Novi Sad

Najbolje čarde na Dunavu u Novom Sadu i okolini

čarde novi sad dunav vojvodina

Ako hoćete da ovog vikenda pobegnete od gradske buke i vreve, da provedete dan na svežem vaduhu uz obalu reke, da pritom i dobro jedete, pravo mesto za vas su čarde na Tisi i Dunavu, kao i riblji restorani u Subotici i na Palićkom jezeru.

U krugu od 5 kilometara od centra Novog Sada su neki dobri riblji restorani, uglavnom dobro skriveni od internet pretraživača, a ovo su neki od njih.  Kao vodič kroz Novi Sad, donosimo vam preporuke, ocene i kritike restorana u Novom Sadu i okolini.

Aqua Doria

aqua doria čarda novi sad

Na Kameničkom putu, kraj Varadinskog mosta, sa prelepom baštom nalazi se Aqua Doria. Sa čarde pruža se pogled na Dunav i na panoramu grada. Poznati su po ribljem paprikašu bez kostiju, po ribljem perkeltu i bezdanskom ribljem paprikašu.

Ovde možete probati i dimljenog šarana, riblju paštetu, razne vrste ribe pečene po želji na roštilju ili na talandari.

Čarda Mačak

čarda mačak novi sad kamenjar

Riblja čorba i riblji paprikaš na čardi kod Mačka na Kamenjaru, spremljeni su po receptima starih alasa iz tog dela Dunava. Začinjeni sa pravom merom, riblja čorba i paprikaš se u Mačkovoj kuhinji spremaju od 3 vrste otkoštene ribe.

Posebno, i ne manje važno mesto na jelovniku čarde Mačak, ima pečena riba. Šaran, dimljeni šaran, som, štuka i smuđ, a na poseban način spremaju kečigu.

Čarda Nećko

riblja čarda nećko novi sad

Čuvena i izvan granica Srbije, ne samo po ribljim specijalitetima, nego i po specijalitetima i posebnom ambijentu. Smeštena je na Ribarcu i ima prostranu terasu, u potpunosti urađenu od drveta.

Na ovoj čardi, neki kažu, kuva se jedna od najboljih ribljih čorbi u Vojvodini.

Kod Braše

čarda kod braše

Begeč, obala Dunava, čarda Kod Braše i slobodan vikend. Mnogi tako zamišljaju savršenstvo. I sve se vrti oko posebnog gastronomskog užitka – riblje čorbe. U debelom hladu, na mirnom Dunavu, jednodnevno uživanje može da postane čitava večnost.

Petar Lapu Braša, osnivač ove čarde, posebna je priča. Gotovo 7 decenija na Dunavu, od toga 3 na svojoj čardi, Braša je uložio u recept za savršenu riblju čorbu, pa je još mnogo toga „uzgred“ stvorio.

Šaran

Jedna od čardi sa najdužim vekom, a opet, jedva vidljiva za internet. Kako se dolazi do čarde Šaran, bolje ćemo vam objasniti mi nego Google. Ovako: preko „montažno-demontažnog“, privremenog Žeželjevog mosta prema Petrovaradinu, skrenete levo i putem koji ide od „Pobede“ kroz šumu i malo naselje Dunavac.

čarda šaran novi sad dunavac

Ubrzo se dolazi do table koja nam govori da skrenemo još 100 m levo, i dolazimo do čarde. Čarda se nalazi u sklopu udruženja sportskih ribolovaca „Šaran“.

Čarda Šaran nema preterano luksuzan izgled, kao ni kod istoimene ribe. Tipično je kafanski ambijent, sa kariranim stolnjacima, ali zato sa izvanrednom ribljom čorbom i pečenom ribom.

Ovo svakako nije fensi mesto, a osećaj za protok vremena konobara iz Šarana nije za svakoga.

Prenosimo vam utiske novosadskog kuvara Petra Petrovića:

„Čarda Šaran u Petrovaradinu ima provereno najgoru riblju čorbu koju sam jeo i očajnu uslugu. Ima specifičan šarm i neverovatno mi je da ljudski faktor može toliko da ogadi ugođaj.

Konobar sabira ceh iz glave, da bi nas jurio da je pogrešno izračunao i da mu dodamo para. Ljuti se kad tražim račun. So i biber moraš posebno da tražiš, a tucana ljuta paprika i marinada uz ribu su svemirska fantazija.

Treći put zaredom razočaranje. Više se nećemo družiti.“

O ukusima ne vredi raspravljati.

Noina arka

noina arka splav carda

Splav- restoran na kojem se, pored ribljih specijaliteta, služe i raznovrsna jela sa roštilja.

Noina arka je „nasukana“ na Ribarcu i nije najidealnije mesto za osamu, pošto ovde često organizuju rođendane, venčanja, krštenja i različite proslave.

Čarda Liman

čarda liman novi sad

U okviru nautičkog kluba pored Štranda, nalazi se čarda Liman. Osim prijatnog ambijenta, ovde možete lepo i prilično jeftino da jedete.

POVEZANO: Najepši salaši u okolini Novog Sada

POVEZANO: Najbolji restorani na Fruškoj gori

Naslovna fotografija: Čedo Lukić

Pogledajte i: Sremski Karlovci, oaza mira

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
1.2K Share
1.2K Share
Share via
Copy link