salasi-u-vojvodini-novi-sad
Putovanja Salaši

Najlepši salaši u okolini Novog Sada

Ako ste ljubitelj rustike, seoskog atara, tradicionalne vojvođanske kuhinje i dobrog vina, preporučujemo vam da posetite neke najlepših salaša u Vojvodini. Na našoj listi je 10 salaša se nalaze u blizini Novog Sada, i svaki od njih pleni svojom posebnošću.

Beg od gradskog betona, buke i ubrzanog života u prirodu je nešto što će svima prijati. Vojvodina je deo Srbije koji obiluje salašima, gde možete pronaći trenutni odmor, mir i spokoj u zvucima zelenih pašnjaka, mirisima poljskog cveća i paleti plavih boja neba. Kao vodič kroz Novi Sad, donosimo vam preporuke, ocene i kritike salaša u gradu i okolini.

Babin salaš – Žabalj

babin-salas-zabalj-1

Seosko gazdinstvo, na magistralnom putu Novi Sad – Zrenjanin, u opštini Žabalj. Salaš koji nudi mnoge aktivnosti za svoje goste – rad u rasadniku, pečenje rakije, branje lekovitog bilja, edukacija o starim zanatima. Ima 5 etno soba, 3 dvokrevetne sobe za smeštaj.

Gostima se nudi svakodnevno bačka zakuska, domaća hrana i domaća rakija.

Njihova rakija „Salašarska zora“ dobitnica je mnogih medalja i priznanja na poljoprivrednog sajma u Novom Sadu.

Salaš 341, „U sedlu“ – Čenej

salas-341-u-sedlu

Jedna potpuno druga vrsta salaša, od standardnih. Ovaj salaš je konjički centar koji služi za rehabilitaciju i poboljšanje kvaliteta života dece i odraslih. Kroz specijalni odnos prema konjima, upotpunite svoje sposobnosti na fizičkom, emotivnom, socijalnom i akademskom planu.

Salaš je zatvorenog tipa, pri čemu je neophodna prethodno zakazivanje, a otvoren je za sve vrste team building  ili leadership programa.

 

Restoran Vidikovac – Ledinci

Vidikovac restoran-kompleks smešten je na obroncima Fruške gore, u živopisnom selu Ledinci, na manje od 8km uzvodno od Novog Sada. Iako nije klasičan salaš, pružićd vam sve ono što se od salaša očekuje, pa i mnogo više…

vidikovac-restoran-salas

Ovaj rustični kompleks autentične gradnje nudi nekoliko celina za nezaboravno iskustvo gostima Vidikovca – Ala carte restoran i terasu sa pogledom na Dunav i Novi Sad, svečanu salu za obeležavanje svih posebnih datuma, kao i udobne bungalove za noćenje i istinski odmor. Restoran je prepoznatljiv po tradicionalnoj kuhinji, vrhunskom roštilju i kvalitetnom izboru ribe. Preporuka šefa kuhinje je neobična Pastrmka sa kajmakom, a specijalitet ovog restorana Plata za 2 osobe čiji će vas ukus očarati.

Kompleks Vidikovac je idealno mesto za sve prave gurmane i ljubitelje prirode.

Mitin salaš – Čenej

mitin-salas-cenej

U Čeneju, na 10km od Novog Sada, nalazi se Mitin salaš star oko 300. godina ali renoviran i prilagođen turističkim izletima. U hladu kruške ječmenke, slušajte priče gazda Mite koji je zadužen za boravak gostiju i koji će vam pripovedati o istoriji salaša, a ukoliko to želite  pomoćiće vam da naučite da jašete.

Salaš je u funkciji edukativnog turizma radi obrazovanja mladih, pa se tom prilikom planira pravljenje književnih i bluz večeri.

Brkin salaš – Čenej

brkin-salas

Idealan za slavlja i proslave rođendana, krštenja, itd. Kapacitet od 50 zvanica, sala u etno stilu.  Salaš je smešten blizu Čeneja, na putu za Suboticu, 17 kilometaraod Novog Sada. U ponudi su sobe nameštene u rustičnom stilu. Aktivan odmor uz redovne salašarske poslove i pčelarstvo, šetnje, vožnje biciklima, mali fudbal.

