Balkan Magazin

Na Romskoj pijaci nevesta najtraženije su devojke od 15 godina, vrednuje se isključivo nevinost

pijaca-mladih3_ff
Printscreen

Ugovoreni brak deo je tradicije koja je u mnogim nacijama već izvesno vreme stvar mračne prošlosti. U određenim kulturama, plemenima, kao i etničkim grupama i dalje drže do ovog običaja, ali čini se da se količina ovakvih bračnih sporazuma smanjuje iz dana u dan.

Takav je primer i drevne zajednice Roma u Bugarskoj po imenu Kalaidži.

Oni vekovima neguje svoju tradiciju kroz niz verovanja i običaja. Ukoliko posetite Staru Zagoru u Bugarskoj prve subote pravoslavnog posta, verovatno ćete zateći ceo grad na kolektivnom veselju.

Ljudi se vesele, piju, igraju, pričaju i jedu. Sve je upriličeno na poljani izvan grada. U pitanju je “Romska pijaca nevesta”.

Mlade tinejdžerke sa teškom šminkom, komplikovanom frizurom, u novim haljinama igraju i upoznaju se sa momcima. Majke ih prate, ponosne na činjenicu da su njihove ćerke stasale dovoljno da ispoštuju tradiciju svog naroda.

Kalaidži vode komplikovane pregovore, cenjkaju se oko neveste koju će kupiti, a potom dovesti kući.

Ljubav je samo sporedna stvar. Ono što je važno je miraz. Devojke od 15 godina znaju, da kada se udaju tu prestaje njihov život za koji su do tada znale i počinje onaj u kojem su supruge, a potom majke.

pijaca
Printscreen

Ova polunomadska populacija Roma poznata je po svom drevnom zanatu pravljenju i popravljanju lonaca, tiganja i kotlova. Obično žive u zabačenim selima, daleko jedni od drugih. Devojkama i ženama nije dozvoljeno da se sastaju ili zabavljaju ni sa jednim muškim članom.

Najvažnije je da devojka bude nevina, kako bi porodica mogla da je proda za veliku sumu novca. Inače, ako je poznato da devojka nije nevina ona se daje po najnižoj mogućoj ceni.

Ovo je jedina prilika gde devojke smeju da komuniciraju sa muškarcima izvan njihove porodice.

Upoznavanje drugim danima ili van ove manifestacije nije dozvoljeno. Tinejdžerke su uvek u pratnji članova porodice koji ih pažljivo čuvaju. Takođe, brak van njihove zajednice je tabu.

Muškarci na ovoj pijaci potroše od 7.500 do 11.300 dolara na cenjkanje.

– Muškarci ne kupuju ženu, već njenu nevinost! Ako je zaista lepa, cena može da poraste. Tradicija je da ove porodice udaju svoju ćerku između njene 16 i 20 godine. Većina devojčica ne pohađa više od osam razreda osnovne škole, jer se veruje da bi neko mogao da ih ‘ukrade’ posle šesnaeste godine. Tada ih roditelji zatvaraju u kuću – ispričao je Velču Krustevu, etnograf za Njujork tajms.

Međutim, ova tradicija je ozbiljno poljuljana upravo zbog činjenice da mladi Romi više ne žele da im roditelji ugovaraju brakove. Sa mobilnim telefonima dobili su uvid u svet koji ih okružuje.

Kalaidžije se danas sve manje bave proizvodnjom lonaca, jer su danas jeftiniji oni iz Kine. Stoga se muškarci iz ove Romske zajednice danas sve više bave građevinskim radovima. Oni odlaze u druge države kao nadničari, a kada se vrate polako u svoju zajednicu donose običaje drugih kultura.

Starije žene Kalaidžija sve više se zalažu za autonomiju. One žele da “izađu” iz kuće, ali loše obrazovanje i ekonomska nestabilnost ih sprečava u tome.

Do tada pijaca nevesta i dalje traje, ali u dosta manjem obimu.

Izvor: Stil Kurir

Otac mi je Srbin, majka Arapkinja, a ja sam hibrid kojeg Srbi doživljavaju kao Cigana

Čitajte Luftiku na Google vestima

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link