Srbija Vesti

Grigorije i još trojica vladika SPC nisu bili na Vučićevom radnom ručku u Predsedništvu

vučić dodik porfirije
Foto: Printscreen

Na radnom ručku predsednika Srbije Aleksandra Vučića, predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, patrijarha Porfirija i episkopa Srpske pravoslavne crkve, nisu se pojavile samo četiri vladike.

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom, mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, episkop diseldorfski i cele nemačke Grigorije i episkop zapadnoamerički Maksim.

Sastanak u formi radnog ručka održan je 17. maja u Beogradu. Baš kao i prošle godine u ovo vreme. Pomenuta četvorka ni tad mu nije prisustvovala.

I tako se ponovo podgreva priča o tome da postoji jedna struja među episkopima SPC koji se manje-više otvoreno suprotstavljaju politici koju sprovodi režim u Srbiji, ali i neskrivenoj podršci SPC.

Zato i kampanja koja se preko dela režimskih medija sprovodi prema njima, posebno prema vladikama Grigoriju i Maksimu.

Tako je vladika Maksim uoči Sabora na kom se birao novi patrijarh optuživao da dolazi zaražen koronom kako bi širio virus među episkopima, obeležavali su ga kao “pučistu”, “raskolnika” i čoveka koji želi da unišiti jedinstvo SPC. Pored medijskog, progon vladike Maksima je nastavljen na Pravoslavnom bogoslovskog fakultetu, sa kog je proteran uz obrazloženje da redovnoj nastavi ne mogu da budu oni koji žive u Zapadnoj Evropi i Americi, iako je ranija praksa to dozvoljavala.

Napadi na vladiku Maksima zabeležni su i nakon dodele ordena povodom 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, u okotobru 2019. Na predlog tadašnjeg patrijarha Irineja, Sinod SPC donosi odluku da se, povodom osam vekova samostalnosti SPC, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću dodeli Orden Svetog Save Prvog reda. Vučić je tada odlikovan za „delatnu ljubav prema Crkvi, angažovanje na očuvanju jedinstva srpskog naroda i neumornu borbu za celovitost Srbije i očuvanje KiM u njenim granicama“.

Vladika Maksim je tvrdio da ta odluka ne predstavlja želju većine u SPC. On je podsetio da predsednik Srbije neprekidno ponavlja da je za razgraničenje i podelu, a da dotle Sabor Srpske crkve insistira na tome da razgraničenje i podela predstavljaju izdaju.

– Orden ima simobličnu funkciju, a kada simbol funkcioniše na pravi način tada on ima moć da objedinjuje, a ne da razdeljuje. Bojim se da je ovde došlo do previda – zaključio je on tada.

Ništa bolje nije prošao ni vladika Grigorije, godinama jedan od najčešće napadanih episkopa SPC.

Grigoriju su simpatizeri vladajuće stranke svojevremeno posvetili i spot “Kakav je to vladika Grigorije” koji je neodoljivo podsećao na video koji je Srpska lista posvetila ubijenom predstavniku Srba s Kosova, Oliveru Ivanoviću.

U režimskim medijima, Grigorije je opisivan kao “političar u odelu sveštenika”, kao osoba “koja radi protiv interesa Srbije i ruši Vučića”, kao neko ko “podržava albanske lobiste i nezavisnost Kosova”… Na pomenute uvrede, vladika je svojevremeno odgovorio rekavši da ga napadaju oni kojima laž ne silazi sa usana.

„Čovek je homo ludens, biće igre. Negde sam pročitao kako u životu treba da budemo ozbiljni kao što smo ozbiljni u igri. Baveći se sportom, naučio sam, između ostalog, da trpim i primam udarce te da uprkos svemu idem napred. To mi je kasnije pomoglo da podnesem apsurdne i besmislene napade onih kojima laž ne silazi s usana, a istina ih ne interesuje“, napisao je vladika svojevremeno na svom Instagram nalogu.

Izvor: Nova

Patrijarh Porfirije: Iza rodno ravnopravnog jezika krije se borba protiv braka i porodice

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link