Bucin salaš – Temerin

Bucin-Salas

Salaš u autentičnom ambijentu vojvođanskih salaš, sa odličnom gastronomskom ponudom. U okviru salaša je i poljoprivredno gazdinstvo sa 20 životinja.

Sastoji se od sale sa 70 mesta, bašte sa 100 mesta i etno kutka sa 20 mesta. Raspolažu smeštajnim kapacitetima od dve jednokrevetne sobe i apartmana. Tu su i zanimljivi prateći sadržaji, vožnja fijakerom, dečije igralište, sportski tereni. Smešten kod Temerina.

Perkov salaš – Neradin

Perkov-salas-Neradin

Nalazi se u Neradinu, u opšini Irig, na južnim padinama Fruške gore. Naziv salaša potiče od nadimka jednog od predaka porodice Ivanić. Salaš obiluje starim alatkama za poljoprivredu i stare zanate, rustičnim pokućstvom i ručnim radovima. Na meniju kuhinje su tradicionalna vojvođanska jela uz domaće sremačko vino.

Pajin salaš – Čenej

pajin-salas-cenej

Najlepše ljubavne priče nose i najlepše okruženje. Pajin salaš se nalazi nedaleko od Čeneja i među visokim drvećem krije i sećanje na jednu davno prošlu ljubav, mladog oficira koji je baš u ovom bungalovu voleo svoju izabranicu, čija je međusobna ljubav bila zabranjena. Priča je, naravno izmišljena i dobar je marketinški trik. Ali u sklopu salaša su i bungalovi, gde se danas ljubavnički parovi kriju od javnosti i partnera.

Pored mira i tišine prirode, Pajin salaš nudi i tradicionalan ambijent prema kojem sigurno nećete ostati ravnodušni. Uživajte u šetnji atarom, gde se možda probude duhovi ljubavi sakriveni zauvek između zelenih krošnji drveća. Tu možete probati egzotične kao i zaboravljene specijalitete. Osoblje preporučuje pačija prsa u sosu od narandže.

Napravljen je 2004, a do danas je tri puta menjao naziv i vlasnike.

Cvejin salaš – Begeč

cvejin-salas-begec

Na samom ulazu u selo Begeč  prema Bačkoj Palanci, 18km od Novog Sada se nalazi ovo prelepo zdanje, porodične kuće Cvejin. Salaš je zatvorenog tipa, tako da svaki dolazak morate najaviti. Uživajte u izolovanosti, tišini, velikom zelenom dvorištu i maloj proređenoj šumici koja svoje krošnje nadvija nad  žutu kuću.

Postoji i nekoliko soba za odmor, tako da ako se odlučite za ovaj salaš, očekujte da vas sa sunčanim jurom budi i zvuk uspavanog petla.

Salaš 137 – Čenej

pasuljijada-salas-137

Davno su prošla vremena kada je Salaš 137 bio među najboljim u Vojvodini. Danas bi mogao da ponese titulu najprecenjenijeg salaša. Istina, tu je i dalje dobra (ali preskupa) hrana, kao i konji u štalama. I to je sve. Ostalo je isto kao bilo koji seoski vašar.

Ako dođete vikendom, na Salašu 137 na Čeneju osećaćete se kao na nižerazrednom seoskom vašaru. Ako ste željni mirnog ručka u prirodi, ništa od toga. Od buke i dreke nećete moći da čujete ni sopstvene misli, a kamoli sagovornika. Ne zaboravite da i drugi ljudi tamo dolaze da se osećaju… komotno. Tako vam se može desiti da vam tuđa deca skaču po glavi, sa jedne strane, da vam sa druge društvo promašenih talenata peva na uvce, i da se vratite kući praznog novčanika.

Kvalitet hrane na Salašu 137 je još uvek sačuvan, i to je razlog zašto su na našoj listi salaša u okolini Novog Sada.

POVEZANO: Najepše čarde u okolini Novog Sada

POVEZANO: Najbolji restorani na Fruškoj gori

POVEZANO: Rent a car Novi Sad

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Share Follow Tweet Share Share