carde-novi-sad-dunav-vojvodina
Foto: Čedo Lukić
Čarde Top 10 Vesti Novi Sad

Najbolje čarde na Dunavu u Novom Sadu i okolini

Ako hoćete da ovog vikenda pobegnete od gradske buke i vreve, da provedete dan na svežem vaduhu uz obalu reke, da pritom i dobro jedete, pravo mesto za vas su čarde. U krugu od 5 kilometara od centra Novog Sada ima više dobrih čardi, uglavnom dobro skrivenih od internet pretraživača, a ovo su neke od njih.  Kao vodič kroz Novi Sad, donosimo vam preporuke, ocene i kritike restorana u gradu i okolini.

Aqua Doria

aqua-doria
Na Kameničkom putu, kraj Varadinskog mosta, sa prelepom baštom nalazi se Aqua Doria. Sa čarde pruža se pogled na Dunav i na panoramu grada. Poznati su po ribljem paprikašu bez kostiju, po ribljem perkeltu i bezdanskom ribljem paprikašu. Ovde možete probati i dimljenog šarana, riblju paštetu, razne vrste ribe pečene po želji na roštilju ili na talandari.

Čarda Mačak

carda-macak-cover

Riblja čorba i riblji paprikaš na čardi kod Mačka na Kamenjaru, spremljeni su po receptima starih alasa iz tog dela Dunava. Začinjeni sa pravom merom, riblja čorba i paprikaš se u Mačkovoj kuhinji spremaju od 3 vrste otkoštene ribe.

Posebno, i ne manje važno mesto na jelovniku čarde Mačak, ima pečena riba. Šaran, dimljeni šaran, som, štuka i smuđ, a o tome kakvu kečigu spremaju možete da pročitate OVDE.

Čarda Nećko

carda-necko

Čuvena i izvan granica Srbije, ne samo po ribljim specijalitetima, nego i po specijalitetima i posebnom ambijentu. Smeštena je na Ribarcu i ima prostranu terasu, u potpunosti urađenu od drveta. Na ovoj čardi, neki kažu, kuva se jedna od najboljih ribljih čorbi u Vojvodini.

Kod Braše

kod-brase

Begeč, obala Dunava, čarda Kod Braše i slobodan vikend. Mnogi tako zamišljaju savršenstvo. I sve se vrti oko posebnog gastronomskog užitka – riblje čorbe. U debelom hladu, na mirnom Dunavu, jednodnevno uživanje može da postane čitava večnost.
Petar Lapu Braša, osnivač ove čarde, posebna je priča. Gotovo 7 decenija na Dunavu, od toga 3 na svojoj čardi, Braša je uložio u recept za savršenu riblju čorbu, pa je još mnogo toga „uzgred“ stvorio.

Šaran

carda-saran

Jedna od čardi sa najdužim vekom, a opet, jedva vidljiva za internet. Kako se dolazi do čarde Šaran, bolje ćemo vam objasniti mi nego Google. Ovako: preko „montažno-demontažnog“, privremenog Žeželjevog mosta prema Petrovaradinu, skrenete levo i putem koji ide od „Pobede“ kroz šumu i malo naselje Dunavac. Ubrzo se dolazi do table koja nam govori da skrenemo još 100 m levo, i dolazimo do čarde. Čarda se nalazi u sklopu udruženja sportskih ribolovaca „Šaran“.
Čarda Šaran nema preterano luksuzan izgled, kao ni kod istoimene ribe. Tipično je kafanski ambijent, sa kariranim stolnjacima, ali zato sa izvanrednom ribljom čorbom i pečenom ribom.

Noina arka

noina-arka

Splav- restoran na kojem se, pored ribljih specijaliteta, služe i raznovrsna jela sa roštilja. Noia arka je „nasukana“ na Ribarcu i nije najidealnije mesto za osamu, pošto ovde često organizuju rođendane, venčanja, krštenja i različite proslave.

Liman

carda-liman

U okviru nautičkog kluba pored Štranda, nalazi se čarda Liman. Osim prijatnog ambijenta, ovde možete lepo i prilično jeftino da jedete.

POVEZANO: Najepši salaši u okolini Novog Sada

POVEZANO: Najbolji restorani na Fruškoj gori

Naslovna fotografija: Čedo Lukić

Pogledajte i: Sremski Karlovci, oaza mira

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku