Magazin Svet

„Kao statista iz Hari Potera“: Crni plašt kojim je Mesi bio ogrnut ukrao slavu Argentincu (FOTO)

Mesi crni plašt naslovna
Foto: REUTERS / Kai Pfaffenbach

Argentina je u jednoj od najnapetijih završnica ikad viđenim na finalima Svetskih prvenstava uspela da nakon penala savlada Francusku, a Lionel Mesi je konačno uspeo da ispuni životni san i podigne najveću nagradu u svetu fudbala, čime je kompletirao sopstvenu kolekciju trofeja.

Fudbalski mađioničar i legenda Barselone je do titule prvaka sveta došao u svom drugom finalu, a nakon utakmice je proglašen i najboljim igračem turnira.

Dao gol u svakoj fazi prvenstva

Iako niko ne spori neverovatno umeće, želju i srčanost jednog od najboljih fudbalera svih vremena, mnogi smatraju da je njegova reprezentacija imala veliku pomoć sudija tokom čitavog takmičenja, pošto su im često svirani penali, a neke njihove grubosti ostale nekažnjene.

Međutim, u fudbalskim analima će ostati zapisano da je čudesni Argentinac postao prvi igrač u istoriji koji je dao u svim fazama takmičenja – u grupi, osmini finala, četvrtfinalu, polufinalu, kao i u najvažnijoj utakmici – onoj za trofej, piše Index.

„Misteriozni crni ogrtač“

Mesiju je šampionski pehar uručio predsednik FIFE, Đani Infantino, a on ga je pobedonosno podigao obučen u crni plašt, kojim ga je ogrnuo sam Infantino.

Ovaj neobičan detalj izazvao je kontroverze i ne previše pozitivne komentare na društvenim mrežama.

Isprva se pisalo o „Misterioznom crnom ogrtaču“, ali je reč o Bištu, koji mu je u znak poštovanja poklonio katarski emir Tamim bin Hamad Al Tani.

Bišt je inače tradicionalan ogrtač bogatih državljana Katara, kojeg često nose preko ostatka odeće, a fotografije ove neobične proslave obišle su čitav svet.

„Bišt sumira sve što nije u redu sa ovim prvenstvom“

„Sjajne slike odozgo i sjajne slike iznutra dok Argentina osvaja Svetsko prvenstvo po treći put i prvi put od 1986. godine, a naravno i 1978. godine u svojoj zemlji. Ovo je magičan trenutak, i sramota je što su prikrili Mesija u njegovom dresu Argentine.“, rekao je Geri Lineker za BBC, a prenosi Nova.

„Malo je čudno što je Mesi obučen u Bišt, taj crni ogrtač u koji ga je katarski emir obukao pre podizanja pehara. Katar želi da ovo bude njihov trenutak koliko i Mesijev“, napisao je novinar Tarik Panja.

Mesi crni plašt
Foto: Profimedia

Sa njim se složio i novinar Vil Martin.

„Naterati Mesija da nosi taj ogrtač je apsolutno mračno. Sumira sve što nije u redu sa ovim svetskim prvenstvom.”

Apeli da se ponovi ceremonija, bez ogrtača

„Ne mogu da verujem da je Mesi konačno osvojio Svetsko prvenstvo i da je nateran da obuče ogrtač dok podiže trofej. To jednostavno ne radite“, napisao je autor Si Lojd.

Komentator Fok Sports-a Brenton Spid pozvao je da se ceremonija ponovi.

„Mogu li sada ponoviti ceremoniju, a da Mesiju ne daju ogrtač… za ime Boga!“.

Kao statista iz „Hari Potera“

Fudbalski administrator i advokat Nikola Palios izjavio je da je bila „bizarna ideja da se Mesi natera da obuče crni ogrtač da podigne trofej.

„Uništava ono što je trebalo da bude kultna fotografija čineći ga da izgleda kao statista iz Hari Potera. Sigurno bilo koji igrač koji podiže pehar želi to da uradi u bojama svoje zemlje“, napisao je on.

mesi diže trofej
Foto: REUTERS / Paul Childs

Razočarana je i novinarka Lori Vitvel.

„Katar je očigledno želeo da bude prisutan na slikama trofeja Svetskog prvenstva, pa je stavio tu crnu šaku na Mesija.

Ali samo stvoren za čudan, nepotreban izgled u moru plavo-belih sportskih majica. To bi trebalo da bude trenutak za igrače, a ne za domaćina.“, napisala je Vitvel.

Izvori: Index, Nova

Ekstaza u Buenos Airesu, haos i sukobi sa policijom u Parizu nakon finala Mundijala (VIDEO)

70 Shares
Share via
Copy link