Srbija

Bazen kad je žega i časovi raspravljanja, kako izgleda salaš na kome se obučavaju mladi SNS lideri

akademija mladih sns lidera
Foto: Printscreen

Fondacija SNS-a osnovala je pre četiri godine Akademiju mladih lidera Srpske napredne stranke. Novinarka N1, Maja Nikolić, nije od njih dobila odgovor na pitanje šta u toj političkoj školi mladi lideri uče, ali je zato otišla na jedno od mesta gde se obučavaju.

Njen tekst prenosimo u celosti:

Da li se lideri rađaju ili se prave? Ako se prave, ko ih pravi? Pre toga, da vidimo gde se prave. Jedno od „mesta postanka“ mladih naprednjačkih lavova nije džungla, ali nije ga ni lako naći.

Do jezera Tresetište vodi put, asfaltiran kako saznajemo, baš za potrebe Akademije mladih lidera SNS-a. Na tabli piše „Privatni posed – zabranjen prolaz“.

Na samo 200 metara od granice sa Mađarskom nalazi se salaš koji je u posedu Srpske napredne stranke od 2019. godine. Do ovog mesta može svako. Nadalje se, međutim, može samo s članskom kartom Srpske napredne stranke.

Gledano iz vazduha, nije im loše. Kako su otkrili novinari CINS-a, salaš koji su naprednjaci kupili prostire se na skoro 700 kvadrata i pazarili su ga za 7,1 milion dinara. Osim kuće, u dvorištu salaša nalazi se i bazen. Jer obuke su najčešće u letnjim mesecima, kad sunce u vojvođanskoj ravnici zna da udari u glavu i one koji se ne obučavaju da postanu lideri, a kamoli njih.

– Ja sam Staša Stojanović iz Srpske napredne stranke i završila sam Akademiju mladih lidera, govorila je buduća narodna poslanica, kada je ometala konferenciju za novinare Narodne stranke u maju 2021. godine u Novom Sadu.

Bio je to prelomni trenutak za jednu od prvih polaznica Akademije jer će godinu dana kasnije postati poslanica. Dok užurbano prolazi skupštinskim holom i hita na sednicu, razgovarali smo sa jednim od najstarijih poslanika, koji mlade SNS snage sreće na svakoj sednici.

Poslanika i profesora Vladetu Jankovića pitali smo kakav je njegov utisak – jesu li i šta ti ljudi naučili na Akademiji mladih lidera?

– Pa to jeste žalostan prizor kad ih čovek vidi. Mislim da oni siroti i ne znaju šta uče tamo, to što oni uče u teoriji se zove eristika – a to je u stvari nauka o svađanju. Cela ideja je da vi po cenu istine i pravde protivnika pritiskate i pokažete da on nije u pravu. E, tačno to njih uče, kaže Janković.

Možemo samo da pretpostavimo ko ih je obučavao za medijski nastup jer među predavačima prepoznajemo i novinare Zorana Ostojića, Jakšu Šćekića, marketinškog stručnjaka Nebojšu Krstića, analitičara Dejana Vuka Stankovića, ali i voditeljku Pinka.

– Ja moram istaknuti da su naši polaznici najzadovoljniji predavanjem koje je održao predsednik SNS Aleksandar Vučić, rekla je 2020. bivša direktorka Fondacije za srpski narod i državu Bojana Radaković.

Vučić je možda najvažniji, ali ipak samo jedan od predavača. U ulozi „profesora“ vidimo i ministre Sinišu Malog, Gorana Vesića i Ratka Dmitrovića, ministarke Maju Gojković i Irenu Vujović, gotovo sve viđenije naprednjake, od Marka Đurića i Darka Glišića preko Vladimira Orlića i Vladimira Đukanovića, do Sandre Božić i Zorana Đorđevića koji je, reklo bi se, bio često viđen predavač.

– Gledao sam te zajedničke fotografije, to su mladi ljudi, lepo izgledaju, a njih tamo uče da lažu. I to je strašno kad pomislite da postoji škola u kojoj vas uče da lažete, govori Vladeta Janković.

Utisak je i da su uspešno savladali skupštinske koridore kojim se zaobilaze novinari, baš kao i njihovi predavači. Ipak, jedno im se ne može sporiti.

Najvažniju životnu lekciju su savladali, te je tako poslanica Staša Stojanović hvalila predsednika Srbije kao „najboljeg lidera u Evropi, ako ne i jednog od najboljih u svetu“, a bivši poslanik Luka Kebara progovorio kineski, nakon što je to prethodno učinio Vučić.

Izvor: N1

Kompanija Meta oplela po botovima, ukinula lažne naloge SNS-a

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
74 Shares
Share via
Copy link