.

Za domaćinstvo Vanucića iz Gornjana saznali su preko popularnog turističkog sajta za mlade.

„Ja sam jedino registrovano seosko domaćinstvo, kategorisano i nadam se da će ova moja priča da pokrene ljude da shvate, da svi mogu to da rade, ne mogu samo ja, nemam kapaciteta za sve ljude koji dođu, hoteli su skupi“, kaže Seka Vanucić.

Vanucići imaju dve kuće koje su na raspolaganju gostima, obrađuju trideset hektara zemlje, imaju dvanaest krava i pedeset ovaca. Svu hranu za turiste proizvode i pripremaju sami.

Glavni začini u njihovoj priči su srdačnost i gostoprimljivost i po tome ih gosti prepoznaju.

„Planinski vazduh nas tera da rano ležemo i rano ustajemo, ovde smo kao kod kuće“, kaže Alisa.

Obilje pašnjaka i livada, lekovito bilje, voće, ali i prirodna zaštita, sa jedne strane planina Stol, a sa druge Mali i Veliki krš.

„Sve je veći broj poljoprivrednih proizvođača registrovanih seoskih domaćinstava koji počinju da se bave i turizmom“, kaže Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora.

U selo Gornjane najčešće dolaze alpinisti i planinari, a sudeći po porodici iz Rusije i njihovim preporukama, mogli bi to da budu i digitalni nomadi, prenosi RTS.

Država poklanja 150 hiljada kuća za mlade koji žele povratak na selo

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Facebook Messenger
  • Viber
  • Pinterest
  • More Networks
Copy link