Magazin Putovanja

5 bajkovitih sela u Srbiji, idealne destinacije za besplatne izlete

vrmdza
Foto: SHUTTERSTOCK

Pandemija Kovid-19 mnoge je naterala da malo više obrate pažnju na poznata ili skrivena mesta države u kojoj žive. Stanovnici Srbije svakako imaju mnoštvo izbora. Od šumovitih planina do plodne ravnice – u svakom delu zemlje postoji mesto koje čeka da bude otkriveno.

Od srednjovekovnih putopisaca do savremenih travel blogera, retko ko štedi reči kada je u pitanju lepota prirode koju ima Srbija. A poseban ponos, vekovima, je srpsko selo.

Predlažemo 5 fantastičnih srpskih sela koja bi trebalo da posetite.

Eredevik

Ime ovog sela potiče od mađarske reči erdoveg, što u prevodu znači pod šumom. I danas, kada Srem odavno više ne pripada Habzburškoj monarhiji, najveći deo ovog sela je pod šumom, a najzastupljenije su lipove, šume hrasta, hrasta, bukve, bagrema, sele, čiji su stanari jeleni, mufoni, divlje svinje.

U Erdeviku se nalaze brojni potoci, izvori i tri jezera, od kojih je Moharač uređeno za kupanje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pedja Rajic (@pedja.rajic84)

I naravno, kao i svuda u Sremu, koje god domaće vino da izaberete, nećete pogrešiti.

Topli Do

Teško je suziti izbor mesta i pojedinačnih prirodnih lepota koje treba obići kada se nađete u Parku prirode Stara planina. Jedna od mogućih kombinacija može da bude selo Topli Do u blizini Babinog zuba i poznatog skijališta Jabučko ravnište.

Na putu ka selu ćete proći kroz kanjon reke Temštice, a jedna dan izdvojte za vodopade. Na 4 km od sela nalazi se vodopad Pilj, a na oko 8 km od sela se nalazi se Kurtulski vodopad – visok 27m.

Vrmdža

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marjan Nedeljković (@maki_sb)

Vrmdža se nalazi se na putu Aleksinac – Sokobanja.

U centru se nalazi upečatljiva strma stena, na kojoj su smešteni ostaci vrmaškog ili Latinskog grada. Veruje se da grad potiče iz vremena Justinijana. Ova prostor se kasnije spominje kao srpski srednjovekovni grad, a u njemu se vadilo najkvalitetnije srebro, koje je u sebi sadržalo 30% zlata. Grad je 1413. godine razorio Musa Kesedžija, a svi ovi događaji su stvorili brojne lokalne mitove i legende, koji govore o odnosu srpskog i turskog stanovništva za vreme okupacije.

Nedaleko od ovih srednjovekovnih ostataka, nalazi se skrivena mirna oaza, Vrmaško jezero. Veruje se je jezero nastalo posle zemljotresa i tada dobio kružni oblik. U njemu se nalaze ribe i brojni drugi morski organizmi. Prostor oko njega je uređen, sa stolovima i stolicama, te je idealan za piknik i odmor u Srbiji, piše ovom mestu sajt bookaweb.com.

Rudno

Na nadmorskoj visini od 1100 metara, selo Rudno je smešteno na 15 km dugoj planini Radočelo, u blizini divlje Golije čijem Rezervatu biosfere i pripada.

Rezervat biosfere Golija – Studenica odlikuju guste šume, bogatstvo pašnjaka i livada i mnoštvo kristalno čistih reka i potoka, sa obiljem rečne pastrmke i rakova.

Hrana je izvrsna, domaćini srdačni, priroda očaravajuća, a gde god da krenete, hodaćete stazama koje su otežale pod istorijom jer su manastiri Gradac i Studenica, koji su svojevrsni kulturno-istorijski spomenici.

Sopotnica

Kroz guste bukove i hrastove šume, na oko 1.000 metara nadmorske visine, udaljeno 17 km makadamskim putem od Prijepolja, nalazi se selo Sopotnica. Nazvano je po istoimenoj reci, koja se preko kraških terena sliva preko brzaka, slapova i vodopada do 25 metara visine.

Priča kaže da su prvi stanovnici u potrazi za vodom stigli do reke Sopotnice, a onda baš tu izgradili 11 vodenica i 10 valjdarica. Selo se vekovima širilo, ali je do danas sačuvalo šarm i lepotu.

Izvor: Nacionalna geografija

3 srpska sela u izboru za najlepše mesto na svetu

Julija Vojinović

komentara

Klikni da objaviš komentar

  • Sjajne ideje! Ova sela mi nikada ne bi pala na pamet, a biće još lepih dana, moglo bi da se obiđe nešto od toga sad na jesen. Ono što mene u poslednje vreme koči je to što sam bez auta, ali za ovako nešto, vredelo bi iznajmiti unirent, pa obići recimo Erdevik ili Vrmdžu, a možda i Sopotnicu.
    Hvala za ove sjajne ideje.

  • E, koliko ovakvih mesta ima po Srbiji… Moj predlog su salaši. Puna je Vojvodina lepih i interesantnih, na žalost i napuštenih salaša. Sa nestrpljenjem čekam dan kada će ljudi konačno da napuste život u prenatrpanim gradovima i vfatite se na selo i u prirodu. Dok ne dodje taj dan, ja sam kupio veoma jeftin salaš pored Kikinde. Na proleće krećem da ga sredjujem, stavići solarne panele, možda malu vetrenjaču neću da se prikljućujem na mrežu EPS-a.

    Poptuno nezavisan.

OGLAS

43 Shares
Share via
Copy link