Salaši Putovanja

Najlepši salaši u okolini Novog Sada

Ako ste ljubitelj rustike, seoskog atara, tradicionalne vojvođanske kuhinje i dobrog vina, preporučujemo vam da posetite neke najlepših salaša u Vojvodini. Na našoj listi je 10 salaša se nalaze u blizini Novog Sada, i svaki od njih pleni svojom posebnošću.

Beg od gradskog betona, buke i ubrzanog života u prirodu je nešto što će svima prijati. Vojvodina je deo Srbije koji obiluje salašima, gde možete pronaći trenutni odmor, mir i spokoj u zvucima zelenih pašnjaka, mirisima poljskog cveća i paleti plavih boja neba. Kao vodič kroz Novi Sad, donosimo vam preporuke, ocene i kritike salaša u gradu i okolini.

Salaš 137

Na samo desetak kilometara od Novog Sada, a ipak kao da ste izašli iz grada baš odavno, nalazi se verovatno najlepši, a zasigurno najpoznatiji Salaš 137. Hektari zelenila, drveća, cveća i najneverovatnijih detalja koje salaše čine salašima, ugadjaju vašim očima, čulu mirisa i uostalom odmah vas „prenose“ u opušteno stanje.

salas-137-cenej

Ono što čini ovo mesto magičnim je autentičnost, ali prilagođena vašim potrebama. Pa tako, iako u prirodi, imate odličan wifi, iako možete jesti fantastična vojvodjanska jela kao „kod bake“, možete naručiti i fiorentinski steak, ili bocu francuskog vina. Igralište za decu je od prirodnih materijala i divno se uklapa u ambijent, a napravljeno je kao najmoderniji avantura park za najmlađe.

U svakom slučaju, ne libite se da proverite zašto Salaš 137 prati dobra reputacija.

Babin salaš – Žabalj

babin-salas-zabalj

Seosko gazdinstvo, na magistralnom putu Novi Sad – Zrenjanin, u opštini Žabalj. Salaš koji nudi mnoge aktivnosti za svoje goste – rad u rasadniku, pečenje rakije, branje lekovitog bilja, edukacija o starim zanatima. Ima 5 etno soba, 3 dvokrevetne sobe za smeštaj.

Gostima se nudi svakodnevno bačka zakuska, domaća hrana i domaća rakija.

Njihova rakija „Salašarska zora“ dobitnica je mnogih medalja i priznanja na poljoprivrednog sajma u Novom Sadu.

Salaš 341, „U sedlu“ – Čenej

salas-341-u-sedlu

Jedna potpuno druga vrsta salaša, od standardnih. Ovaj salaš je konjički centar koji služi za rehabilitaciju i poboljšanje kvaliteta života dece i odraslih. Kroz specijalni odnos prema konjima, upotpunite svoje sposobnosti na fizičkom, emotivnom, socijalnom i akademskom planu.

Salaš je zatvorenog tipa, pri čemu je neophodna prethodno zakazivanje, a otvoren je za sve vrste team building  ili leadership programa.

Restoran Vidikovac – Ledinci

Vidikovac restoran-kompleks smešten je na obroncima Fruške gore, u živopisnom selu Ledinci, na manje od 8km uzvodno od Novog Sada. Iako nije klasičan salaš, pružićd vam sve ono što se od salaša očekuje, pa i mnogo više…

vidikovac-restoran-salas

Ovaj rustični kompleks autentične gradnje nudi nekoliko celina za nezaboravno iskustvo gostima Vidikovca – Ala carte restoran i terasu sa pogledom na Dunav i Novi Sad, svečanu salu za obeležavanje svih posebnih datuma, kao i udobne bungalove za noćenje i istinski odmor. Restoran je prepoznatljiv po tradicionalnoj kuhinji, vrhunskom roštilju i kvalitetnom izboru ribe. Preporuka šefa kuhinje je neobična Pastrmka sa kajmakom, a specijalitet ovog restorana Plata za 2 osobe čiji će vas ukus očarati.

Kompleks Vidikovac je idealno mesto za sve prave gurmane i ljubitelje prirode.

Mitin salaš – Čenej

mitin-salas-cenej

U Čeneju, na 10km od Novog Sada, nalazi se Mitin salaš star oko 300. godina ali renoviran i prilagođen turističkim izletima. U hladu kruške ječmenke, slušajte priče gazda Mite koji je zadužen za boravak gostiju i koji će vam pripovedati o istoriji salaša, a ukoliko to želite  pomoćiće vam da naučite da jašete.

