Putovanja

Najlepši salaši u okolini Novog Sada

salaš

Ako ste ljubitelj rustike, seoskog atara, tradicionalne vojvođanske kuhinje i dobrog vina, preporučujemo vam da posetite neke najlepših salaša u Vojvodini. Na našoj listi je 10 salaša se nalaze u blizini Novog Sada, i svaki od njih pleni svojom posebnošću.

Beg od gradskog betona, buke i ubrzanog života u prirodu je nešto što će svima prijati. Vojvodina je deo Srbije koji obiluje salašima, gde možete pronaći trenutni odmor, mir i spokoj u zvucima zelenih pašnjaka, mirisima poljskog cveća i paleti plavih boja neba. Kao vodič kroz Novi Sad, donosimo vam preporuke, ocene i kritike salaša u gradu i okolini.

Salaš 137

Na samo desetak kilometara od Novog Sada, a ipak kao da ste izašli iz grada baš odavno, nalazi se verovatno najlepši, a zasigurno najpoznatiji Salaš 137. Hektari zelenila, drveća, cveća i najneverovatnijih detalja koje salaše čine salašima, ugadjaju vašim očima, čulu mirisa i uostalom odmah vas „prenose“ u opušteno stanje.

salaš

Ono što čini ovo mesto magičnim je autentičnost, ali prilagođena vašim potrebama. Pa tako, iako u prirodi, imate odličan wifi, iako možete jesti fantastična vojvodjanska jela kao „kod bake“, možete naručiti i fiorentinski steak, ili bocu francuskog vina. Igralište za decu je od prirodnih materijala i divno se uklapa u ambijent, a napravljeno je kao najmoderniji avantura park za najmlađe.

 

U svakom slučaju, ne libite se da proverite zašto Salaš 137 prati dobra reputacija.

Babin salaš – Žabalj

salaš

Seosko gazdinstvo, na magistralnom putu Novi Sad – Zrenjanin, u opštini Žabalj. Salaš koji nudi mnoge aktivnosti za svoje goste – rad u rasadniku, pečenje rakije, branje lekovitog bilja, edukacija o starim zanatima. Ima 5 etno soba, 3 dvokrevetne sobe za smeštaj.

Gostima se nudi svakodnevno bačka zakuska, domaća hrana i domaća rakija.

Njihova rakija „Salašarska zora“ dobitnica je mnogih medalja i priznanja na poljoprivrednog sajma u Novom Sadu.

Salaš 341, „U sedlu“ – Čenej

 

salaš

Jedna potpuno druga vrsta salaša, od standardnih. Ovaj salaš je konjički centar koji služi za rehabilitaciju i poboljšanje kvaliteta života dece i odraslih. Kroz specijalni odnos prema konjima, upotpunite svoje sposobnosti na fizičkom, emotivnom, socijalnom i akademskom planu.

Salaš je zatvorenog tipa, pri čemu je neophodna prethodno zakazivanje, a otvoren je za sve vrste team building  ili leadership programa.

Restoran Vidikovac – Ledinci

Vidikovac restoran-kompleks smešten je na obroncima Fruške gore, u živopisnom selu Ledinci, na manje od 8km uzvodno od Novog Sada. Iako nije klasičan salaš, pružićd vam sve ono što se od salaša očekuje, pa i mnogo više…

salaš

 

Ovaj rustični kompleks autentične gradnje nudi nekoliko celina za nezaboravno iskustvo gostima Vidikovca – Ala carte restoran i terasu sa pogledom na Dunav i Novi Sad, svečanu salu za obeležavanje svih posebnih datuma, kao i udobne bungalove za noćenje i istinski odmor. Restoran je prepoznatljiv po tradicionalnoj kuhinji, vrhunskom roštilju i kvalitetnom izboru ribe. Preporuka šefa kuhinje je neobična Pastrmka sa kajmakom, a specijalitet ovog restorana Plata za 2 osobe čiji će vas ukus očarati.

Kompleks Vidikovac je idealno mesto za sve prave gurmane i ljubitelje prirode.

Mitin salaš – Čenej

salaš

 

U Čeneju, na 10km od Novog Sada, nalazi se Mitin salaš star oko 300. godina ali renoviran i prilagođen turističkim izletima. U hladu kruške ječmenke, slušajte priče gazda Mite koji je zadužen za boravak gostiju i koji će vam pripovedati o istoriji salaša, a ukoliko to želite  pomoćiće vam da naučite da jašete.

