Kolumne

Ne bi se Sara proseravala limuzinom da su joj matorci rekli ‘imaš gradski’

sara limuzina

Čime je devojčica Sara zaslužila pažnju medija, pa sam danas posle ručka na par mesta naletela na priču o njoj? Osvojila medalju na državnom takmičenju iz istorije? Izumela nešto što će pomoći mladima da se vrate u stvarnost? Izbavila dete iz reke? Poklonila odeću Crvenom krstu?

Ma ne, proslavila je punoletstvo, živa bila, na način koji je zapao za oko medijima koji su preneli snimak njenih priprema za gala rođendansko slavlje, a koji je Sara postavljala na Tik Tok detaljno obaveštavajući svoje pratioce kako sve to izgleda i kako traje danima. Počev od iznajmljivanja limuzine koja je morala da bude baš komotna (jel se tako kaže za limuzinu, komotna?) jer će biti njih devetoro unutra. Onda će se u njoj odvesti do mesta slavlja uz šampanjac, ali da prvo svi vide kakvu je haljinu kupila, gde i kako se našminkala, kakvi baloni su stigli itd, da ne dajem i ja previše prostora devojčici, nek joj je sa srećom i njenim roditeljima isto koji eto nisu štedeli da se “otvore”. Isplatilo se, izgleda, snimak pogledalo više od 864 hiljada ljudi.

Ne kapiram zašto su ljudi u šoku, pa mi već duže vreme imamo trend proslava rođendana što prvih, što osamnaestih koji liče na venčanje. Jebi ga, nije dete od 12 meseci tražilo spektakl, da se ono pita- samo ako može mamin zagrljaj i malo sikenja mleka. Niti bi devojčica Sara bila u prilici da se preserava sa limuzinom da su joj matroci rekli: Imaš taksi. Recimo.

@saramitic04 VLOG pripreme za proslavu mog 18tog #fyp #foryou #fypシ #viral #fy ♬ Monkeys Spinning Monkeys – Kevin MacLeod & Kevin The Monkey

Ali, nisu.

Jer su roditelji upali u mašinu potrošačkog društva, gde je sve na dohvat ruke, gde se ljubav obavezno pokazuje ispunjavanjem materijalističkih želja, gde nema šanse da naspeš društvu sok iz tetrapaka u kristalne čaše pokojne babe iz vitrine, poslužiš mamine ili komšinicine kiflice i tortu na belom plastičnom poslužavniku, jer “jebote, u kom veku živiš?”. Da ne pričamo o suludoj ideji da se skupite kod nekoga “na gajbi”. Samo bahato parents, samo široko, jebeš rođendan ako nema limuzine. Jebeš pare, ako ne možeš da natrljaš nos svima na mrežama kako ih trošiš.

Realno, malo me je sramota da pišem o devojčici koja je proslavila 18 rođendan. Dozvoljeno joj je. Koristi. Tako naučena. Ništa iznenađujuće.

Malo niže, skrolujući, naiđem na vest da se momak od 17 godina obesio kada je došao iz škole. Opet, kao po pravilu, imamo izjave komšija: A bio je dobar, pametan, dečko za primer, uvek nasmejan, duhovit. Šta mu bi?

Bi mu.

I glupo je sada secirati njegov život da bi se našao razlog zašto je stavio sebi uže oko vrata i u smrti video izlaz ili spas, šta god. Da li je to zbog toga što je slupao pozajmljen auto od komšije ili zbog neuzvraćene ljubavi? Hajmo da nagađamo sad, pa da u nagađanju ubijamo dodatno roditelje. Hajde da mi u komentarima pretpostavljamo, sramotno pišući: Glup potez.

Mnogo je toga danas glupo, zapravo previše je toga danas glupo, pa se nažalost dešava.

Zašto?

Zato što se niko ne bavi uzrokom, nego debatuje o posledicama, izdižući sve na nivo senzacije.

Briga me za iznajmljenu limuzinu. I skupu haljinu sa dragim ili već kakvim kamenjem. Briga me za proslave rođendana, prve i osamnaeste. Gledam da od sebe kao roditelja ne napravim debila koji će ćerki iznajmiti jednoroga da na njemu dojaše do restorana u kom čeka 5.000 zvanica od kojih su svi morali da u skladu sa temom stave krila.

Nije me briga što ovakvi roditelji talasaju drugačiji tip odgoja dece, pa onda moram dodatno da se upljuvavam objašnjavajući detetu da recimo neće dobiti telefon da gleda u njega, dok ima nešto što se zove “napolje”. Ali, ova ima, njoj mama. Ne može. Ali, kako ona može. Pa, objašnjavaj, pa se cedi, pa pričaj, pričaj, pričaj, pričaj i usput kada padne noć, a malo i preko dana, se moli Bogu da upali sva ta priča i da ne stane pred mene i kaže: Ja bih da me limuzina odbaci do restorana.

Neću se vraćati u vreme kad sam ja proslavljala rođendane, ne znam da li Step sokovi uopšte još postoje, mnogo toga se promenilo, ali ovo danas su proslave za mreže, i prvog i svakog narednog rođendana. Deca se uče da je to suština – slaviti da bi snimak postavio na Tik Toku, da bi ti se divili, da bi videli kako si doterana, lepa, kako je sve gala; deca se uče da je bitnije zabaviti druge nego sebe, da je važnije da drugi vide tvoj rođendan, nego kako ćeš se provesti. Uče se da se rođendan nije dogodio ako to na mrežama nije u pompeznom stilu stavljeno jer je rođendan pompezan. Mislim, ispadaš bez snimka mrtav, nema te, ni tebe ni rođendana.

A roditelj osta bez zalečenog kompleksa. Ili više njih.

Marija nije dobila nove grudi za 18. rođendan i jedno veče popila je šaku lekova

Jovana Kešanski

Ja sam novinar, kolumnista. Nisam zapisničar. Prenosim svoje utiske o onome što me pokrene.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

5.6K Shares
5.6K Shares
Share via
Copy link