Magazin Srbija

Na seoskoj srpskoj svadbi iz 1911. nobles i šik: Dame i gospoda sa šeširima i u nošnji (VIDEO)

srpska-seoska-svadba-majdevo

„Jedna seoska srpska svadba“, snimak srpske svadbe star 111 godina, je prvi srpski etnološko – dokumentarni film snimljen u selu Majdevo kod Kruševca davne 1911. godine. Film je sledeće godine premijerno prikazan u Botorićevoj bioskopskoj dvorani “Pariz” u Beogradu, pre žurnala o potapanju Titanika.

U selu Majdevo kod Kruševca, 28. avgusta 1911. uzeli su se Dragutin Todorić i Branka Minić. Domaćin svadbe, njen stric pop Mihajlo Minić (1864-1925), bio je dugogodišnji poslanik vladajuće Radikalne stranke.

Izbor Majdeva i svadbe Branislave-Branke Minić, sinovice popa Mihajla i Dimitrija Todorića, inžinjera, nije bio slučajan. Film, prvi takve vrste u istoriji srpskog filma, snimljen je u tek završenoj porodičnoj kući koja je imala salone u plavoj, bordo i zelenoj boji.

Nameštaj obložen somotom sa drvenim delovima ukrašenim duborezom nabavljan je u Beču, u kući su korišćeni isključivo srebrni escajzi, a biblioteka je imala oko 3.000 knjiga.

Među oko 300 svadbenih zvanica bili su i mnogi istaknuti radikali, među kojima i Nastas Petrović i Svetozar Botorić. Upravo Botorić, porodični prijatelj Minića, hotelijer po zanimanju, bio je najzaslužniji za dolazak Luja Pitrolfa de Berija u Srbiju. Luj de Beri bio je najpoznatiji evropski profesionalni snimatelj tog vremena.

U prvom srpskom etnološkom filmu zabeleženi su svi bitni momenti svadbe — od izvođenja mlade iz doma, preko povorke do crkve Svete Petke u Majdevu, do povratka kući i ručka sa narodnim veseljem za sve zvanice na proplanku pred kućom Minića.

Visoke zvanice odevene su po poslednjoj modi, žene, muškarci, čak i deca u svečanim toaletama kakve su se u to vreme nosile na evropskim dvorovima. Uz elegantne haljine i svečana muška odela, u filmu se posebno ističu skupoceni damski šeširi. Deo svatova odeven je u gradske i seoske nošnje tog vremena.

U svoju kuću, pop Minić je primao najuglednije goste političkog života Srbije, a među njima su bili Petar Mrkonjić, budući Kralj Petar I Karađorđević, prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević i pripadnici Pašićeve Radikalne stranke.

Pop Minić je u njoj pružio utočište kneževiću Petru Karađorđeviću koji se tri meseca skrivao u podrumu ove raskošne kuće od Obrenovića koji su tada bili na vlasti.

Cela srpska svadba šmrče belo, baka se baš ne snalazi, ali i ne odbija (VIDEO)

Čitajte Luftiku na Google vestima

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
114 Shares
114 Shares
Share via
Copy link