Salaš je u funkciji edukativnog turizma radi obrazovanja mladih, pa se tom prilikom planira pravljenje književnih i bluz večeri.

Brkin salaš – Čenej

salaš

Idealan za slavlja i proslave rođendana, krštenja, itd. Kapacitet od 50 zvanica, sala u etno stilu.  Salaš je smešten blizu Čeneja, na putu za Suboticu, 17 kilometaraod Novog Sada. U ponudi su sobe nameštene u rustičnom stilu. Aktivan odmor uz redovne salašarske poslove i pčelarstvo, šetnje, vožnje biciklima, mali fudbal.

 

Bucin salaš – Temerin

salaš

 

Salaš u autentičnom ambijentu vojvođanskih salaš, sa odličnom gastronomskom ponudom. U okviru salaša je i poljoprivredno gazdinstvo sa 20 životinja.

Sastoji se od sale sa 70 mesta, bašte sa 100 mesta i etno kutka sa 20 mesta. Salaš nema smeštaj u ponudi. Tu su i zanimljivi prateći sadržaji, vožnja fijakerom, dečije igralište, sportski tereni. Smešten kod Temerina.

Etno restoran Letić

Za sve ljubitelje opuštenog seoskog ručka, naš predlog je Etno restoran Letić u Đurđevu. Ovde imaju domaće salate iz sopstvene proizvodnje, ručno mešano testo za predivne lepinje.

Bogate porcije, bela supa ili čorba, restovani krompir, domaća vina, gomboce…

Ovaj porodični restoran ima baštu, veliko dvorište i dečije igralište.

Perkov salaš – Neradin

salaš

 

Nalazi se u Neradinu, u opšini Irig, na južnim padinama Fruške gore. Naziv salaša potiče od nadimka jednog od predaka porodice Ivanić. Salaš obiluje starim alatkama za poljoprivredu i stare zanate, rustičnim pokućstvom i ručnim radovima. Na meniju kuhinje su tradicionalna vojvođanska jela uz domaće sremačko vino.

Pajin salaš – Čenej

salaš

Najlepše ljubavne priče nose i najlepše okruženje. Pajin salaš se nalazi nedaleko od Čeneja i među visokim drvećem krije i sećanje na jednu davno prošlu ljubav, mladog oficira koji je baš u ovom bungalovu voleo svoju izabranicu, čija je međusobna ljubav bila zabranjena. Priča je, naravno izmišljena i dobar je marketinški trik. Ali u sklopu salaša su i bungalovi, gde se danas ljubavnički parovi kriju od javnosti i partnera.

Pored mira i tišine prirode, Pajin salaš nudi i tradicionalan ambijent prema kojem sigurno nećete ostati ravnodušni. Uživajte u šetnji atarom, gde se možda probude duhovi ljubavi sakriveni zauvek između zelenih krošnji drveća. Tu možete probati egzotične kao i zaboravljene specijalitete. Osoblje preporučuje pačija prsa u sosu od narandže.

Napravljen je 2004, a do danas je tri puta menjao naziv i vlasnike.

Cvejin salaš – Begeč

salaš

Na samom ulazu u selo Begeč  prema Bačkoj Palanci, 18km od Novog Sada se nalazi ovo prelepo zdanje, porodične kuće Cvejin. Salaš je zatvorenog tipa, tako da svaki dolazak morate najaviti. Uživajte u izolovanosti, tišini, velikom zelenom dvorištu i maloj proređenoj šumici koja svoje krošnje nadvija nad  žutu kuću.

Postoji i nekoliko soba za odmor, tako da ako se odlučite za ovaj salaš, očekujte da vas sa sunčanim jurom budi i zvuk uspavanog petla.

POVEZANO: Najepše čarde u okolini Novog Sada

POVEZANO: Najbolji restorani na Fruškoj gori

POVEZANO: Rent a car Novi Sad

Luftika Promo

Ovo je promotivni tekst stvoren u laboratoriji redakcije portala Luftika. Ako želite da vaš brend bude ovako predstavljen, kontaktirajte nas na marketing[@]luftika.rs.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

3.6K Shares
3.6K Shares
Share via
Copy link