Srbija Vesti

Zbog trovanja vode i oranica podnete krivične prijave protiv Rio Tinta i kineske kompanije CCCC

rudnik kopanje
Printscreen

Koalicija protiv korupcije u životnoj sredini i Podrinjski anti korupcijski tim (PAKT) podneli su danas krivične prijave protiv ćerke firme kompanije „Rio tinto“ u Srbiji, „Rio Sava Exploration“ i kineske kompanije „China Communications and Construction“ (CCCC) i njihovih angažovanih podizvođača.

PAKT u saopštenju na svom sajtu navodi da je prijava podneta protiv “Rio Sava Exploration” zbog krivičnog dela Zagađenje životne sredine, jer su “u periodu od 2015. godine kršenjem propisa o zaštiti životne sredine zagadili u većoj meri vodu i zemljište na širem području doline Jadra instalirajući veći broj (oko 125) osmatračkih objekta za praćenje nivoa podzemnih voda, a veći broj njih je u međuvremenu procureo pa se podzemna voda sa opasnim materijama izlila na parcele meštana pričinjavajući im znatnu materijalnu štetu”.

– Kompanija je u međuvremenu, sa nekolicinom oštećenih zaključivala Ugovore o naknadi štete i na taj način priznala štetu nastalu u životnoj sredini, a uz prijavu predate su i kopije Ugovora o naknadi štete – navodi se u saopštenju.

Takođe, u Višem javnom tužilaštvu u Kraljevu predata je i prijava protiv kineske kompanije „China Communications and Construction“ (CCCC) koja izvodi radove na autoputu Preljina-Požega, odgovornog lica u JP „Srbijavode“, nekolicine podizvođača i odgovornih lica u Gradskoj upravi grada Čačka.

I ova prijava podnesena je zbog krivičnog dela Zagađenja životne sredine u maju ove godine bez ikakve valjane dokumentacije i projekta, uz predhodni dogovor sa ovlašćenim licima, vršili nelegalnu eksploataciju šljunka za potrebe izgradnje autoputa, a blizu mesta gde se nalaze reni bunari koji služe za alternativno snabdevanje grada Čačka pijaćom vodom.

Nakon prijave Koalicije, stručne službe JVP „Srbijavode“ konstatovale su da se na području „Parmenac“ kod Čačka odvijaju aktivnosti u koritu Zapadne Morave bez saglasnosti nadležnih službi i bez ikakvog projekta.

Obe organizacije koje su pokrenule krivični postupak konstatovale su „da je primer kineske kompanije i nelegalne eksploatacije šljunka iz Zapadne Morave tipičan primer zašto vlast sada menja na skandalozan način Zakon o vodama, želeći upravo da ovakve postupke legelazuju, a najveća opasnost preti rekama u čijoj blizini se grade autoputevi, odnosno Sava, Drina i Zapadna Morava”.

Ove organizacije već više od tri godine ukazuju na problem suzbijanja konkurencije u ekploataciji šljunka i peska iz srpskih reka uz obilatu pomoć i saglasnost Kancelarije odnosno Uprave za javne nabavke.

Ovo je Cerska bitka naših generacija, ne dozvolimo da Rio Tinto uništi ono što nisu drugi okupatori

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

358 Shares
358 Shares
Share via
Copy link