Salaš je u funkciji edukativnog turizma radi obrazovanja mladih, pa se tom prilikom planira pravljenje književnih i bluz večeri.

Brkin salaš – Čenej

brkin-salas-etno

Idealan za slavlja i proslave rođendana, krštenja, itd. Kapacitet od 50 zvanica, sala u etno stilu.  Salaš je smešten blizu Čeneja, na putu za Suboticu, 17 kilometaraod Novog Sada. U ponudi su sobe nameštene u rustičnom stilu. Aktivan odmor uz redovne salašarske poslove i pčelarstvo, šetnje, vožnje biciklima, mali fudbal.

Bucin salaš – Temerin

Bucin-Salas

Salaš u autentičnom ambijentu vojvođanskih salaš, sa odličnom gastronomskom ponudom. U okviru salaša je i poljoprivredno gazdinstvo sa 20 životinja.

Sastoji se od sale sa 70 mesta, bašte sa 100 mesta i etno kutka sa 20 mesta. Raspolažu smeštajnim kapacitetima od dve jednokrevetne sobe i apartmana. Tu su i zanimljivi prateći sadržaji, vožnja fijakerom, dečije igralište, sportski tereni. Smešten kod Temerina.

Etno restoran Letić

Za sve ljubitelje opuštenog seoskog ručka, naš predlog je Etno restoran Letić u Đurđevu. Ovde imaju domaće salate iz sopstvene proizvodnje, ručno mešano testo za predivne lepinje.

etno-salas-letic

Bogate porcije, bela supa ili čorba, restovani krompir, domaća vina, gomboce…

Ovaj porodični restoran ima baštu, veliko dvorište i dečije igralište.

Perkov salaš – Neradin

Perkov-salas-Neradin

Nalazi se u Neradinu, u opšini Irig, na južnim padinama Fruške gore. Naziv salaša potiče od nadimka jednog od predaka porodice Ivanić. Salaš obiluje starim alatkama za poljoprivredu i stare zanate, rustičnim pokućstvom i ručnim radovima. Na meniju kuhinje su tradicionalna vojvođanska jela uz domaće sremačko vino.

Pajin salaš – Čenej

pajin-salas-cenej

Najlepše ljubavne priče nose i najlepše okruženje. Pajin salaš se nalazi nedaleko od Čeneja i među visokim drvećem krije i sećanje na jednu davno prošlu ljubav, mladog oficira koji je baš u ovom bungalovu voleo svoju izabranicu, čija je međusobna ljubav bila zabranjena. Priča je, naravno izmišljena i dobar je marketinški trik. Ali u sklopu salaša su i bungalovi, gde se danas ljubavnički parovi kriju od javnosti i partnera.

Pored mira i tišine prirode, Pajin salaš nudi i tradicionalan ambijent prema kojem sigurno nećete ostati ravnodušni. Uživajte u šetnji atarom, gde se možda probude duhovi ljubavi sakriveni zauvek između zelenih krošnji drveća. Tu možete probati egzotične kao i zaboravljene specijalitete. Osoblje preporučuje pačija prsa u sosu od narandže.

Napravljen je 2004, a do danas je tri puta menjao naziv i vlasnike.

Cvejin salaš – Begeč

cvejin-salas-begec

Na samom ulazu u selo Begeč  prema Bačkoj Palanci, 18km od Novog Sada se nalazi ovo prelepo zdanje, porodične kuće Cvejin. Salaš je zatvorenog tipa, tako da svaki dolazak morate najaviti. Uživajte u izolovanosti, tišini, velikom zelenom dvorištu i maloj proređenoj šumici koja svoje krošnje nadvija nad  žutu kuću.

Postoji i nekoliko soba za odmor, tako da ako se odlučite za ovaj salaš, očekujte da vas sa sunčanim jurom budi i zvuk uspavanog petla.

POVEZANO: Najepše čarde u okolini Novog Sada

POVEZANO: Najbolji restorani na Fruškoj gori

POVEZANO: Rent a car Novi Sad

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Dragana Vidić

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi već 10 godina. U međuvremenu piše.

1 Comment

Klikni da komentarišeš

Privacy Preference Center

  Kolačići

  Oglasi

  Kolačići oglašivača prikazuju relevantnije oglase.

  Google Adsense, Httpool

  Analitika

  Analitičke podatke koristimo da dobijemo sliku o tome šta posetioce na sajtu zanima.

  Google Analytics, Google Tag Manager

  Other

  Društvene mreže

  Kolačići koje koriste društvene mreže na koje ste ulogovani

  Facebook, Twitter