Lifestyle

11 fenomenalnih koristi joge na žensko zdravlje i opšte blagostanje

horoskop-april-zena-joga

Zdravstvene prednosti joge za žene prevazilaze benefite po fizičko zdravlje. Joga može podržati telo i um, uključujući mentalno zdravlje, hormonsku ravnotežu i bistrinu.

Joga je mnogo više od istezanja i poza. To je drevna praksa koja podržava i telo i um, nudeći mnoštvo zdravstvenih prednosti za sve, a pre svegai žene.

Može čak pomoći u rešavanju zdravstvenih problema, od hormonske neravnoteže do problema sa mentalnim zdravljem.

Joga može može imati brojne zdravstvene koristi na sve nas, bez obzira na pol, rasu ili starost. Ali postoji nekoliko dodatnih benefita koje joga nudi, a koje su specifične za žene koje imaju menstruaciju i/ili one koje žele da zatrudne, koje su trenutno trudne ili prolaze kroz post-porođajni oporavak.

Joga može ispraviti hormonsku neravnotežu

Tela mnogih žena mogu trpeti hormonske fluktuacije tokom svog života. Od puberteta, većina žena doživljava mesečne hormonske cikluse. A ako odluče da postanu roditelj, trudnoća izaziva ogromne hormonalne promene.

Menopauza može doneti još jedan skup hormonskih izazova za upravljanje, uključujući nesanicu i valunge.

Na sreću, redovno praktikovanje joge može vam pomoći da uravnotežite svoje hormone, čineći simptome povezane sa menstruacijom, menopauzom i drugim hormonskim disbalansima podnošljivijim.

Na primer, pokazalo se da joga „značajno“ smanjuje simptome predmenstrualnih tegoba. To može značiti ublažavanje simptoma kao što su promene raspoloženja, nadimanje i problemi sa kožom.

Joga može ublažiti menstrualne bolove

Svakog meseca mnoge žene se plaše bolnih grčeva koje menstruacija može da izazove. Ako vam ovo predstavlja problem, određene poze joge mogu vam pružiti olakšanje poboljšanjem cirkulacije u vašim trbušnim mišićima.

Štaviše, meditativni aspekt joge može pomoći da odvratite pažnju i smiriti vaš um.

Joga može poboljšati plodnost

Pokušaj osnivanja porodice može biti uzbudljiv, ali za neke žene može biti i vrlo stresan. Joga može pomoći u smanjenju tog stresa.

Ovo smanjenje stresa može pomoći u balansiranju hormona, plus pokazalo se da joga poboljšava plodnost i kod muškaraca i kod žena.

Uključivanjem određenih asana – poza – u svoju rutinu, smatra se da joga može pomoći da vaše telo bude spremnije za začeće.

Joga vam može doneti ’mir’ tokom trudnoće

Za neke buduće majke, trudnoća može doneti osećaj anksioznosti. Pokazalo se da je joga korisna tokom trudnoće, uključujući i pomoć trudnicama da se opuste.

Takođe može pomoći u izgradnji snage i fleksibilnosti mišića koji su vam potrebni tokom porođaja. Možda ćete takođe otkriti da ublažava bol u leđima i druge simptome trudnoće kao što su mučnina ili kratak dah.

Ako nikada ranije niste radili jogu ili niste sigurni koje poze su najbolje, poseban čas prenatalne joge mogao bi biti dobar izbor. Samo obavezno proverite sa svojim lekarom pre nego što započnete bilo koju novu vežbu tokom trudnoće.

Joga može ubrzati oporavak nakon porođaja

Nakon porođaja, telo i um prolaze kroz ogromne promene, a joga može igrati ključnu ulogu u oporavku nakon porođaja, jačajući vaše mišiće abdomena i smanjujući vaš emocionalni stres.

Ako ste nova majka, joga vam može pomoći da se ponovo povežete sa svojim telom dok pronalazite svoj novi identitet kao roditelj.

Joga povećava fleksibilnost i snagu

Uz doslednu praksu, joga poboljšava fleksibilnost, ravnotežu i fizičku snagu. Čak i ako započnete vežbu sa ukočenim mišićima i smanjenom fleksibilnosti, primetićete poboljšanu elastičnost i snagu mišića tokom vremena.

Možda ćete se čak osećati višim i jačim nakon samo jednog treninga.

Joga poboljšava opšte fizičko zdravlje

Pored koristi za opuštanje, joga može poboljšati vaše kardio-metaboličko zdravlje. To je zato što može pomoći u poboljšanju cirkulacije krvi i smanjenju rizika od srčanih bolesti.

Takođe se pokazalo da joga pomaže ljudima da se nose sa lečenjem raka i čak pomaže u poboljšanju pamćenja za one sa Alchajmerovom bolešću.

Joga koristi mentalnom zdravlju

U svojoj suštini, joga je praksa unutrašnje refleksije uparene sa pokretom. Može smanjiti simptome anksioznosti i depresije.

Ako se osećate preopterećeno, pokušajte sa jogom za ublažavanje anksioznosti i neke nežne pokrete umerenog intenziteta.

Joga utiče na kvalitet sna

Nemirna noć može ostaviti osećaj iscrpljenosti. Ako imate problema sa spavanjem, praktikovanje joge na redovnom planu može vam pomoći da imate mirniji san.

Možete čak i da uključite određene joga poze pre spavanja da biste se kvalitetnije odmorili i lakše probudili.

Joga pruža trenutno olakšanje od stresa i anksioznosti

Zajedno sa opštim istraživanjem tehnika opuštanja i svesnosti, joga može biti moćno sredstvo u borbi protiv stresa.

Fokusiranje na dah dok se istežete i pomerate telo je odličan način da skrenete svoje misli od briga i stresova i vratite se u sadašnji trenutak.

Joga izoštrava um

Joga prevazilazi puku fizičku aktivnost. Kombinacija fizičkih pokreta, mentalnog opuštanja i vežbe disanja omogućiće vam da lakše ’svarite’ svakodnevne brige i uživate u trenutku.

Ova vrsta svesnosti može povećati mentalnu jasnoću, povećati emocionalnu ravnotežu i poboljšati vaš opšti osećaj blagostanja.

Najbolji način da iskusite transformativnu moć joge je da je integrišete u svoju svakodnevnu rutinu. Dakle, ako ste razmišljali o tome da pokušate, sada je možda savršeno vreme da razvučete svoje prostirke za vežbanje i jogu.

Dokoni šetači od časa joge pomislili da je ritualno ubistvo, pa pozvali policiju

Čitajte Luftiku na Google vestima

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link