Srbija

SPC saopštenjem prozvala vladiku Grigorija: “Ne širite smutnju promocijom joge”

vladika grigorije
Foto: Printscreen

Srpska pravoslavna crkva (SPC) saopštila je danas da se u afirmaciju promocija kultova dalekustočnog porekla, raznoraznih gurua i njihovih praksi, u kakve spada i joga, „nažalost“ uključio i jedan srpski pravoslavni episkop.

Povod za ovakvu objavu informativne službe SPC bila je objava na Instagram profilu episkopa diseldorfskog i cele Nemačke, Grigorija, koji je govorio o jogi isključivo kao fizičkoj vežbi.

U objavi na svom Instagram profilu, vladika Grigorije govorio o jogi, navodeći da je za njega, kao hrišćanina, joga dopustiva samo kao fizička vežba, bez spirutualnih elemenata.

„Nerijetko se dešava da ono što napišem ili kažem na ovom profilu bude interpretirano pogrešno, izmješteno iz konteksta ili stavljeno u sasvim novi i izmijenjen kontekst koji uopšte nisam imao na umu sastavljajući svoje objave. Zato mi se čini važnim da ponovim još jedanput kako ne bi bilo nesporazuma: o jogi u ovom videu govorim isključivo kao o fizičkoj vježbi, bez praktikovanja njenih duhovnih dimenzija. I jedino kao fizička vježba, lišena spiritualnih elemenata, joga je dopustiva za mene kao hrišćanina. Za mene, što ne znači da mora ili treba da bude dopustiva i za vas. Svaki pokušaj da se ovaj video iskoristi kao svojevrsni vid moje saglasnosti za praktikovanja joge na dubljem, duhovnom planu i izvan okvira koje sam upravo naveo – nedobronamjerno je izmještanje mojih riječi i stavova iz konteksta“, naveo je između ostalog u objavi vladika Grigorije.

Nakon ovog videa vladike Grigorija oglasila se SPC saopštenjem.

U suočavanju sa različitim društvenim problemima i izazovima Crkva se pre svega obraća vernom narodu, ali je uvek spremna da po određenim pitanjima bude i u dijalogu sa društvom u celini, navodi se u saopštenju.

Bitne informacije o jogi dobijaju se već na prvoj godini osnovnih studija bogoslovskih nauka u okviru predmeta Istorija religije, ukazuje SPC, pa nijedan svršeni student ili čak doktor bogoslovskih nauka ne može osnovano tvrditi da nema nikakva saznanja o jogi.

Stoga, radi pastirske revnosti, zaštite poverenog naroda od sablazni i skretanja pažnje na pogrešna učenja koja se sve češće pojavljuju u vezi sa ovom temom, Crkva navodi da je Sinod Atinske arhiepiskopije eksplicitno naveo da je „joga fundamentalno učenje religije hinduizma, da kao takva ima različite škole, grane, pravce i stremljenja, te da nije jedna od vrsti fitnesa“.

Uz svo dužno poštovanje prema pripadnicima svih svetskih religija i filosofija, kao pravoslavni hrišćani smo dužni da odgovorimo na svaku pojavu religijskog sinkretizma, koji je potpuno stran našem biću.

U tom smislu, verovatno nema potrebe dodatno se osvrtati i na temu meditativnih tehnika joge, koje su dijametralno suprotne po svom temelju, metodu, ciljevima i rezultatima u poređenju sa pravoslavnom isihastičkom tradicijom, ističe SPC.

Posebno naglašavajući da poštuje slobodan izbor svakoga da bira svoj duhovni put, da li će biti pravoslavni hrišćanin ili poštovalac i vernik neke druge vere ili učenja, Crkva ima odgovornost prema svojim vernicima da svedoči šta su vera i učenje, a šta je njenom učenju strano, pa i suprotno.

Uzevši u obzir sve rečeno, jasno je da je neophodno da se naši pastiri, teolozi i doktori bogoslovskih nauka podsete makar elementarnih znanja o ovoj oblasti kako makar od njih ne bi dolazila smutnja u verni narod, dodaje SPC.

Vladika Grigorije otvoreno o horoskopu: “Ljudi su skloni da obrnu stvari” (VIDEO)

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

48 Shares
Share via
Copy link