Novi Sad

Eparhija Bačka: Crkva kod Štranda projekat od izuzetnog duhovnog, kulturnog i nacionalnog značaja

crkva-manastir-freske

Prethodnih dana u Novom Sadu jedna od glavnih tema je izgradnja crkve kod kupališta Štrand. O ovome su svoje mišljenje već dali gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić i brojne opozcione stranke, a najavljen je i skup građana za 3. mart na lokaciji gde bi hram trebao da se izgradi.

Sada se saopštenjem oglasila i Crkvena opština novosadska na sajtu Eparhije Bačke.

Njihovo saopštenje prenosimo u celosti.

Srpska pravoslavna Crkvena opština novosadska je sa velikom radošću primila informaciju da će se pred odbornicima Skupštine Grada Novog Sada naći predlog za izradu plana generalne regulacije rekreativnog područja Štrand-Kabel, čime je učinjen prvi korak ka realizaciji višedecenijske želje i inicijative pravoslavnih vernika koji žive na Limanu da konačno dobiju svoju parohijsku crkvu.

Pored toga, ovaj sveti hram, kao biser dunavske obale, biće i autentičan zavetni spomen-hram posvećen novojavljenim Svetim mučenicima bačkim postradalim u Pogromu našeg naroda u Bačkoj 1941-1944. godine, naročito u takozvanoj Novosadskoj raciji, što će ga, s pravom, svrstati i u red projekata od izuzetnog duhovnog, kulturnog i nacionalnog značaja.

Izgradnjom hrama Svetih mučenika bačkih i planiranom izgradnjom Memorijalnog centra žrtava Pogroma u Bačkoj ovaj, do sada neuređeni deo obale Dunava će, između ostalog, postati uređena kulturno-prostorna celina definisana kulturom sećanja na stradanje svih Novosađana i biće svojevrsni prvorazredni podsetnik da Plava grobnica i tu postoji.

Ovom prilikom izražavamo blagodarnost Gradonačelniku Novog Sada gospodinu Milanu Đuriću i Gradu Novom Sadu na spremnosti da odgovore na duhovne potrebe vernog naroda Limana i Novog Sada, kao i mnogim organizacijama i pojedincima koji su podržali ovu inicijativu, a naročito prijatelju naše Crkve i naroda gospodinu Isaku Asielu, vrhovnom rabinu Srbije, koji je u ime svoje verske zajednice uputio pismo podrške za izgradnju ovog hrama Preosvećenom Episkopu bačkom gospodinu dr Irineju.

Na kraju, čvrsto verujemo i nadamo se da ćemo se, milošću Božjom i trudom dobronamernih ljudi, po onoj Njegoševoj i narodnoj krilatici da Bog pregaocu daje mahove, u što skorije vreme sabrati na ovom svetom mestu radi osvećenja temelja hrama Svetih mučenika bačkih, zajedno sa svim vernicima Novog Sada i svim ljudima dobre volje.

“Cilj crkve kod Štranda da Limanac ateista mrko pogleda Limanca pravoslavca i obrnuto”

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link